Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gastro manifestacija
  • 08.02.2016. 13:25

Dalmatinski sushi odlazi u Japan!

Spektakl hrane, japanske kulture, okusa i mirisa orijentalne tradicije iz ruku najboljih japanskih, hrvatskih i zadarskih masterchefova uz prisustvo uglednih gostiju iz Hrvatske, Japana, Španjolske, Njemačke i Južne Koreje obilježio je vikend u Zadru!

  • 244
  • 40
  • 0

U Zadru se od 03. do 07. veljače 2016. godine održao drugi po redu Tuna, Sushi & Wine Festivala 2016. u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra u suradnji s Ministarstvom turizma i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene te Počasnim Konzulatom Republike Hrvatske u Osaki.

Ovogodišnji, drugi po redu festival predstavljao je spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem. Organizatori su festival podijelili na stručni dio i program za javnost.

Izobrazba za sushi majstora

Stručni dio obuhvatio je edukaciju i stručnu izobrazbu chefova najboljih zadarskih i hrvatskih restorana u kulinarskim vještinama japanskih sushi majstora. Edukaciji su prisustvovali i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru.

Velika japanska kuharska i televizijska zvijezda Toshihiro Nakatsuji imao je prvi nastup na Tuna, Sushi & Wine festivalu.

Obožava ga 16 milijuna Japanaca, a u Zadru reže tunu i priprema sushi

U kuhinjskom prostoru Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru slavni masterchef Toshihiro Nakatsuji demonstrirao je rezanje tune i pripravljanje sushija. Potom je sa svojim pomoćnicima, majstorom sushija Takahiro Komorijem i asistenticom Nana Fujikawa, izrezao tunu sljubivši je s ranije pripremljenom posebnom Yume Nishiki rižom u octu i šećeru. Tako pripremljen sushi poslužen je gostima demonstracije i učenicima zadarske škole koji su pozorno pratili Nakatsujijevu vještinu.

Uz njegovu pomoć, budući zadarski kuhari sami su se oprobali u pripravljanju sushija kako bi stekli osjećaj za jelo koje se smatra najbrže rastućom hranom u zemljama Europske unije. Istaknimo kako majstor Nakatsuji ima svoj kulinarski televizijski show kojega prati čak 16 milijuna Japanaca.

Masterchef Damir Tomljanović iz restorana Foša sa svojim sushijem oduševio je Japance

Dalmatinski sushi odlazi u Japan!

U Japanu se sushi sa sirovom ribom i rižom sprema već tisuću godina, a uskoro će ova globalno sve popularnija tradicionalna japanska poslastica dobiti i dalmatinsku verziju. Vrhunski hrvatski masterchef Damir Tomljanović iz zadarskog restorana Foša kombinirajući sirovo meso divljeg zubaca sa začinjenim rižotom u maslinovom ulju napravio je dalmatinski sushi koji je oduševio Japance i masterchefa Toshihiro Nakatsujia pa će prvi domaći sushi biti predstavljen u jednoj od njegovih televizijskih kuharskih emisija.

Priprema sushija

"Htjeli smo pokazati kako osim tune imamo i drugih dobrih riba. Dalmatinski sushi je hrvatska verzija japanskog jela, odnosno kombinacija toplog i hladnog s izrazito nježnom teksturom riže i maslinovog ulja u spoju sa sirovom ribom. Toliko im se svidio da će ga koristiti u Japanu", otkriva masterchef Tomljanović kako je hrvatski način poimanja sirove hrane približio Japancima.

Restoran Foša među najboljima u Europi

Zadarski restoran Foša član je Udruge JRE - Jeunes Restaurateurs d'Europe koja postoji već 42 godine i sa svojih 360 članova iz Belgije, Danske, Francuske, Italije, Hrvatske, Luxemburga, Nizozemske, Austrije, Švicarske, Slovenije, Španjolske i odnedavno Australije okuplja najbolje restorane i masterchefove u Europi.

Čak 13 hrvatskih restorana i masterchefova nalazi se na njihovom spisku i sa čarobnom formulom gastro užitka i ugodnog okruženja predstavljaju sinonim vrhunske gastronomske ponude. Dio njihove gastro magije nudi i zadarski Tuna, Sushi & Wine festival na kojemu uz masterchefa Damira Tomljanovića iz Foše sudjeluju masterchefovi Zdravko Tomčić iz lovranskog hotelskog restorana Draga di Lovrana, Ante Udovičić iz splitskog restorana Paradigma i Rudolf Štefan iz šibenske konobe & vinoteke Pelegrini. Cilj njihovog okupljanja u Zadru vrlo je jednostavan. Tomljanović kaže:

"Udruga JRE odlučila je pružiti potporu Tuna, Sushi & Wine festivalu te nominaciji Zadra za najbolju europsku destinaciju 2016. godine. U Zadar zaista vrijedi doći, vidjeti ga i doživjeti. Također želimo predstaviti hrvatske namirnice, naš način života i hrvatsku hranu prilagođenu japanskim tehnikama. Japancima se naša izvedba njihovih jela jako svidjela, kao što ih se s druge strane dojmilo naše maslinovo ulje. Probali su sve vrste maslinovog ulja iz cijele Hrvatske, od Istre do Dubrovnika".

Spektakularna gala večera u zadarskom Arsenalu

Japanski veleposlanik uručio zahvalnice Kalmeti, Šupi, Gotovini, Mandiću i Kambeu.

