Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska manifestacija
  • 19.05.2015. 19:35

Festival Istarske malvazije

Dugogodišnja tradicionalna vinska manifestacija ove godine obilježava svoje 31. izdanje. Od 30. do 31. svibnja 2015. održava se najveća proslava Istarske malvazije.

  • 167
  • 12
  • 0

Brtonigla već tradicionalno organizira Festival Istarske malvazije, kraljice među regionalnim vinima. Ona je svježa, elegantna i voćnih nota, a zbog manjeg postotka alkohola idealno prija uz laganija jela.

Malvazija je sorta velikih mogućnosti koju, prema sadržaju aromatskih komponenti, možemo svrstati u skupinu poluaromatskih sorata s velikim cvjetno-voćnim aromatskim potencijalom. Specifične je diskretne arome koja podsjeća na miris bagremova cvijeta, pogotovo ako je grožđe s povišenih i dobro osunčanih položaja. Od voćnih aroma najčešće dominiraju jabuka, šljiva i marelica, a u zrelom vinu može se osjetiti i lagani gorkasti okus badema. Malvazija ima slamnato-žutu boju sa zlatnom nijansom, a ovisno o tehnološkim postupcima prerade i dorade, boja se kreće u rasponu od zeleno-žutih preko slamnato-žutih pa sve do zlatno-žutih tonova.

Malvazija širi dobar glas o vinima

Manifestacija obilježena bogatstvom okusa, tradicije i zabave, ove godine obilježava svoje 31. izdanje. Ljubitelji dobre čašice vina na ovoj manifestaciji imaju mogućnost degustacije vina lokalnih, regionalnih i međunarodnih vrhunskih vinara, kroz vođene, stručne degustacije. Također, posjetitelji imaju mogućnost kušanja malvazija iz drugih zemalja, kao što su crvena, crna, siva i bijela te usporediti jednu sortu različitih okusa - naravno, uz glazbene note.

Vino malvazija je srednje jako do jako sa sadržajem alkohola između 11,5 i 13,5 vol. %. Umjerenog je sadržaja kiselina, između 5,0 i 6,5 g/l ukupne kiselosti. Puno je, zaobljeno i harmonično vino s 18 do 22 g/l ekstrakta.

"Festival postaje i prilika za učenje o tajnama i užicima vina. Paleta ponuđenih malvazija doista je široka pa gost može u dobrom društvu dodirnuti esenciju istarskog vinskog identiteta koji stoljećima počiva upravo na malvaziji", govore o manifestaciji.

Popularni festival u Brtonigli njeguje naviku decentnog uživanja u tom vrhunskom vinu i ujedinjuje lokalne okuse, tradiciju i zabavu. Goste dočekuju renomirani vinari i otvaraju vrata svojih podzemnih carstava, uz mnogo priča i zgoda o trnovitom putu nastanka kvalitetne kapljice.

No slavlje nije tek lokalnog karaktera - pohode ga i vinari iz drugih dijelova Hrvatske te inozemstva, nudeći na probu najnovija dostignuća malvazije. Jer, kao jedna od nekoliko svjetskih postojbina malvazije, Istra je postala i ugledno mjesto za njenu prosudbu i slavljenje.


Tagovi

Festival vina Istarska malvazija Brtonigla Degustacija Vinski identitet Istra Vinska manifestacija Festival Istarske malvazije


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.