Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljive
  • 27.08.2015. 14:35

Gradačački sajam šljive pobijedio politiku!

250 izlagača iz iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske i Turske okupilo se na Sajmu šljive u Gradačcu.

  • 422
  • 87
  • 0

Prema riječima Hašima Šabanovića, direktora tvrtke Gradačački sajam, koja je organizator ove tradicionalne manifestacije, i ovogodišnji sajam je prilika za izlagače da se približe kupcu. Kao prateći sadržaji sajma, organizirana su predavanja, savjetovanja i okrugli stolovi o temama iz poljoprivrede i prehrambene proizvodnje.

"Nekada su izlagače većinom činili proizvođači iz Federacije, a danas su svi jednako zastupljeni. Tako je ovaj naš, 42. sajam po redu, pobijedio politiku", kaže Šabanović.

Simbol ekonomskog rasta

Domaći proizvodi u Gradačcu

BiH posjeduje kapacitete za poljoprivrednu proizvodnju, a Vlada FBiH ulaže sve napore da poveća tržište. Ukoliko izvoz mlijeka u Europsku uniju bude dozvoljen u narednim mjesecima, ima naznaka da bi se mogla uspostaviti suradnja i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je sajam i otvorio. Vrpcu su zajednički presjekli Fadil Novalić, Premijer Vlade TK Bego Gutić i predsjednik Uprave Petrokemije iz Kutine Nenad Zečević.

Gradačački sajam je simbol ekonomskog rasta, suradnje i prosperiteta. Godinama Sajam šljive snažno potiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih tvrtki koje doprinose društvenom razvoju. Sajam je i mjesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnim ljudima iz raznih sektora koji pomiču granice znanja u području poljoprivrede i prerađivačke industrije.

Podrška iz Petrokemije

Šampinjoni

Skupu se obratio i Premijer Vlade TK Bego Gutić, rekavši kako su organizatori usprkos raznim prirodnim nepogodama održali kontinuitet održavanja sajma, koji je kao takav opravdano vodeća manifestacija ovog tipa u širem okruženju. "Tradicija ne smije propasti i zato će Petrokemija, bez obzira na to koliko bila teška situacija i dalje podržavati ovaj Sajam jer ono što prirodno pripada Petrokemiji je ovo područje tržišta" rekao je Zečević, koji se obratio u ime sponzora sajma.

Veći angažman nadležnih organa

Gradačac je tradicionalno voćarski kraj, a trenutno je aktualan otkup šljive koji je orijentiran izvozu u zemlje EU i druga tržišta. Kako je istaknuo općinski načelnik Edis Dervišagić, organi lokalne vlasti se trude dati svoj doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje, ali i održavanju ove sajamske manifestacije. "Gradačcu i građanima Gradačca ovaj sajam u proteklih 46 godina daje poseban epitet sajamskog grada.

Ova manifestacija dala je ogroman doprinos razvoju poljoprivrede u Gradačcu i ponosni smo na naše poljoprivredne proizvođače. No, moramo biti svjesni da od našeg ponosa poljoprivrednici i prehrambena industrija nemaju velike koristi, nego se traži veći angažman nadležnih organa u pružanju pomoći i vođenju pravilne politike u ovom sektoru", istaknuo je Dervišagić.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam šljiva Gradačac Ekonomski rast Edukativni susret Hašim Nenad Zečević Fadil Novalić Bego Gutić Petrokemija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!