Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni sajam pršuta - ključ razvoja Sinja
  • 10.08.2014. 08:30

Kako Sajam pršuta približiti održavanju Alke?

U sinjskom Poduzetničkom centru ističu kako će Nacionalni sajam pršuta uskoro dobiti zaslužno mjesto kao jedan od prvih i značajnijih gospodarskih manifestacija, ne samo na području Splitsko-dalmatinske županije.

  • 909
  • 79
  • 0

Zanimljive su izjave, razmišljanja, želje, pohvale, komentari izlagača, dakako i prijedlozi organizatora, o održavanju Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem u Sinju, kao i o izazovnu projektu sinjskog Poduzetničkog centra čija je direktorica od samog početka Ana Barać.

Poznato je kako je ona prva - i kao odgovorna osoba te ustanove, svih devet proteklih godina nakon što je inicirala osnivanje te ustanove u gradu alkara, središtu Cetinskog kraja i Dalmatinske zagore, s ciljem i svrhom kako bi se bar donekle oživio obrt i OPG-ovi, odnosno ratom i divljom pretvorbom uništeno gospodarstvo te pokrenuo ruralni razvoj i seoski turizam za što cetinsko podneblje ima izdašni potencijal i komparativne prednosti u odnosu na ine sredine Lijepe naše - uistinu pokrenula novi razvojni projekt vidjevši vjerojatno u njemu i ključ budućnosti.

Ana Barać pokrenula osnivanje PC i radi poticanja ruralnog razvoja i seoskog turizma

Prof.dr. Mirko Gugić

U svemu je od Prvog sajma pršuta računala na suorganizatore, potporu lokalne zajednice i resornih ministarstva, posebice na suradnju i pomoć struke te sinergiju pršutara, malih obrtnika, poljoprivrednika, ali i političara, znajući kako je riječ o iznimno zahtjevnu, ali i korisnu projektu kojim se, ruku na srce, i nije mogla nositi samo s PC Sinja tijekom svih godina dugotrajne teške gospodarske krize te inih zapreka koje je, ističu njezini suradnici, često i sama morala rješavati i u hodu.

Sve govori kako je ipak izostala sinergija onih subjekata koji bi tek riječima ulijevali sigurnost potpore, od kojih bi se ipak neki u praktičnom dijelu manifestacije sklonili negdje na rub akcije, u zapećak, promatrajući događaje ukazujući poslije samo na propuste i negativne strane iznimno zahtjevnog projekta.

Ana Barać, direktorica PC Sinj

U PC Sinj zahvaljuju svima koji su od samog početka pridonijeli realizaciji ideje zahtjevnog projekta, posebice onim proizvođačima, i ne samo njima, koji su tijekom svih proteklih devet godina svojim pršutima i trajnim suhomesnatim proizvodima sudjelovali gotovo na svakom Nacionalnom sajmu pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem u gradu alkara.

Tim više što je svatko od njih na svoj način shvatio budućnost te hvalevrijedne gospodarsko-gastronomske turističke priredbe, jedine takve u Dalmaciji dakako i znatno šire, itekako značajne za gospodarski nerazvijeni Sinj i Cetinski kraj.

Zanimljiva razmišljanja, izjave, komentari, želje, prijedlozi izlagača pršuta

"Želio bih da pršuti, panceta i drugi trajni suhomesnati proizvodi svih izlagača i na idućim sajmovima u Sinju bar donekle budu jednaki u kvaliteti, jer ne smijemo zaboraviti kako je to priredba na nacionalnoj razini. Očekujem kako će tradicionalni jubilarni 10. nacionalni sajam pršuta Sinj 2015 biti neusporedivo sadržajniji, nekako raznovrsniji, bogatiji, a i sve će biti bolje kada se trajno riješi pitanje prostora za izlaganje te osiguraju stabilne financijske mogućnosti, jer kriza neće trajati vječno.

Ako su svi izlagači pršuta na ovogodišnjem 9. sajam pršuta dobili zlatne medalje, samo to sve govori", komentira Jakov Lovrić, suvlasnik i direktor obiteljske pršutane Mel - Lovrić iz Hrvaca, dodajući kako su pršuti na toj priredbi bili na lanjskoj razini, čak i nešto više kvalitete. No kako budućnost Nacionalnog sajma u Sinju vidi vlasnik i direktor poznate pršutane Mijukić Prom, Mijo Lešina iz Runovića.

Mijo Lešina, vlasnik i direktor tvrtke Mijukić Prom

"Drago mi je što se Nacionalni sajam pršuta Sinj vratio u hotel Alka jer je u tom ambijentu drukčije ozračje, nego u sportskoj dvorani. Također mi je drago što je ovaj Sajam toliko godina opstao unatoč teškoj krizi, a podržavaju ga gotovo svi pršutari kako će biti i ubuduće.

No i ovogodišnji 9. nacionalni sajam pršuta je dobro organiziran i dobro je posjećen, samo bi za izlagače trebalo osigurati više izložbenog prostora. Ja sam na ovom sajmu svoje pršute i pancetu izlagao tijekom svih proteklih devet godina i svime sam bio zadovoljan. I svaki put su dobro prošli moji pršuti, a tako će, nadam se, biti i iduće godine na jubilarnom 10. nacionalnom sajmu Sinj 2015“, očekuje optimistični Mijo Lešina, poručujući:

Mnogi ističu kako je taj sajam indirektno potencirao razvoj i povećanje kapaciteta u pršutarskoj proizvodnji inicirajući i ruralni razvoj, dakako i proizvodnju zdrave hrane!

"O tome kako su svaki put prihvaćeni moji pršuti na ovoj priredbi govore i osvojene zlatne medalje, plakete, priznanja. Godišnje samo jedanput dođem u alkarski Sinj zahvaljujući baš Nacionalnom sajmu i želim reći kako je ovaj grad iznimno lijep, sadržajan, zanimljiv, nekako po svemu izvanredan. Već sada poručujem ne samo pršutarima, proizvođačima zdrave hrane, pčelarima, OPG-ovima, neka se dobro pripreme i za idući jubilarni 10. nacionalni sajam pršuta Sinj 2015 te da na toj našoj gospodarskoj priredbi izlože svoje najbolje proizvode jer kvalitetne hrane nikad nema dovoljno, i, koje će ubuduće trebati još više."

O Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju dobar glas se čuje i u cijeloj Hercegovini

"O Nacionalnom sajmu pršuta koji se gotovo jedno desetljeće održava u Gradu Sinju, uživa dobar glas u cijeloj Hercegovini. Nadamo se kako su i hercegovački prštutari tome pridonijeli - svojim pršutima i kulenom, dostojno izlažući i ine suhomesnate proizvode. Inače, moja obiteljska pršutana Herceg je na Nacionalnom sajmu u Sinju svoje pršute i kulene izlagala na svim dosadašnjim sajmovima i svaki put smo bili oduševljeni i zadovoljni – organizacijom, prezentacijom te svim predstavljenim sadržajima. Dakako, izlagat ćemo i na idućem jubilarnom 10. nacionalnom sajmu pršuta u gradu alkara", najavljuje Ivana Herceg, vlasnica pršutane 'Herceg' iz Podprologa kod Ljubuškog.

Vlado petričević, vlasnik pršutane Smjeli

"Moglo bi se reći kako ovogodišnji 9. nacionalni sajam pršuta Sinj 2014 i nije ispunio sva naša očekivanja zato što se neki pršutari, koji su bili na osnivanju Klastera Hrvatskog pršuta, drugi dan nisu pojavili na toj priredbi.

Po meni je bio i poluprazan što je njegova najveća boljka, a zašto je bilo tako trebao bi se očitovati organizator te da odgovori na upit zašto je to bilo tako, što je tomu uzrok? Čini se ipak kako u organizaciji ove manifestacije nešto ne štima, kao da ima nekih nelogičnosti, propusta.

No, je li taj Nacionalni sajam pršuta ispunio (sva) iščekivanja proizvođača pršuta i sredine u kojoj se održava, hoće li opstati u Gradu Sinju te ići naprijed onako kako je sada zamišljen, osmišljen, vrijeme će pokazati? Ne znam točno je li problem tog sajma samo u nedostatku prostora i financijskih sredstava, najbolje zna njegov organizator Poduzetnički centar Sinj?

Osobno bih volio da ovaj sajam ostane u Sinju te da ide naprijed i s obzirom na njegov cilj, svrhu i sadržaje, kao i interes proizvođača pršuta i kupaca odnosno trgovaca i potrošača, dakako i radi poticanja obrta i OPG-ova na ruralnom području ne samo Zagore, Splitsko-dalmatinske županije, nego i cijele Dalmacije, Istre, Like, Slavonije, Međumurja. Treba imati na umu kako nas, dalmatinskih pršutara, više ima na sajmovima pršuta primjerice u Istri, nego na Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju", kategoričan je Zdeslav Marović, suvlasnik i direktor pršutane Delicije Marović.

"Ni ja ne znam što bi sve trebalo učiniti da se Nacionalni sajam u Sinju proširi, obogati, iako o tomu svi razmišljamo i razgovaramo.

Organizator te naše manifestacije najbolje zna koliku adekvatnu površinu za izložbeni prostor treba osigurati za ovu priredbu, koliko novca treba uložiti, uz to rada, truda, znanja, umijeća, živaca, dakako uz pomoć lokalne i državne zajednice – sa sinjskim Poduzetničkim centrom. A mi, kao proizvođači pršuta, htjeli bismo da što više posjetitelja dođe na taj sajam, hotelijera, trgovaca, ugostitelja, turista, potrošača, no čini se kako ih je sve teško organizirati tim više što svatko želi imati što veći dio kolače te priredbe.

Nagrađeni plaketama na 9. NS pršuta u Sinju

Vjerojatno trebalo više raditi na marketingu. Želio bih da pršutari ne posustaju u svojim nakanama. Neka više proizvode i ostvaruju svoje zamišljene proizvodne projekte. I nama proizvođačima bi bilo lakše kada bi potrošači više kupovali i više konzumirali dalmatinski pršut jer to je prilično rentabilna, racionalna, vitalna namirnica dalmatinske kuhinje. Naime, dostatan je kilogram pršuta za četiri osobe pa je jeftiniji od bilo kojeg mesa, koje se ionako ne jede često. Čim se drugim možemo ponositi, nego dalmatinskim pršutom i Nacionalnim sajmom u Sinju?!", pita poznati pršutar Vlado Prančić iz Dugopolja, vlasnik i direktor pršutane Smjeli, čiji je pršut na Sajmu pršuta Sinj 2014 proglašen šampionom.

Polivalentni prostor za Nacionalni sajam pršuta u sinjskoj GZ Kukuzovac

"Tvrdim kako samo stručnjaci iz Dalmacije mogu objektivno ocijeniti kvalitetu dalmatinskog pršuta. Inače, Nacionalni sajam pršuta je do sada puno učinio u promicanju proizvodnje i na afirmaciji te naše delicije.

Ne smije se zaboraviti ni činjenica kako baš dalmatinski pršut ima značajno mjesto u kompletnom gospodarstvu Dalmacije, posebice kao dopuna turističke ponude. Poznato je kako se dalmatinska kuhinja gotovo ne može ni zamisliti bez pršuta koji je sve traženiji na tržištu. Što se pak tiče NS Pršuta u Sinju ta je gastronomsko-turistička i gospodarsko-kulturna priredba ujedno i norma ponašanja u skladu sa standardima Europske unije. Gradonačelnik Sinja prof. Ivica Glavan je izjavio kako se za tu hvale vrijednu manifestaciju može osigurati polivalentan prostor u sinjskoj GZK što će biti ono čemu se teži", komentira prof. dr. sc. Mirko Gugić, dekan Veleučilišta Marko Marulić Knin.

