Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam pršuta
  • 23.03.2015. 18:10

Jubilarni Nacionalni sajam pršuta u Sinju!

Za Nacionalni sajam pršuta, koji se zaredom desetu godinu održava u Gradu Sinju, ističu kako je ta gastronomsko-turistička i kulturna manifestacija pokretač proizvodnje pršuta i njegove promocije, kao delicije u RH te da je i perspektiva gospodarskog razvoja ne samo Cetinskog kraja. A riječ je zapravo o priredbi koja, osim promotivne i ocjenjivačke komponente, ima i revijalni te edukacijski karakter.

  • 595
  • 55
  • 0

Ovogodišnji proljetni po redu 10. jubilarni nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj 2015 održat će se u prostorima sinjskog hotela Alkar 28. i 29. ožujka pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hamag Bicro, HBOR-a, LAG-a Cetinska krajina, TZ Grada Sinja.

Tu gastronomsko-turističku i kulturnu manifestaciju organiziraju Poduzetnički centar Sinj, Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija, a u nazočnosti predstavnika državnih i inih institucija, te mnoštva izlagača-proizvođača i građana službeno će se otvoriti iduće subote, 28. ožujka u 11 sati te će biti prigodno zatvoren u nedjelju, 29. ožujka s početkom u 14,30 sati, dok su joj medijski pokrovitelji Slobodna Dalmacija i Radio Dalmacija.

Proljetni jubilarni 10. NS pršuta Sinj 2015 - 28. i 29. ožujka ove godine

To nam je ovih dana potvrdila direktorica sinjskog Poduzetničkog centra gospođa Ana Barać, koja je podsjetila na održavanje te prve manifestacija prije deset godina, naglasivši njeno gospodarsko značenje ne samo za Grad Sinj, Cetinski kraj i Splitsko-dalmatinsku županiju. Ujedno se zahvalila svima koji su do sada poklonili imalo pozornosti toj priredbi koja je velikim dijelom postala prepoznatljiva i s obzirom na prezentiranje Dalmatinskog pršuta na domaćem i inozemnom tržištu.

Maslinovo ulje, sirevi na 9. NS pršuta Sinj 2014

"Kako je ta manifestacija, odnosno Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem osnovni pokretač proizvodnje i promocije pršuta kao izvorne pršutarske proizvodnje u RH, dakako i kao perspektivne grane gospodarskog razvoja, okupit će i ove godine na svom jubilarnom 10. NS gotovo sve čimbenike u pršutarskoj industriji na zajedničkim aktivnostima razvoja proizvodnje i promocije Dalmatinskog pršuta kao izvorno-potencijalnog, značajnog proizvoda. U tom smislu i s ciljem smo ove godine ranije pokrenuli pripreme za organizaciju i održavanje ovogodišnjeg sajma.

Naime, i ove godine, baš kao i svih prethodnih, započeli smo organizacijom i pripremama za nadolazeći jubilarni 10. nacionalni Sajam pršuta, te iskreno zahvaljujemo sudionicima, prvenstveno izlagačima na sudjelovanju i suradnji svih godina od početka održavanja te itekako korisne gospodarske, gastronomske, turističke i kulturne priredbe koja će i ove godine okupiti gotovo sve relevantne čimbenike u proizvodnji i plasmanu pršuta i ostalog asortimana suhomesnatih proizvoda.

Slavonski gastronomski specijaliteti

Tek želim podsjetiti i na činjenicu kako se proteklih godina na ovom Nacionalnom sajmu pršuta u Gradu Sinju predstavilo više od 200 različitih izlagača - proizvođača. Drago nam je što se od prvog do ovogodišnjeg, 10. jubilarnog NS ujedno pojavljuju i u njegovu radu sudjeluju novi izlagači, ali nam ipak nedostaju i neki prvi izlagači, nažalost, što uslijed gospodarske krize ili nekih drugih razloga.

Možemo biti zadovoljni odazivom izlagača pršuta i na ovogodišnjem 10. NS, koji su za ocjenjivanje do sada prijavili 17 pršuta, što je više od 50% nazočnih proizvođača te dalmatinske delicije. Očekujemo kako će ih biti još više do dana održavanja ovogodišnjeg 10. NS", izjavila je za portal Agrokluba Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj.

