Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 11.09.2016. 18:00

Dobre vijesti za stočare s Bjelovarskog sajma

Pet stotina izlagača iz skoro svih županija Hrvatske te iz 15 zemalja svijeta!

  • 2.481
  • 278
  • 0

Izaslanik predsjednice Hrvatske i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić otvorio je 24. Jesenski međunarodni sajam u Gudovcu. Otvorenju je prisustvovalo veliki broj političara, i veleposlanica Izraela Zina Kalay Kleitman, zemlje, koja je ovogodišnji partner sajma, i novi veleposlanik Češke republike Vladimír Zavázal.

Na najvećoj sajamskoj manifestaciji ovoga tipa u Hrvatskoj, koja se održava 9. do 11. rujna je, isto kao i prošle godine, učestvovalo pet stotina izlagača iz skoro svih županija Hrvatske te iz 15 zemalja svijeta, među njima i Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Slovenija, Njemačka, Bosna, Srbija i druge države.

Sve za uzgajivače stoke

Izrael se prezentirao metodama navodnjavanja, akvakulturom, uređajima za pranje voća i povrća, staklenicima, inovacijama u uzgoju peradi. Iz ove zemlje se je predstavilo desetak izlagača. Pedeset tisuća posjetitelja moglo je pogledati i kupiti poljoprivrednu mehanizaciju i opremu za štale i druge proizvode sa sajamskim popustom kao na primjer suvremenu tehnologiju poput robota za mužnju krava. Među najskupljim strojevima je bio onaj za gnojnicu vrijedan oko 5 milijuna kuna.

Na najvećoj stočarskoj državnoj izložbi se je sa 500 grla goveda, ovaca, koza, svinja, konja, peradi i pčela predstavilo 200 najuspješnijih uzgajivača Hrvatske.

Cijepljena stoka može u izvoz!

Dobra je vijest za tovljače junadi da je Ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu uspjelo ispregovarati da naša stoka cijepljena protiv bolesti krvgave kože može u izvoz. No i dalje smo veliki uvoznici i mesa i mlijeka, a upravo je stočarstvo motor pokretač poljoprivrede.

Jahanje na devi

Novost sajma je Sajam grijanja i obnovljivih izvora energije 5. element i novoizgrađena zgrada tvrtke Sedlić. Veliki napredak je postignut u uređivanju eksterijera i interijera sajma, te sanaciji pristupnih cesta. Turistička zajednica BBŽ se na sajmu prezentirala kao cjelina. Na Bambino kupu su se predstavili najmlađi poljoprivrednici. Tu su i predavanja o aktualnim poljoprivrednim temama (npr. novostima u pčelarstvu u godinama 2017-20).

Cijena ulaznice se nije promijenila (odrasli 30 kn, djeca i grupe 20 kn, parkiranje je besplatno). Veliku pozornost posjetitelja privukao je show konja. Najveća atrakcija trodnevnog sajma je bilo jahanje na devi. Velikoj posjećenosti su sigurno pridonijeli organizirane autobusne linije Bjelovar-sajam u Gudovcu.

"24 godine tradicije potvrđuje, da jesenski sajam ima potencijala za dobru budućnost. To se vidi iz činjenice da smo među 128 hrvatskih gradova po izdvajanju za poljoprivredu na visokom 23. mjestu. Bjelovarsko-bilogorska županija ulaže 23 milijuna kuna u poljoprivredu punih 11 godina. Iz gradskog proračuna izdvaja se za razvoj stočarstva, grane poljoprivrede, koja je u bjelovarskom kraju najrazvijenija, i o posebice mliječno govedarstvo", rekao je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec. Župan Damir Bajs je ponosan, da je njegova županija jedna od tri vodeće u stočarstvu.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam u Gudovcu Izrael 50 tisuća posjetitelja 5. element Matija Brlošić Zina Kalay Kleitman Vladimír Zavázal Mehanizacija Stočarska državna izložba Ministarstvo poljoprivrede Bambino kup Show konja Bjelovarsko-bilogorska županija


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]