Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival lavande
  • 27.05.2014. 09:00

Festival levande 2014. na otoku Hvaru

Otvoren pogled na grad Hvar, Paklene otoke i netaknute prirodne ljepote uz dašak lavande u zraku i ove godine će obilježiti Festival levande u Velom Grablju

  • 436
  • 27
  • 0

U malom mjestašcu Velo Grablje nedaleko od grada Hvara već šestu godinu zaredom se organizira Festival levande. Organizatori festivala ovim događajem nastoje promovirati turizam i očuvati tradiciju uzgoja levande/lavande na otoku Hvaru.

Levanda je biljka koja na otoku Hvaru ima dugogodišnju tradiciju uzgoja i proizvodnje te je po njoj Hvar nadaleko poznat kao "Otok levande". Naime, otok Hvar poznat je po proizvodnji ekstrakta od lavande, od kojeg su brojni stanovnici toga kraja preživljavali i kojima je bio jedini izvor prihoda, dok na tim područjima nije zaživio turizam.

Kako je Velo Grablje bilo najveći proizvođač lavandinog ulja u Dalmaciji, cilj ove manifestacije je potaknuti uzgoj lavande i proizvodnju ulja od lavandina. Izvrsna je to prilika za oživljavanje kulturne ostavštine otoka Hvara, a za posjetitelje još jedna dodatna motivacija za posjetu otoku Hvaru i Velom Grablju koje ima otvoren pogled na grad Hvar, Paklene otoke i netaknute prirodne ljepote.

Ove godine festival će se održati od 26. do 28. lipnja 2014., a već tradicionalno imati će edukativno-zabavni karakter. Jedan dio programa rezerviran je za izlaganje domaćih izvornih proizvoda. Za zabavni dio programa ove godine će se pobrinuti grupa Stampedo, koja će sve prisutne zabavljati u subotu, 28. lipnja 2014.

Nekoliko zanimljivosti o mjestu Velo Grablje

Velo Grablje je danas u programu etno-eko sela i pod konzervatorskom je zaštitom Ministarstva kulture RH. Nalazi se na desetak kilometara od grada Hvara, a uz ostala sela upotpunjuje okoliš grada Hvara ostavljajući specifični ruralni ugođaj toga dijela otoka. Selo je nastalo u 15. st., obiluje arheloškim i kulturno-povijesnim spomenicima. Za zaštitu i revitalizaciju Velog Grablja brine se Udruga Pjover, koja je inače organizator Festivala levande. Iz Udruge poručuju kako im je upravo Festival levande i bogata kulturno-povijesna ostavština njihovih predaka jamstvo i potvrda da su na dobrom putu.

Više informacija možete sazanati na: www.pjover.com


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Festival levande Lavanda Velo Grablje Otok Hvar Lavandino ulje Stampedo Udruga Pjover


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer