Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodi hrvatskog sela
  • 30.03.2015. 17:00

Imamo i mi svoje adute

Dojmovi su jednostavno odlični. Proizvođači na hrvatskom selu sve su bolji i organiziraniji. Daleko još od idealnog, ali na dobrom smo putu.

  • 301
  • 22
  • 0

Ima događaja na koji jednostavno morate doći. I već na parkiralištu Boćarskog doma u nedjelju prijepodne bilo je jasno da to misle i drugi. Parkirati automobil nije bilo lako. No, jasno je i da se sa sajma Proizvodi hrvatskog sela ne odlazi tako rano.

Već na samom ulazu dočekali su nas zvuci tamburice što nam je dodatno podgrijalo samopouzdanje i vjeru da naše selo može, i mora. Prvo smo se zadržali na štandu Frane Ivkovića i njegova voćarskog centra kako bi kušali uvijek vrhunske sokove od raznih vrsta jabuka.

Hladno prešana ljekovita ulja

"Jako smo zadovoljni nastupom i mislim da to treba uvijek raditi", rekli su nam na štandu Nutri oila. No, nisu naftaši već proizvođači ulja konoplje koje je zasigurno privlačilo pažnju samim tim da se radi o nečemu novom. Proizvode hladno prešano ulje konoplje u Velikoj Gorici.

Prema broju izlagača možemo slobodno reći da je to značajan seljački sajam. Treba samo podsjetiti kako je u dosadašnjih 13 sajmova izlagalo više od četiri i pol tisuće proizvođača, a posjetilo ga je više od 120 tisuća ljudi. Mi smo u nedjelju zatekli preko 200 izlagača iz cijele Hrvatske. Probali smo suhomesnate proizvode, vina, rakije, likere, maslinova i bučina ulja, ekološke proizvode, sireve, smokve, med i ostale domaće tradicijske delicije koje ne možete pronaći u trgovinama. Tu ste sigurni da su doista proizvedeni kod naših seljaka.

Cijene odgovaraju kvaliteti

Jedan mi je čovjek dometnuo da istaknem da je sve skupo. No, ne bismo se složili da tu trebaju cijene biti niže nego li u trgovačkim lancima. To nije rasprdaja nego prodaja ekskluzivnih i vrhunskih proizvoda. I svatko tko je kupio imao je priliku kupiti proizvod s imenom i prezimenom i upoznati se s ljudima koji sudjeluju u pravljenju određenog proizvoda. Sve je to organizirao Klaster Proizvodi hrvatskog sela koji je osnovan kako bi pomogli proizvođačima hrvatskih tradicijskih proizvoda da sačuvaju proizvodnju, zaposlenost i dohodak. Na taj način se posredno pomaže opstanak stanovništva u seoskom prostoru te očuvanje okoliša, bioraznolikost i tradicijska baština.

OPG Dobošić iz Dubrave nas je privukao proizvodima od bundeve i njihovo bučino ulje tamno zelene boje, bogatog okusa koje se proizvodi od buče Golica. Ugostili su nas i na štandu Poljoprivredne zadruge Postira s Brača, a koji ističu kako je njihovo maslinovo ulje hrana, lijek i začin istodobno.

Jagode, stevija i slavonski specijaliteti

Kuleni, švargli, kobasice, salame, slanine, čvarci su posebna priča ovoga sajma. Od ovih koji su došli iz Slavonije i Baranje do onih koji takve proizvode prave u drugim krajevima zemlje. OPG Matijević iz Suze. "Na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Matijević već se dugi niz godina bavimo proizvodnjom tradicionalnog domaćeg kulena. Svoju vrhunsku kvalitetu naš kulen postiže zahvaljujući spoju dugogodišnje obiteljske recepture, pažljivog odabira najkvalitetnijih sastojaka i posvećenosti visokim standardima procesa proizvodnje", ističu Matijevići.

OPG Kolaković pak ima također odličan asortiman proizvoda od svinjetine koji smo kušali na susjednom štandu. No, oduševljeni smo bili i proizvodima obitelji Modić iz Bošnjaka kod Županje. Njihovi kulini i kobasice su nas oduševili isto kao i oni koje je u Zagreb donio OPG Perakić. No, i Zagorci imaju svoje adute. Ono što su izložili OPG Kvež iz Svetog Križa Začretja je fantastično. Zadržali smo se i među pčelarima koji se također bore za svoje mjesto kod hrvatskih potrošača, a gosti smo bili kod Zdenke Šuran iz Andrijaševaca. Bilo je mnogo vinara, proizvođača ljekovitog bilja i proizvoda od njih, a posebno nam se svidjela proizvodnja stevije, ljekovita bilja i čajeva obiteljskog gospodarstva Hursa iz Donje Stubice. Pažnju mnogih je privlačio i Agro tim iz Lokava koji proizvode jagode na ekološki način.


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tikva

Tikva

Sinonim: Tikvica | Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Sajam Proizvodi hrvatskog sela Vino Ulje Konoplja Ječam Kulen Kobasica Delicija Golica Buča Tikva Izlagači Zagreb Frane Ivković Nutri oil Hladno prešanje OPG Matijević PZ Postira OPG Dobošić Visoki standardi OPG Perakić OPG Modrić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]