Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro Arca 2014.
  • 12.05.2014. 09:00

Halal certifikati za tržište vrijedno 635 mlrd. dolara

Trojici hrvatskih proizvođača na ovogodišnjoj Agro Arci dodijeljeni su halal certifikati, koji će im otvoriti vrata na bliskoistočno tržište

  • 306
  • 15
  • 0

Trojici izlagača 7. Agro Arce, međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji koji se ovog vikenda održao u Biogradu na Moru dodijeljeni su certifikati halal kvalitete.

Certifikate su, Vladi Moulisu iz Daruvara, Poljoprivrednoj zadruzi Maslina i vino iz Polače i poznatom slatinskom proizvođaču meda i proizvoda od meda Agro Favoritu, dodijelili Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete i zadarski imam Ćamil Bašić. Dugonjić je u sklopu sajma održao i predavanja o značaju svjetskog halal tržišta koje se samo u prehrambenoj industriji procjenjuje na 635 milijardi američkih dolara i posljednjih godina raste stopom od deset do dvadeset posto. Halal industrija bilježi rast i u Hrvatskoj, a Hrvatska je i jedina zemlja Europske unije s jedinstvenom halal normom. U Hrvatskoj trenutno dvije i pol tisuće proizvoda ima halal certifikat, a najveći izvoznici su tvrtke Kraš, Vindija i Podravka.

Uz tehnologiju uzgoja lješnjaka Moulis do većih prinosa za 300 posto

Upravo se izvozu nadaju i danas certificirani proizvođači. Vlado Moulis jedan je od najvećih hrvatskih proizvođača lješnjaka, na sajmu već drugu godinu zaredom predstavlja i svoju novu tehnologiju uzgoja lješnjaka kojom se prinosi povećavaju čak 300%, a vrijeme dolaska u punu rodnost, s deset godina skraćuje na pet. "Ove godine ulažemo tri milijuna kuna u izgradnju i opremanje hale u kojoj ćemo moći skladištiti i dorađivati lješnjake, jer povećavamo proizvodnju, a krećemo i s otkupom lješnjaka od proizvođača iz cijele Hrvatske", kaže Moulis. Trenutno zadovoljava hrvatske potrebe, no s otkupom bi se raširio i na inozemno tržište, jer upita već ima iz Njemačke i Norveške. "Sada kada imamo i halal certifikat moći ćemo se orijentirati i na arapsko i islamsko tržište koje nam je vrlo zanimljivo", govori Moulis.

Čak 13 posto turističkog prometa dolazi od hahal turizma

Slično razmišlja i Rade Bobanović iz Zadruge MasVin koja u Polači kraj Biograda obrađuje 12 tisuća stabala maslina. Osim prilike za izvoz, on u certifikatu vidi i dodatnu potvrdu za svoja, inače, ekološka maslinova ulja, ali i turistički potencijal. "Mi sada možemo ugostiti turiste i goste islamske vjeroispovijesti i ponuditi im da na mjestu gdje i nastaju, konzumiraju kvalitetne domaće proizvode", kaže Bobanović. Turistički potencijal halala zasad većina ipak nije iskoristila, rekao je na današnjem predavanju Dugonjić. Prema statistici 13% ukupnog turističkog prometa dolazi od halal turizma. Riječ je o turistima s povećanom kapitalnom moći iz bliskoistočnih zemalja, ali i turista iz Europske unije gdje živi značajna populacija islamske vjeroispovijesti.

Turisti iz bliskoiskočnih zemalja troše puno, treba ih privući u Hrvatsku

Halal turizam je u 2010. godini u svjetskoj turističkoj ponudi sudjelovao s devet posto, s vrijednošću od oko 90 milijardi dolara. Prošle godine je taj je broj narastao na 12,3 posto, a svi podaci kažu kako su muslimanski turisti lani potrošili 12 milijardi dolara. Treba imati na umu da halal gost troši u prosjeku 500 dolara više dnevno no prosječan gost. Prošle je godine tek oko 2.700 gostiju s Arapskog poluotoka posjetilo Hrvatsku. "Prema istraživanju koje je proveo Institut za turizam, razlog maloj posjećenosti leži u nedovoljnoj promociji na tim tržištima, ali i nedovoljnom broju pružatelja usluga prilagođenih ovim gostima" kaže Dugonjić. Upravo je zato Centar pokrenuo i inicijativu za prezentiranjem Hrvatske kao halal friendly zemlje.

Prehrambena halal industrija jedna je od glavnih tema ovogodišnje Agro Arce, s obzirom da najveći broj stranih izlagača dolazi iz bliskoistočnih zemalja, a zemlja partner je Islamska Republika Iran.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Halan certifikat Agro Arca Biograd na Moru Vlado Moulis Zadruga MasVin Agro Favorit Aldin Dugonjić Ćamil Bašić Rade Bobanović Maslinovo ulje Lješnjak Halil turizam Bliskoiskočne zemlje Iran


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo