Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gast Split 2014
  • 09.03.2014. 18:15

Gast Split spojio zelenu i plavu Hrvatsku

I ove godine sajam je ispunio svoju zadaću. Sklopljeno je veći broj dobrih poslova, korisnih kontakata i razmjena iskustava. I ove godine Gast je pokazao da je jedan od vodećih sajmova u Hrvatskoj.

  • 327
  • 24
  • 0

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof. Ive Josipovića, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva poljoprivrede, Splitsko-dalmatinske Županije, Grada Splita, upriličen je 19. Međunarodni sajam Gast Split 2014. Ova manifestacija se sastojala od niza specijaliziranih sajmova - Sajam prehrane, Sajam pića, Sajam kave, Sajam namještaja Furnitura, Sajam hotelske i ugostiteljske opreme, Sajam Around the world, Sajam za turizam Saturn, Sajam vina Dionizijana i Sajam razvojnih agencija. Na sajmu je izlagalo preko 900 izlagača iz 9 zemalja.

OPG Modic

Pored Hrvatske, sudjelovali su izlagači iz Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Italije, Indonezije, Poljske i Srbije. Prilikom otvaranja Sajma, sudionike i goste su pozdravili organitator i predstavnici svih pokrovitelja, a priredbu je otvorio predsjednik Republike Hrvatske prof. Ivo Josipović. Tom prigodom je naglasio da je ova sajamska priredba veoma važna jer prvenstveno povezuje zelenu i plavu Hrvatsku. Ja nisam pesimista i smatram da Hrvatska mora i može bolje napredovati, nego što je to proteklih godina. Stoga čestitam svim gospodarstvenicima koji su se okupili na ovoj priredbi i želim da sklope niz dobrih poslova. Posebne čestitke organizatoru koji je i pored složenih prilika uspio organizirati ovakvu priredbu.

Gast Split 2014.

Tijekom sajma upriličeno je niz događanja, Konferencija o turizmu, podjela nagrada za međunarodno ocjenjivanje vina, nekoliko stručnih predavanja iz raznih oblasti gospodarstva, međunarodni gospodarski susreti, a upriličeni su dani Indonezije na kojima je prezentirana indonezijska kuhinja, a upriličena je i izvedba tradicionalnih plesova i glazbe. Pored ostalih sajamskih priredaba posebno se isticao Sajam prehrane, na kome se okupio doista velik broj gospodarstvenika, ali i obiteljskih gospodarstava, koji su izložili veliki izbor raznih prehrambenih proizvoda s područja cijele hrvatske. Na tom dijelu sajma posjetitelji su se najduže zadržavali i posebno uživali u kušanju velikog izbora suhomesnatih proizvoda koje su izložili proizvođači Vukovarsko srijemske i Osječko baranjske županije.

Degustacije specijaliteta

Među ostalima posebno se isticao gospodin Karinčić Alija, privatni gospodarstvenik, mesar iz Vinkovaca koji je izložio doista vrhunski asortiman suhomesnatih proizvoda i na čijem štandu se najviše okupljalo posjetitelja.

Tijekom razgovora gospodin Karinčić je rekao, "Ovo što radim u mom obiteljskom gospodarstvu je dugogodišnja tradicija koju sam naslijedio još od mojih djedova i ja je sa svojim sinovima radim već 40 godina. Svježe meso i razni suhomesnati proizvodi od svinjetine, teletine, junetine janjetine i drugih životinja. U posljednje vrijeme imamo suradnju sa Purisom . Sve je domaći uzgoj i na tradicionalan način proizvodnja, garantira nam da sa plasmanom nemamo problema. Dešava se da ponekad i ne stignemo proizvesti kako bi zadovoljili potrebe."

Otvaranje sajma Gast Split

Sa raznolikim i vrlo kvalitetnim asortimanom suhomesnatih proizvoda, na sajmu sam zatekao i OPG Modic iz Bošnjaka. On je na sajmu stari izlagač već dugi niz godina. On kaže da i pored ovako složenih vremena za gospodarstvo, dolazi na sajam i proizvodi sve vrste slavonskih specijaliteta. Proizvodnja iz dana u dan postaje sve složenija i skuplja, ali on ne odustaje. To je tradicija njegove obitelji i nema namjeru napustiti je. Od dalmatinskih proizvoda, poseban interes je bio za dalmatinski pršut i poljički soparnik koji je specifičan proizvod stare poljičke Republike. Na tom dijelu sajma najduže se zadržao i predsjednik Republike sa svojim suradnicima u razgovoru s gospodarstvenicima i uživajući u kušanju ponuđenih delicija.

I ove godine sajam je ispunio svoju zadaću. Sklopljeno je veći broj dobrih poslova, korisnih kontakata i razmjena iskustava. I ove godine Gast je pokazao da je jedan od vodećih sajmova u Hrvatskoj. Tužno je što još uvijek nema adekvatan sajmeni prostor, ali i to će se riješiti, pa će iz šatora naći svoje mjesto u odgovarajućim prostorima, na dobrobit svih izlagača i posjetitelja.


Tagovi

Ivo Josipović Karinčić Alija OPG Modic Dalmatinski pršut Poljički soparnik Suhomesnati proizvodi Sajam prehrane Sajam vina Dionizijana


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer