Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna manifestacija
  • 12.07.2015. 09:15

Kaj su jeli naši stari?

28. i 29. kolovoza, zadnjeg vikenda u mjesecu posjetite Vrbovec i manifestaciju koja već 35 godina prenosi izvornu kulinarsku tradiciju!

  • 307
  • 12
  • 0

28. i 29. kolovoza, zadnjeg vikenda u mjesecu posjetite Vrbovec i manifestaciju koja već 35 godina prenosi izvornu kulinarsku tradiciju! Početkom 80-tih godina 20. stoljeća u Vrbovcu je počeo s radom motel. Bio je to početak bavljenja turizmom na ovom području. Za to je trebalo, prema mišljenju tadašnjih rukovodećih ljudi, nešto što bi privuklo veći broj posjetitelja u Vrbovec, ali što bi bilo nešto izvorno iz ovog kraja.

Došlo se na ideju da se organizira jedna manifestacija koja bi pokazala starinsku kuhinju kraja na način da žene članice Aktiva žena okolnih sela pripremaju jela po starinskim receptima, kao što se to oduvijek radilo. Na taj način će se sačuvati izvorna jela ovoga kraja, ali će se privući i veći broj posjetitelja, kako na samu manifestaciju, tako i tijekom godine.

Prva manifestacija izvorne kuhinje

Tako je 1981. godine bila organizirana prva manifestacija pod nazivom Kaj su jeli naši stari. Pravila su bila da se jela pripremaju, zatim se ocjenjuju, izlažu i degustiraju. Aktivi žena su se natjecali čije će jelo biti izvornije, a natjecanje se odvijalo u tri kategorije: juha, glavno jelo i desert.

Svakako je većoj ocjeni doprinosilo i serviranje u što starijem suđu, kao što su bile nekadašnje struganje, stare zdjele, sirnice, kao i što starija nošnja koju su žene vadile iz starih, prašnjavih škrinja i s ponosom je odijevale, bilo da je bila šnitana ili rozana. Na taj način se kroz godine dobilo na stotine recepata zaboravljenih jela, ali se i otkrilo suđe koje se već davno nije koristilo. Već je prva manifestacija otkrila kraljicu svih jela i kolača - peru. Za desetak godina se dodala i četvrta kategorija, a to je bilo uređenje stola, jer se ubrzo uvidjelo da se ovako pripremljena i servirana jela moraju naći na stolu urešenom kao nekada.

Kaj su jeli Zrinski?

Na taj način se manifestacija odvijala do 2005. godine - do svoje 25. godišnjice. Tada su žene rekle da su skuhale sva izvorna jela ovoga kraja i da se više ne žele natjecati, već posjetiteljima žele ta jela pokazati, a potom ih dati na degustaciju. Na taj način sada se odvija manifestacija Kaj su jeli naši stari. Danas to više nije samo vrbovečka manifestacija, jer je svojom kvalitetom i dugovječnošću odavno prerasla okvira svojega mjesta.

"Pored jela našega kraja, koja su još uvijek samo srce manifestacije, sada pokazujemo jela i drugih krajeva pod nazivom Jela naših susjeda i prijatelja na način da kulturno-umjetnička društva dolaze na nastup, pa spreme karakteristična jela svojega kraja i pokazuju nam kaj su to jeli njihovi stari, kako su pjevali, svirali, plesali. Osim toga naši stari bili su i Zrinski i Marija Jurić Zagorka, pa uvijek spremimo neka od jela pod nazivom Kaj su jeli Zrinski ili Kaj je jela Zagorka", kažu u organizaciji.

Ovu manifestaciju danas u tri dana njezinog odvijanja posjeti oko 80.000 ljudi iz svih krajeva lijepe naše, ali i iz susjednih zemalja. Kao što u ljudskom organizmu samo srce ne može postojati bez ostalih dijelova tijela, tako i srce ove manifestacije (jela vrbovečkog kraja) ne može opstati bez dodatnih sadržaja kao što su brojne radionice, izložbe, kulturno-umjetnički i vrlo bogat i raznolik sportski program. U večernjim satima svuda se pjeva i pleše sa poznatim pjevačima i sa dobrim glazbenim sastavima.

Vrbovec živi svoju bajku i poziva vas da mu dođete u goste uvijek a svakako uvijek zadnji vikend kolovoza na njegovu manifestaciju Kaj su jeli naši stari.


Tagovi

Stari recepti Tradicionalna jela Kaj je jela Zagorka Kaj su jeli Zrinski


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."