Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Renesansni festival
  • 01.09.2015. 20:15

Božidar Đurinčić postao Kraljevski kuhar

Profesionalni i kuhari amateri imali su na raspolaganju samo namirnice i posuđe kakvo se upotrebljavalo u 16. stoljeću. Kuhalo se na otvorenom, odnosno u tu svrhu pripremljenim ognjištima.

  • 212
  • 8
  • 0

Hrvatska je dobila novog Kraljevskog kuhara. Tu prestižnu titulu natjecanja koje su osmislili Podravkini kulinarski stručnjaci, osvojio je Božidar Đurinčić iz đurđevačkog hotela Picok, koji je sa svojim pomoćnikom Mirkom Ivurekom napravio najbolji i najljepši pladanj s renesansnim jelima Natjecanje je održano u sklopu 10. Renesansnog festivalu u Koprivnici.

Božidar Đurinčić i Mirko Ivurek najbolje su se snašli u kuhinji na otvorenom

Uz bok pobjedniku ovog jedinstvenog kulinarskog natjecanja, u kojemu profesionalni kuhari iz cijele Hrvatske iskazuju svoju stručnost i kreativnost pripremajući jela od vepra, kopuna i kunića, u potpuno neuobičajenim uvjetima, kuhajući na ognjištima, pekući na ražnjevima i u krušnim pećima bez ikakovih suvremenih pomagala, kao što se to radilo u 16. stoljeću, našao se Dragan Visković s pomoćnicom Jasnom Visković iz Crikvenice.

Treće mjesto prema, mišljenju stručnog suda u kojem su bili kulinarski akademici Branko Žufika i Slavko Večerić te Peter Fuchs predstavnik Podravke, osvojili su Jiri Pšeničik i Zbynek Diatka iz Češke. Veliku drvenu kuhaču, svojevrsno kuharsko žezlo pobjedniku Božidaru Đurinčiću uručio je prvi nositelj ove počasne hrvatske titule Stanislav Vinković iz Našica.

Grijale su peći, grijalo je i sunce!

Umješnost u kuhanju na otvorenom, uz dim i toplinu vatre na ložištima, uz dnevnu temperaturu koja je dosezala i do 40 stupnjeva, te poglede brojnih znatiželjnika, iskazali su i kuhari amateri iz Koprivnice i okolice, Vrbovečke Dubrave, Našica i Slavonskog Broda. Titulu Plemenitaškog kuhara za najbolji gulaš od divljači osvojio je Mario Krpan iz Slavonskog Broda s pomoćnikom Davorom Adrijanićem.

Ministri se odlučili za kopuna, patku i divljač

Kulinarskim natjecanjem za titule Kraljevskog i plemenitaškog kuhara, pripremom kraljevske gozbe, te ugošćivanjem svjetskog viceprvaka u ukrašavanju hrane Ivana Đukića iz Osijeka, Podravka je dala posebnu vrijednost koprivničkom Renesansnom festivalu, uvrštenom u 11 top događanja u Hrvatskoj. Posjetitelji, među kojima su bili ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras također su kušati pripremljene specijalitete kao što su punjeni kopun s kestenima i gljivama, patka u umaku od divlje naranče s prosenom kašom, veprov hrbat u kosanoj masti, špikani but mesa divljači s džemom od brusnica te mnoge druge.

Posebni užitak priređen je za mališane koji su u društvu Podravkinog promotora kulinarstva Zlatka Sedlanića, nositelja titule Kraljevskog kuhara međunarodnog karaktera, izrađivali pogačice od sira i koprive te kolačiće s džemovima koje su potom pekli u krušnoj peći.


Tagovi

Kraljevski kuhar Božidar Đurinčić Hotel Picok Mirko Ivurek Renesansna jela Krušne peći Jasna Visković Crikvenica Branko Žufika Slavko Večerić Peter Fuchs Podravka Jiri Pšeničik Zbynek Diatka Češka Drvena kuhača Kuharsko žezlo Stanislav Vi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?