Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prikaz starih običaja
  • 13.10.2015. 10:30

Branje kuruze i lupitva u Gornjoj Stubici

Danas su berba i pospremanje kukuruza u potpunosti mehanizirani, pa ipak često čujemo kako ima puno posla. Nekada se sve radilo ručno i još je bilo vremena za zabavu i veselje. U Gornjoj Stubici na to su podsjetili članovi tamošnje Udruge seljaka.

Foto: Krapinsko-zagorska županija
  • 158
  • 11
  • 0

U organizaciji Udruge seljaka općine Gornja Stubica, kod imanja seoskog turizma Lojzekova hiža u Gusakovcu, mjestu u Krapinsko-zagorskoj županiji, organizirana je prva priredba pod nazivom Branje kuruze i lupitva.

Otvarajući ovu priredbu, za koju organizatori vjeruju da je tek prva u nizu, zamjenik krapinsko-zagorskog župana Anđelko Ferek-Jambrek rekao je da mu drago su organizatori omogućili da se gostima izvan Krapinsko-zagorske županije pokaže još jedan dio tradicijskih običaja zagorskoga kraja te dodao kako se i sam sjeća svojega djetinjstva kad je cijela obitelj zajedno brala kuruzu, lupila je, a djeca se natjecala tko će prije naći deset crvenih klasova. Nakon zakuske i blagoslova vlč. Nikole Jurekovića, iz gornjostubičke župe Sv. Jurja, konjskim se zapregama krenulo u polje kukuruza.

Po završetka branja počela je zajednička lupitva, poslije koje je uslijedilo druženje, razna natjecanja te veselje do večernjih sati. Ovom priredbom željelo se prikazati mlađima kako su se poljoprivredni radovi nekada obavljali zajednički, uz pjesmu, šale i veselje. Udruga seljaka općine Gornja Stubica njezinim je organiziranjem ujedno proslavila i 30 godina djelovanja. Održan je i prodajno-izložbeni sajam proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava toga kraja.

Foto: Krapinsko-zagorska županija


Fotoprilog


Tagovi

Udruga seljaka Gornja Stubica Seoski turizam Lojzekova hiža Gusakovec Krapinsko-zagorska županija Branje kuruze Lupitva Anđelko Ferek-Jambrek Zagorski kraj Običaji Vlč.Nikola Jureković Župa sv. Jurja Konjske zaprege


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]