Miljenko Čavlina sa svojom suprugom

"Direktorica sinjskog Poduzetničkog centra Ana Barać je iznimno sposobna žena za koju vrijedi geslo: Znam, hoću i mogu! Ako se Sinjani, dakako i oni na višim razinama, samo sjete tih vrijednosti, Ana Barać bi mogla odgovoriti i izazovima na svima razinama – lokalnoj i državnoj. Naime, da je ona na razini više politike, doista bi svima u Hrvatskoj bilo puno bolje.

Ona je divna dama, iznimno velika radnica, sposobna organizatorica i vrlo odgovorna osoba, a očito je da ona ima afiniteta i za ovaj posao koji uspješno radi punih devet godina u iznimno teškim okolnostima. Nagodinu će organizirati i jubilarni 10. nacionalni sajam pršuta, nažalost, također u teškim uvjetima ne samo uslijed gospodarske krize. I ta će priredba, bar tako očekujem, biti itekako uspješna.

Gospođa Barać, po meni, mora krenuti iz Sinj na višu razinu ne samo, što se tiče tog posla jer je tu potvrdila svoje sposobnosti. Ona, dakle, mora izaći iz ovih lokalnih okvira te nešto više raditi za Grad Sinju i Cetinski kraj, za ovu državu", ocjenjuje vlasnik PO Prominka Miljenko Čavlina iz Promine.

Vizija o budućnosti Nacionalnog sajma pršuta u gradu alkara

"Što se pak tiče moje vizije o budućnosti Nacionalnog sajma pršuta, nadam se da će napokon dobiti zasluženo mjesto kao jedna od prvih i značajnijih gospodarskih manifestacija na području Splitsko-dalmatinske županije, posebno grada Sinja, koja je indirektno potencirala razvoj i povećanje kapaciteta u pršutarskoj proizvodnji, te inicirala svijest o zaštiti autohtonih proizvoda, a samim time i na vrijeme započet projekt Marketinške pripreme poljoprivredno-prehrambenih proizvoda 2006. godine, odmah nakon što je održan 1. nacionalni sajam pršuta kroz koji se preko Ministarstva poljoprivrede započelo s radom na zaštiti Dalmatinskog pršuta“, podsjeća direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać, tvrdeći:

Drniški pršut predstavljen u Sinju

"Smatram da je Nacionalni sajam pršuta itekako važan za Splitsko-dalmatinsku županiju, posebno za grad Sinj, jer se na njega može nasloniti ne samo razvoj i poticanje gospodarstva (kroz posebno kreirane programe Županije i grada, preko kojih bi se mogli sufinancirati proizvođači trajnih suhomesnatih proizvoda i uzgajivači sirovine, vjerojatno i proizvođači stočne hrane), nego i razvoj ruralnog turizma na cjelogodišnjoj razini. I Sajam ostaje ovdje, u kolijevci svoga rođenja gdje je i nastao, prohodao, i gdje će se razvijati.

Kamo bi mogao krenuti dalje kad mu je u Sinju i Cetinskom kraju bolje nego igdje? Jedna od mojih ideja je bila i pokrenuti prvi Nacionalni muzej pršuta u Hrvatskoj (po uzoru na Španjolsku) čije bi sjedište moglo biti u Alkarskim dvorima, a što bi se moglo vrlo jednostavno financirati iz EU fondova. Inače, Projekt pod nazivom PRO Pršut i sir prijavljen je na prekograničnu suradnju sa BiH, nositelj je Splitsko-dalmatinska županija.

