Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaraženi ribnjaci
  • 22.08.2015. 15:45

Zaražena pastrva na hrvatskom tržištu

Ministarstvo poljoprivrede navodi kako je u Hrvatskoj zaraženo šest od 27 ribnjaka.

  • 266
  • 15
  • 0

Od javnosti i medija se već dulje od dvije godine krije da se na tržištu prodaju zaražene pastrve. No, istina je otkrivena, unatoč naporima velikih ribljih uzgajališta koja imaju problem s opasnom bolesti od koje pastrve ugibaju. To naime ne sprečava trgove da ribu i dalje prodaju jer kako kažu, virus nije opasan po ljudsko zdravlje.

Smrtnost u ribnjacima raste

Ministarstvo poljoprivrede navodi kako je u Hrvatskoj zaraženo šest od 27 ribnjaka. Ribu napada virusna zaraza VHS (Viral hemorrhagic septicemia), koja izaziva krvarenje u mišićima te unutarnjim organima. Smatra se da je zaraza došla iz uvoza i prenesena je na domaće vrste ribe. Domaća riba nije otporna na uvezenu zarazu, smrtnost je velika, a uzgaijvači trpe velike gubitke.

Oni čija riba još nije zaražena u strahu su da će ipak oboljeti. Dovoljno je da komadić ribe završi u vodi i da se zaraza proširi. Ministarstvo poljoprivrede ipak nije obavijestilo javnost ni o bolesti ni o zaraženim ribogojištima. Zaraza možda ne prelazi na ljude, no prelaze bakterije, paraziti ili bakterijske bolesti. Iz velikog trgovačkog lanca, koji je zatražio da ostane anoniman, navode da su testiranjima, osim virusne, pronašli i bakterijsku hemoragičnu infekciju. Ipak, ni ona, kako kažu, nije opasna za ljudsko zdravlje.

VHS - najpoznatija bolest pastrva

VHS je jedna od najznačajnijih bolesti pastrva, širi se kontaktom sa zaraženom ribom ili vodom. Akutni oblik bolesti očituje se tamnijom pigmentacijom kože, ispupčenim očima, blijedim škrgama zbog anemije i točkastim krvarenjem oko očiju, po škrgama i u osnovama peraja. Kronični oblik bolesti karakteriziraju simptomi koji su još izraženiji. Trbušni organi su anemični, jetra je žutocrvene boje, bubrezi su povećani, po mišićima se mogu uočiti krvarenja, anus je ispupčen, a mogući su i znakovi poremetnje živčanog sustava.


Tagovi

Zaražena pastrva Infekcija VHS Virus Uzgajališta ribe Trgovački lanac Uvoz Domaće vrste Virusna zaraza Bakterije Gubici Bolest Ugibanje pastrva


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."