Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 20.08.2013.

100 godina organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u stočarstvu

100 godišnja obljetnica je značajna radi daljnjeg razvoja i napretka stočarstva i stočarske proizvodnje

  • 380
  • 17
  • 0

Republika Hrvatska u 2013. godini obilježava 100 godina od početka organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u stočarstvu odnosno početke vođenja matičnih knjiga, prvih kontrola proizvodnih svojstava, odabira najboljih grla i ostalih mjera za unaprjeđenje i razvoj stočarstva. Savez marvogojskih udruga osnovan 1913. godine bio je prvi nositelj primjene selekcijskih mjera radi genetskog unaprjeđenja populacije stada. Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) je baštinik tradicije Saveza marvogojskih udruga i ostalih institucija kojima su tijekom stoljeća mijenjani nazivi, a koje su sudjelovale u provedbi programa uzgoja stoke. Danas je HPA nositelj provedbe suvremenih mjera uzgojno-selekcijskog rada u stočarstvu Republike Hrvatske.

100-ta obljetnica je od iznimnog nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku, budući da malo zemalja posjeduje stoljetnu tradiciju neprekinutog uzgojno-selekcijskog rada, a njezino obilježavanje ujedno je i obveza prema svim ranijim generacijama koje su osigurale kontinuitet i razvoj ovog važnog segmenta unaprjeđenja stočarske proizvodnje.

Obljetnica je značajna i radi daljnjeg razvoja i napretka stočarstva, zbog nužnosti gospodarskog napretka i prilagodbe Hrvatske uvjetima otvorenog tržišta. Republika Hrvatska ima prirodne predispozicije za razvijeno i konkurentno stočarstvo, zemljište odnosno plodno tlo za proizvodnju kvalitetne stočne hrane, kvalitetan stočni fond koji se čitavim nizom mjera razvija i unaprjeđuje, te marljive uzgajivače koje su spremni na prihvaćanje novih izazova kako bi postigli konkurentnost proizvodnje. Da bismo jasnije odredili buduće smjernice kretanja, nužno se osvrnuti u prošlost i rezimirati glavne odrednice razvoja stočarstva u posljednjih 100 godina, te predstaviti smjernice budućeg razvoja hrvatskog stočarstva.

Prikazom rezultata 100 godišnjeg uzgoja stoke s prikazom najboljih grla domaćih životinja, odati će se priznanje hrvatskim stočarima za njihov dosadašnji rad, te ih vjerujemo, potaknuti na nastavak i usavršavanje proizvodnje na gospodarstvima, što čini vitalni interes za napredak Hrvatske u gospodarskom smislu.

Program obilježavanja 100-te obljetnice održati će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i Ministarstva poljoprivrede, 6. rujna 2013. godine, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjih uzgajivačkih saveza, na Državnoj stočarskoj izložbi u sklopu 21. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu.


Tagovi

Stočarska proizvodnja Stočarstvo Konkurentnost Uzgoj stoke

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]