Nadam se u skoroj budućnosti kako će Nacionalni sajam pršuta biti itekako prepoznat od Sinja, kao jedan od razvojnih projekata alkarskog grada, što on to doista i jest. Zahvalna sam većem dijelu pršutara koji podržavaju Nacionalni sajam pršuta u gradu Sinju, a onaj manji dio koji se skoro i ne pojavljuje na toj našoj priredbi, vjerojatno misleći da smo ih u nečemu preduhitrili pa, umjesto da nešto naprave u svome kraju, pokušavaju bojkotirati Nacionalni sajam u Sinju."

NS pršuta približiti terminu Alke, otvoriti Muzej pršuta u Alkarskim dvorima?

Govoreći tek o nekim teškoćama i okolnostima održavanja Nacionalnog sajma pršuta u Sinju tijekom proteklih devet godina, u vrijeme besparice i gospodarske krize, koja se itekako još osjeća ne samo u Cetinskom kraju, što se sve skupa odrazilo i na spomenutu gospodarsko-gurmansku i turističko-kulturnu manifestaciju, direktorica Poduzetničkog centra Sinj, Ana Barać, je dodirnula i mogućnost rješenja mnogih problema koje je sa suorganizatorima pokušala ukloniti i u samom hodu tijekom održavanja te (pre)važne manifestacije. Ujedno gospođa Barać najavljuje pripreme jubilarni 10. nacionalni sajam pršuta Sinj 2015.

"Pripreme za održavanje jubilarnog 10. nacionalnog sajma pršuta u Sinju provodimo na način pokušavajući animirati što veći broj sudionika iz zemalja članica EU. Nastojat ćemo ga dodatno marketinški prezentirati putem sajmova i prezentacija diljem EU i jugoistočnih zemalja, što nam dijelom i uspijeva jer smo uključeni u projekte za "Poduzetništvo žena" koji djeluju u devet zemalja.

Također se bavim mišlju kako Sajam pršuta približi terminu održavanja Sinjske alke kako bi bio prethodnicom samih alkarskih svečanosti. Inače, dosadašnji prostor za održavanje sajma u hotelu Alkar je doista mali, a sportska dvorana nije uvjetna, još uvijek ne znam postoji li uopće neki drugi prikladan prostor za održavanje te značajne manifestacije u Sinju? Uz pomoć lokalne samouprave – općina i gradova te Splitsko-dalmatinske županije - želimo u nekoj bližoj budućnosti prijaviti financiranje izgradnje hale za ovakva događanja na jedan od EU projekata", doznajemo od direktorice sinjskog PC, Ane Barać, koja zaključuje:

Dovesti tolike pršutare u Sinj u travnju na dva dana – pravi je podvig i velika stvar

"Poznato je kako nikada ne želim govoriti o problemima, pogotovo javno. Problemi su tu da ih rješavamo i svladavamo, no i sama se čudim na koji način svake godine uspijemo zatvoriti financijsku konstrukciju Sajma. Doduše, to sve traje do kraja godine i nekako uspijemo sve uspješno završiti. Svjesna sam i toga da onaj tko nikada nije radio na nekoj organizaciji, ne može ni znati što to sve znači, niti mu je jasno kako nekoga u travnju dovesti u Grad Sinj - na dva dana. Zar to nije podvig i velika stvar ne samo za alkarski grad i Cetinski kraj, pogotovo što nitko drugi u to vrijeme ne osigurava neke dodatne sadržaje za sudionike i posjetitelje?"


Fotoprilog


Tagovi

Alka NS pršuta Ana Barać Mijo Lešina OPG Ruralni razvoj Proizvodnja pršuta Kulen Proizvođačis točne hrane Uzgoj svinja. Nacionalni sajam pršuta Sinj Suhomesnati proizvodi Seoski turizam Potpora lokalne zajednice Sinergija pršutara Problem p

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]