Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 08.04.2014. 08:30

2. hrvatski festival hrane i vina

Proizvođači ozbiljniji i poslovniji proizvodi pažnje vrijedni

  • 168
  • 11
  • 0

U zagrebačkoj Areni moglo se vidjeti (i kušati) proizvode tristotinjak proizvođača i to po hrvatskoj tradiciji, od pršuta i kulena, domaćih ulja, sireva, slastica do vina, rakija, kompletnih županijski agrarno turističkih ponuda, specijaliziranih OPG-a, perspektivnih destinacija poput Višnjice s domaćom hranom, konjima i jedinstvenim prirodnim okolišom.

Festival hrane i vina

Posebna su priča vinske i gastronomske radionice s poznatim imenima znalaca, ali i po okusima svih naših regija. Tako festivalsko-sajamska prezentacija (pionirski primat bismo mogli dati festivalu Ivana Dropuljić u Esplanade hotelu) već druge godine nudi zamjetno viši nivo, ozbiljnost proizvođača i kakvoću proizvoda, koji nas zaista mogu predstavljati u svijetu, dok švercera i preprodavača gotovo i nema.

Tako smo zamijetili Mariju i Slavka Ćozu, vlasnike (i nove) pršutane Puntica u Vinjercu ponad Maslenice sa osam tisuća butova, koji delikatesne dućane imaju u Rijeci i Zadru i pršute režu ručno. Slavko je nedavno pobijedio sa šnitom dugom 33 centimetra.

Samoborska salama

Članovi su klastera Hrvatski pršut i samo će reći da u njihovim pršutima nema aditiva, nitratne soli niti se ubrzava zrenje. Zlatko Šimić iz Požege posjeduje suvremenu destileriju (kotao tisuću litara) te proizvodi voćne rakije i ostale destilate standardne i visoke kakvoće. Vrhunski vinari poput Enjingija, Zdjelarević, Jakobovića i drugih stjegonoša stajali su na raspolaganju ljubiteljima vinske kulture dok su neka od poznatih imena došla samo kao gosti. Zanimljivo je vino od višanja OPG Vido iz požeških Sesveta, koje ima 13 posto alkohola te je stabilno, a umjerene kiseline pa je posebna okusa.

Degustacija delicija

Obitelj s osmero djece ga je osmislila jer ima 500 stabala zasađenih višanja. Od poljičkog soparnika do lijevane čokolade ili modernog pogona Igomata za proizvodnju tradicionalne samoborske salame, u proizvodnji autohtonih delikatesnih proizvoda svugdje se nazire spoj dobrog poznavanja tehnologije i ulaznih sirovina te uljuđenije i atraktivnije ponude konzmentima. Posebna je priča kompletiranje gastronomskog i seoskog turizma s drugim prirodnim bogatstvima i proizvodnjom hrane poput slatinske Višnjice, koja uz konje, ugostiteljstvo ima tvrtku i za proizvodnju zanimljivih poljorivrednih (gastronomskih) proizvoda za vlastiti turizam i tržište.


Tagovi

Festival hrane i vina Arena Zagreb Zlatko Šimić Gastronomske radionice Hrvatski pršut Specijalizirani OPG Vino Rakija OPG Vido Slavko Ćoza


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]