Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prvenstvo Osječko-baranjske županije u oranju
  • 30.07.2014. 09:10

Golobradi mladići održali sat iz naprednog oranja

Mnoga natjecanja u oranju su slična. Ali ovo u Podgoraču u dvije stvari je posebno. Veliki broj jako mladih orača s jako snažnim strojevima. A i više natjecatelja u prematnjacima nego li u ravnjacima

  • 776
  • 170
  • 0

Ivan Heđi, 17 godina, Domagoj Greganić 19 godina. Samo malo stariji Matija Paulić ima 24 godine, a Mihael Sklizović 25 godina. Tihomiru Pelinu tek je 28, a Mariju Matanovcu 34. Iako također mladi Tomica Mojzeš rođen 1972. godine, a najstariji Jozo Pek 1961. bili su doista stari iskusni vukovi. U oranju dakako. Oni daleko od svjetla pozornice, daleko od pogleda politike i pokazuju da je poljoprivreda jedina preživjela, ali i jedina zdrava gospodarska grana u ovoj državi. Dakle, oni su sa svojih 17, 19, 24, 25 i malo više godina šampioni u oranju plugovima premetnjacima i ravnjacima.

Natjecanje kreće

Sklizović i Matanović na prvenstvu

Publike nema. Nema bakljade, a nema ni policijske zaštite navijača i protivnika. Ima sudaca i po koji žuti karton. No, imamo šampione, imamo vrhunske orače i mlade nade. Upoznajte ih. Malo kroz ovaj naš izvještaj, ali i potražite ih na Internetu. Oni su tamo. Oni su i na facebooku i na našem portalu, ali i u svojim traktorima i njivama. Pa je tako Ivan Heđi iz Širokog polja orao s dvobrazdnim plugom premetnjakom i traktorom Massey Ferguson. Pomagao mu je Ivan Mandić. Boris Greganić bio je pomoćnik Domagoju Greganiću koji je orao traktorom IMT i dvobraznim plugom ravnjakom. Matija Paulić koji je kao i Greganić iz mjesta domaćina, Podgorača, orao je premetnjakom trobrazdnim i traktorom Massey Ferguson. Njemu je asistirao Marijan Paulilć.

Druženje

Dvobrazdni plug ravnjak i Deutzh fahr bili su strojevi s kojima je Mihael Sklizović u toj kategoriji osvojio šampionsku titulu. Taj mladić iz Rakitovice kod Donjeg Miholjca uz pomoć Daria Šimenića osvojio je prvo mjesto ispred Podgoračanina Tomice Mojzeša, koji je vozio traktor Landini M-110. Njemu je asistirao Stjepan Mojzeš. Prvak u kategoriji premetnjaka Mario Matanovac iz Slatinika Drenjskog vozio je John Deere i orao četverobrazdnim plugom uz asistenciju Ivice Đambića iz Širokog Polja. Stipanovčanin Tihomir Pelin uz asistenciju brata Vedrana vozio je John Deere i dvobrazni plug premetnjak i osvojili treće mjesto. Najstariji, Jozo Pek, uzeo je četvrto mjesto svojim John Deereom 7700 i četverobraznim plugom uz pomoć Mate Peka.

Sudili su Ivica Šalinović, Juraj Klarić i Tomislav Koturić. Tu je bila i doajen ovoga natjecanja Draženka Gutzmirtl, nekadašnja pročelnica županijske savjetodavne službe, zatim Željko Kraljičak, dožupan, ali i čovjek koji inače prati ova natjecanja i živi poljoprivredu te savjetnik za mehanizaciju iz Vukovarsko srijemske županije, Đuro Cerovčec. A na prvenstvu Hrvatske naći će se upravo pobjedinici u ove dvije kategorije, Mihael Sklizović i Mario Matanovac sa svojim pomoćnicima.


Fotoprilog


Tagovi

Orači Osijek Osječko - baranjska županija Landini John deere Massey Ferguson Brazda Njiva Podgorač Draženka Gutzmirtl Željko Kraljičak Šampioni u oranju Prvenstvo Hrvatske u oranju Đuro Cerovčec Mihael Sklizović Mario Matanovac


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]