Raduje činjenica što se na NS pršuta svake godine pojavljuju novi izlagači-proizvođači

Ističe kako 10. NS pršuta i ove godine, osim promotivne i ocjenjivačke komponente, ima revijalni i edukativni karakter gdje će se proizvođači i zainteresirani posjetitelji iz prve ruke moći informirati putem stručnih predavanja o temama vezanima za problematiku proizvodnje, plasman i zaštitu suhomesnatih, autohtonih proizvoda.

Sušenje dalmatinske pancete

Također će se upoznati i o zemljopisnim podrijetlom dalmatinskog pršuta, s oznakom kvalitete, o uvođenju standarda; o tržištu, trendovima, mogućnostima kooperacije s uzgajivačima svinja; o tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te o programima poticaja i financiranja od strane vladinih i EU institucija.

Direktorica sinjskog Poduzetničkog centra Ana Barać naglašava kako se poseban naglasak na ovogodišnjem proljetnom 10. jubilarnom nacionalnom sajmu pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem želi staviti na promociju i predstavljanje svih izlagača, najbolje nagrađivanih pršuta tijekom svih proteklih 10 godina Sajma pršuta. Ujedno će se upriličiti i Promocija Šampiona i promocija Zlatnih pršuta, što je također novina priredbe.

"Osim dosadašnjih aktivnosti, promocije proizvoda, proizvođačima će biti omogućeno predstavljanje proizvoda za Dane Alke, koja se u Sinju tradicionalno obilježava tijekom prvog vikenda u mjesecu kolovozu. Kako se ove godine obilježava 300. obljetnica, dakle veliki jubilej, promocija održavanja takve jedinstvene viteške igre u svijetu vrši se i izvan granica Republike Hrvatske, u zemljama članicama Europske unije.

Proizvodi Klastera Hrvatski pršut

U sklopu ovogodišnjeg 10. NS predviđamo održati, kao i prethodnih godina, ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača, za što je osnovano i posebno povjerenstvo sastavljeno od renomiranih stručnjaka, članova Udruge senzorskih analitičara, predstavnika znanstvenih institucija, Zavoda za javno zdravstvo, resornih ministarstva i HGK- centra za kvalitetu, pod vodstvom prof. dr. sc. Mirka Gugića. Ocjenjivanje kvalitete pršuta bit će obavljeno na temelju Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta. Naime, ocjenjivanje kvalitete pršuta je javno, uz nazočnost članova stručnog povjerenstva, predstavnika medija i proizvođača ocjenjivanih proizvoda", naglašava Ana Barać, objašnjavajući:

"U sklopu održavanja 10. NS bit će organizirani i okrugli stolovi, predavanja i prezentacije na teme: Mogućnost ulaganja iz programa ruralnog razvoja RH - Europski poljoprivredni fond 2014.-2020. - Ministarstvo poljoprivrede Poduzetnički impuls 2015., Tradicionalni proizvodi i zahtjevi EU tržišta - Euroinspect Cratiakontrola. Također će se održati i prezentacija LAG-ova Cetinska krajina i Lika, koji bi trebali biti motori-pokretači razvoja ruralnog prostora te su svojim dosadašnjim radom, možemo reći, opravdali svoje postojanje. Na ovogodišnjem 10. NS pršuta u Sinju će se predstaviti i nedavno utemeljeni Klaster Kolo sa svim sudionicama s područja RH te će imati svoj promotivni štand. Dodaje kako će se održati i sastanak Upravnog odbora s temom rada Klastera u narednom razdoblju.

Osim promotivne komponente NS pršuta ima revijalno-edukativni karakter

Proizvodi pršutane Delicija Marović

Od nje također doznajemo kako će se svečana dodjela diploma i plaketa te proglašenje pobjednika 10. NS pršuta obaviti 29. ožujka (nedjelja) s početkom 14:30 sati.

Gospođa Barać napominje kako će proizvođači imati mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati, kušati i kupiti proizvode, a izlagači predstaviti sebe i svoje proizvode putem Sajma, primjerice putem prikladnog marketinškog promidžbenog materijala, kao i sudjelovanje u medijima koji će pratiti manifestaciju.

Ističe kako je sajam u Gradu Sinju postao nezaobilazno mjesto što se pak tiče proizvodnje i kvalitete trajnih suhomesnatih proizvoda, a priredba je značajna i zato što se na njoj susreću struka, proizvođači, potrošači (institucije, gospodarstvo, ruralni turizam), dakako i strukovne udruge. "Samom popularizacijom proizvoda, čemu je dobrim dijelom pridonio, tradicionalni Nacionalni sajam pršuta u Sinju, sve više otvara tržište, a samim time se povećava i potražnja za tim proizvodom; znatno je proširen i kapacitet proizvodnje pršutara - od prvog do ovogodišnjeg jubilarnog desetog sajma, porastao je čak za nekoliko puta.

Pršutar Vlado Prančić, šampion 9. NS pršuta

Većina proizvođača je koristila kreditne linije sa sufinanciranom kamatnom stopom za proširenje postojećih pogona i povećanje kapaciteta, te imaju proizvod kojim mogu konkurirati na domaćem i ino-tržištu.

Na ovogodišnjem Sajmu se očekuje sudjelovanje vodećih proizvođača Istarskog i Drniškog pršuta te suhomesnatih proizvoda iz svih regija s područja RH, proizvođača slavonske šunke, regionalne mesne industrije; predstavnika udruga proizvođača; individualnih proizvođača, kao i gostiju iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine; predstavnika Udruge uzgajivača svinja, regionalnih obiteljskih gospodarstva koji se bave uzgojem svinja i proizvodnjom tzv. «domaćeg pršuta", predstavnika vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja, stručnih ugostiteljsko-turističkih škola. U sklopu održavanja ovogodišnjeg 10. NS pršuta ove će godine u alkarskom gradu podno Kamička biti upriličena i promocija kulturno umjetničkih društava s područja Dalmacije i Like, kao tradicijskih običaja i rukotvorina, najavljuje Ana Barać.

Izlagački i edukacijski program te okrugli stolovi 10. NS pršuta u Gradu Sinju

  1. dan - subota (28. ožujka): program za dostavu uzoraka na ocjenjivanje:
  • 7,30 sati - dostava i šifriranje uzoraka
  • 8,00 sati - program stručnog ocjenjivanja kvalitete pršuta
  • 9,00 sati - dolazak izlagača
  • 8,30 - 12,00 sati ocjenjivanje kvalitete pršuta

28. - 29. ožujka 2015.:

  • Izložba pršuta i suhomesnatih proizvoda
  • Prezentacija domaćeg sira
  • Prezentacija autohtonih prehrambenih proizvoda i vina
  • Kulturno-umjetnički program

U sklopu 10. NS pršuta bit će organizirani okrugli stolovi, predavanja i predstavljanja na teme:

  • predstavljanje programa: Vladine i ine institucije, udruženja i komore, banke i fondovi
  • senzorska analitika: Značaj ocjenjivanja kvalitete pršuta
  • Tehnologija proizvodnje i tehnološki trendovi u proizvodnji pršuta
  • Tehnologija proizvodnje, obrade i sušenja pršuta
  • Predstavljanje proizvodnje i mogućnosti plasmana pršuta
  • Predstavljanje kooperantskih mogućnosti proizvođača stočne hrane, uzgajivača svinja i proizvođača pršuta, proizvođača i distributera opreme
  1. Gastronomija (tradicionalni proizvodi) i turizam - pršut delicija prošlosti i budućnosti
  2. Promocija najbolje ocijenjenih pršuta
  3. Kultuno-zabavni program za posjetitelje i izlagače

Natjecateljski program

  • Ocjenjivanje kakvoće pršuta (ocjenjivanje po prijavi proizvođača sukladno Pravilniku o ocjenjivanju)
  • Izbor najoriginalnijeg hrvatskog tradicionalnog proizvoda (ocjenjivanje po odabiru komisije)
  • Natjecanje učenika Turističko-ugostiteljskih obrazovnih ustanova i aranžiranje te serviranju pršuta

Program zatvaranja 10. NS pršuta u Gradu Sinju

  • Proglašenje rezultata natjecanja
  • Dodjela priznanja
  • Zatvaranje 10. NS pršuta u Sinju

Fotoprilog


Tagovi

Jubilarni 10. NS pršuta Sinj 2015 (28. i 29. ožujka) Nacionalni sajam pršuta Kvaliteta Tehnologija proizvodnje Popularizacija proizvoda Mirko Gugić Izlagači Pršutarska industrija Cetinski kraj Zlatni pršut Specifičnost pršuta

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]