Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba paške ovce
  • 02.06.2014. 14:00

Izložba paške ovce i paškog sira 2014.

Ocjenjivanje kvalitete paškog sira, najbolje kolekcije ovaca te najboljeg ovna u sklopu Izložbe paške ovce i paškog sira 2014.

  • 207
  • 12
  • 0

Grad Novalja u suradnji s Udrugom uzgajivača paške ovce svake godine organizira manifestaciju Izložba paške ovce i paškog sira koja za zadaću ima promociju paške ovce i paškog sira s ciljem razvoja stočarstva na otoku Pagu. Manifestacija se održava svake godine prvog vikenda u mjesecu srpnju, a obuhvaća ocjenjivanje kvalitete paškog sira, ocjenjivanje najbolje kolekcije ovaca te najboljeg ovna. Ove godine predviđena je za petak, 4. srpnja u Novalji na otoku Pagu.

Uz to, na manifestaciji se redovito održavaju znanstveni skupovi sa temama koje se odnose na poboljšanje kvalitete paške ovce, sira i mesa. Tu su redovito prisutne aktualne teme vezane za budućnost ovčarstva na otocima, uvođenje novih normi u proizvodnji sira i sl.

Paška ovca - izvorna hrvatska pasmina!

Paška ovca kao izvorna hrvatska pasmina, pripada skupini mediteranskih ovaca a nastala je na cijelom području otoka Paga, gdje se i danas uglavnom uzgaja. Ovčarstvom su se na otoku Pagu bavili i stari Iliri a dolaskom Hrvata na otok polovicom desetog stoljeća slijedi značajniji razvitak ove gospodarske grane. Danas je ovčarstvo, uz turizam, najznačajnija gospodarska grana otoka Paga na kojem je zabilježeno oko 35.000 ovaca.

Paški sir - najcjenjeniji tvrdi ovčji sir u Hrvatskoj!

Paški sir je najpoznatiji i najcjenjeniji tvrdi ovčji sir u Hrvatskoj. Odlikuje se ugodnim pikantnim okusom, svijetlo do tamno žute boje, ovisno o starosti. Dobiva se od mlijeka paške ovce koja pase travu na kamenjarskim pašnjacima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Uz to posebnu vrijednost mu daje sol koja u tragovima ostaje na travi poslije bure.

Manifestaciju suorganizira Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Ispostava Novalja te Hrvatski stočarski centar i Agronomski fakultet iz Zagreba.

Više informacija možete saznati na: www.novalja.hr


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Paška ovca Paški sir Novalja Pag Izložba Ovčji sir Manifestacija Ovan


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.