Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jakšički ribnjak
  • 26.09.2016. 07:25

Viroza poharala jakšičke ribnjake

Zbog virusa je ove godine na jakšičkim ribnjacima uništeno ukupno 7 tona ribe, šteta veća od 150 tisuća kuna!

  • 3.984
  • 208
  • 0

Gotovo četiri tone ribe iz jakšićkog ribnjaka mora se uništiti. Naime, nakon što se u lipnju u prvom ribnjaku dogodio veliki pomor ribe kada je uginulo oko 3,5 tone ribe, ovaj su puta ribiči sami ispustili jezero.

"Nakon pomora ribe koji smo imali u lipnju, inspektor je naložio da se ispusti i drugi ribnjak površine oko dva hektara. Iako u njemu virus nije pronađen, moramo to napraviti jer su ribnjaci jedan do drugoga i prijetila je opasnost da se zarazi i riba u drugom ribnjaku. Sva riba je utovarena u kontejnere i bit će odvezena u Agroproteinku u Ivanić Grad na spaljivanje", pojasnio nam je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

Otrovano više od 3,5 tone trofejne ribe!

Nakon 35 godina sve iznova

U ribnjaku je bilo riba svih vrsta, a najveći je primjerak som od 52 kilograma koji svjedoči o kakvim se ribnjacima radilo u kojeg su mnogi zaljubljenici u ribolov i članovi jakšičkog ŠRD Slavonac godinama ulagali puno truda.

Ispuštanje ribnjaka

"Šteta se procjenjuje na oko 150 tisuća kuna. Svi smo očajni i sve nam to teško pada, još uvijek smo nevjerici. Preteško je gledati ovakve prizore", dodaje Đuro Makarević predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije.

Pustoš na jakšićkim ribnjacima

Nakon ispuštanja slijedi dezinficiranje ribnjaka živim vapnom nakon čega moraju ostati prazni najmanje šest tjedana. Slijedi ponovno punjenje vodom te pomlađivanje, a da bi ribnjaci kojim upravlja ŠRD "Slavonac" bili kao nekad, trebat će najmanje pet godina.

Jakšićki ribiči nikada nisu doživjeli ovako što u gotovo 35 godina od kada su ribnjaci uređeni, no drugog rješenja, nažalost, ovaj put nije bilo.

"Dogodio se splet nekoliko faktora: visoke temperature, nedostatak kisika i veće količine ribe. Sve je to pogodovalo razvoju Koi herpes virusa koja nije štetan za ljude, ali se zaražena riba mora odstraniti. Čak i u ovakvom slučaju gdje virus nije pronađena baš u tom ribnjaku, zbog blizine drugog ribnjaka u kojem se dogodio pomor, moralo se pribjeći ovakvom rješenju", zaključuje na kraju Kovačević.

Ribiči su na terenu već drugi dan, a tijekom današnjega će biti napravljeni zapisnici nakon čega dolazi novi početak za jakšićke, ali i brojne druge ribiče koji su dolazili na ove ribnjake.

Autor: Dražen Krstanović, Požega-EU


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Jakšić Ribnjak Trovanje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]