Spektakl hrane, japanske kulture, okusa i mirisa orijentalne tradicije iz ruku najboljih japanskih, hrvatskih i zadarskih masterchefova te uz prisustvo uglednih gostiju iz Hrvatske, Japana, Španjolske, Njemačke i Južne Koreje - bio bi sažetak sa gala večere humanitarnog karaktera u zadarskom Arsenalu. Do vrha ispunjen multimedijalni prostor Arsenala uz sjajnu atmosferu te gastronomiju koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, razvukao je osmijeh na lice direktoru Turističke zajednice Grada Zadra Zvonku Šupi, zamjeniku predsjednika Turističkog vijeća zadarskog TZ-a Draženu Grgureviću i Anti Galiću, PR-u gradske Turističke zajednice.

Japanska tradicija

Večer je posjetiteljima zaista ponudila sve od Tuna, Sushi & Wine festivala: egzotični spektakl rezanja tune na poseban način ili čuveni Maguro Kaitai Show, demonstraciju japanskih borilačkih vještina koju su izveli članovi zadarskih klubova, Wa Daiko bubnjare, degustaciju sushija kojega je pripremio slavni japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji te najmaštovitije specijalitete od tune.

Kako Tuna, Sushi & Wine festival uz gastronomsku i turističku priču nosi i ideju gospodarske suradnje, japanski veleposlanik uručio je Zahvalnice zaslužnima: gradonačelniku Božidaru Kalmeti, direktoru Zvonku Šupi, Anti Gotovini iz pakoštanskog tunogojilišta Pelagos, Milanu Mandiću iz tunogojilišta Jadran u Pakoštanima i japanskom vlasniku tunogojilišta Tuna Kali Jiro Kambeu.

Javnom prezentacijom na Forumu završen drugi zadarsko-japanski Tuna, Sushi & Wine festival!

Veleposlanik Japana Keiji Ide: Hrvatska tuna je dar s neba!

Završnom svečanošću i javnom prezentacijom rezanja tune i pripreme sushija na Forumu stavljena je točka na i petodnevnog Tuna, Sushi & Wine festivala u Zadru. Najmanje nekoliko tisuća Zadrana, gostiju Zadra, žitelja cijele regije i turista ispunilo je najljepšu zadarsku prirodnu pozornicu uživajući u ponudi sushija, degustacijskih vina iz Kraljevskih vinograda, ritmičnim i moćnim zvukovima Wa Daiko bubnjara ili demonstraciji japanskih borilačkih vještina u izvedbi zadarskih klubova.

Edukacija u spravljanju sushija

Sjajno raspoloženje posljednjeg festivalskog dana bilo je inspirativno i za japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Keiji Idea koji je Zadru - festivalu, organizatorima i, kako je kazao, prijateljima - gotovo euforično dijelio komplimente.

"Hrvatska tuna je dar s neba! Zahvaljujući donaciji tri zadarske tvrtke koje se bave uzgojem tuna sada svi mogu uživati u sushiju i jelima od tune koje su priredili kuhari 30 zadarskih restorana. To je zaista velika stvar", istaknuo je.

Na kraju je veleposlanik Ide s pozornice na Forumu javno podijelio ono što je bila osnovna misao druženja tijekom festivalskih dana: "Moj slogan je da tuna povezuje ljude i donosi mir. Zaista to mislim".

Upoznavanje Zadra

Za japanske uzvanike, novinare i agente turističkih agencija i tour-operatora održan je višednevni obilazak i upoznavanje Zadra i Zadarske županije te B2B poslovna radionica s hrvatskim turističkim agencijama.

Festivalski program otvoren za javnost obuhvatio je origami radionice u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar, prodaju japanskih ukrasa za kosu umjetnice Ms Kusano, izložbu fotografija japanskog slikara u crkvi sv. Donata, nastupe tradicionalnih japanskih wa-daiko bubnjara Kiyo Kito Taiko, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, svečanu humanitarnu gala večer u Arsenalu te veliko javno predstavljanje svega gore navedenog na glavnom događanju za javnost na zadarskom Forumu.

Japanska tradicija

Velika poslastica svakako je razveselila domaće i strane goste zadarskih restorana jer su tjedan dana uživali u posebnim prigodnim ponudama specijaliteta od tune koje dolaze iz tri tunogojilišta zadarske regije. Riječ je o domaćim tunama čija je kvaliteta - naročito masni dio potrbušine od kojega se izrađuje vrhunski sushi - prošle godine na prvom izdanju festivala oborila Japance s nogu.

Humanitarni karakter manifestacije

Cijela manifestacija imala je humanitaran karakter čiji prihod je namijenjen za obnovu školskog praktikuma Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru.

Povezivanje s japanskim i dalekoistočnim tržištem izvan tradicionalno sezonskih turističkih mjeseci bio je jedan od ciljeva organizacije zadarskog Tuna, Sushi & Wine festivala. Gastro razmjena i međusobno upoznavanje udaljenih kultura također je važno za organizatore iz Turističke zajednice Grada Zadra, dok je inicijativa pokretanja festivala došla od japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Keiji Idea.

Vrhunski posao i suorganizaciju festivala odradila je osnivačica NPO JCEA Japansko-hrvatskog Društva razmjene i predstavnica Počasnog konzulata RH u Osaki Jelena Yamasaki. Zato je i direktor zadarskog TZ-a Zvonko Šupe nekoliko puta ponovio na prvoj demonstraciji rezanja tune i pripremanja sushija:

"Veliko hvala gospođi Jeleni! Zaista nam je puno pomogla i bez nje ovog događaja ne bi bilo. Festival je velika stvar za Zadar, a možda sljedeće godine dobijemo i prvi japanski restoran", istaknuo je direktor Zvonko Šupe.


Fotoprilog


Tagovi

Gastro manifestacija Tuna Sushi & Wine Festival Zadar Japanci Dalmatinski Sushi Toshihiro Nakatsuji


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]