Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam sira
  • 21.11.2016. 12:00

Ispada da kod nas ništa ne valja, ali to nije tako!

Šampion sajma Velebitski sir od ovčjega mlijeka Sirarne Runolist Tomaić commercea iz Otočca!

  • 3.142
  • 474
  • 0

"Situacija nije dobra. No, zato smo mi tu da ju mijenjamo", kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je otvorio 14. Gospodarskog sajma - sajam sira u Grubišnom Polju Te nastavio:

"U ovoj državi nije problem novac i poticaji, već nesređeno tržište. U proteklih 10 dana ispada da je kod nas sve pokvareno, da ništa ne valja. Nije istina, sve valja, a najviše ono domaće. Nemam ništa protiv uvoza, ako je roba jednako kvalitetna kao i hrvatska. Ali kada uvozimo smeće, onda imamo ono što imamo. A ja to neću dopustiti, već ću iskoristiti sve načine koje nam dopušta zakonska osnova kroz Ministarstvo poljoprivrede i inspekcije te se boriti protiv takvih stvari."

121 izlagača iz svih županija

Na 14. Gospodarskom sajmu - sajmu sira, koji se održao 19. i 20. listopada u školskoj sportskoj dvorani bilo je prisutno 121 izlagača iz svih županija kontinentalne Hrvatske i troje izlagača iz Mađarske. Ove godine je bilo 12 izlagača sireva i drugih proizvoda od mlijeka. Zato se može sa sigurnošću tvrditi da je izrastao u prepoznatljivu gospodarsku manifestaciju i izvan granica županije. Pored sirara je okupio je i druge izlagače vezane uz stočarstvo i proizvodnju sira, tradicijske obrte i zanate, razvoj seoskog turizma i sve ostale privrednike, ustanove i udruge. Grad Grubišno Polje uz suorganizaciju Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarskog sajma bio je domaćin 14. Gospodarskog sajma.

Sajam sira u Grubišnom Polju

Nagrade za najbolje sirare

Uz ministra Tolušića na sajmu je bio prisutan grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, dožupanica Tanja Novotni Golubić, direktorica Turističke zajednice BBŽ Jasna Vanjiček Fila i saborski zastupnici Miro Totgergeli i Vladimir Bilek.

Nagrade su dobili stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ocjenjivali su 37 dostavljenih uzoraka mliječnih proizvoda, od toga 30 je nagrađeno medaljama i to 12 zlatnih, 9 srebrnih i 7 brončanih. Šampionom sajma je bio ocijenjen Velebitski sir od ovčjega mlijeka Sirarne Runolist Tomaić commercea iz Otočca.

"Veći broj proizvođača i veći broj odličja na 14. sajmu govori, da je ove godine kvaliteta sireva bila vrlo dobra", rekao je prof.dr. Neven Antunac sa Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Bogat folklorni program

Dodijeljeno je i priznanje za inovativnost koje je za kolekciju Ciglenskih kuglica - mini prgica dodijeljeno OPG-u Ankice Kraljić. Najbolje uređeni izložbeni prostor su imali OPG Jerešić iz Trnoveca, budimpeštanska tvrtka Borzsúr Ház te ustanova Suvenir arbor iz Sirača.

Posjetitelji su za najbolji sir izabrali Kalnički dimljeni sir tvrtke Kalničanka proizvodi, Albumski sir - skuta kravlja mini sirane OPG-a Adele Jareš Donji Sređani te Polutvrdi kozji sir s češnjakom i koprom OPG-a Đurković.

Prvoga dana sajma održana je sajamska fišijada, bogat folklorni program i modna revija koju su nosile gradske mažoretkinje te nastup gradskih i mažoretkinja iz Klinča Sela. U okviru folklornoga programa nastupio je ansambl iz prijateljskoga grada Sellya iz Republike Mađarske, Kulturno-umjetničko društvo "Slavko Kolar" Palešnik, Matica umirovljenika grada Grubišnoga Polja, Kulturno-umjetnička udruga Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, KUD Graničar iz Čazme, KUD Sloga Đurđic te članovi Folklornoga ansambla Centra za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman.

Informiranje proizvođača

Drugi dan sajmovanja donio je radionicu "Kako napraviti tradicijski sir u vlastitoj kuhinji", koju je održala Darja Marjanović iz Savjetodavne službe. Održan je i okrugli stol na temu "Proizvodnja i prerada lupinastoga voća (orah, lješnjak) i razmatranje mogućnosti osnivanja proizvođačke organizacije", moderator kojega je bio Igor Brajdić iz HGK. Predavanje na temu razvoja poljoprivrednih gospodarstava i mladih u poljoprivredi kroz Program ruralnoga razvoja 2014. - 2020., mjera 6.1 i 6.3, te na temu poreznih i knjigovodstvenih aspekata bespovratnih EU potpora za male poljoprivrednike su održali Dijana Turniški, voditeljica LAG-a Bilogora Papuk i konzultant Zlatko Pavičić.

Nacionalna jela

Pripadnici nacionalnih manjina pripremali svoja nacionalna jela i ponudili je posjetiteljima i izlagačima sajma - pečeni odojak, gulaš, tradicionalne češke bramborake i druge delicije. Kulturno-umjetnički program pripadnici nacionalnih manjina: članovi Čeških beseda Končanice, Velikih i Malih Zdenaca, Treglave, Grada Grubišnoga Polja, te Zajednice Mađara Grubišnoga Polja.

Manifestacija je bila i degustacijsko-prodajnog karaktera uz prezentacije novih proizvoda, stručne skupove i zabavno-folklorni program. Sajam ima za cilj prikazati pozitivne pomake u proizvodnji i inovacijama i tako poticati zainteresirane koji imaju ideju i viziju da učine taj važan iskorak i odluče se okušati u stvaranju dodane vrijednosti. Ulaz na sajam i ove godine bio je besplatan.


Fotoprilog


Tagovi

Gospodarski sajam Sajam sira


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]