Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvota izlova
  • 16.12.2016. 10:30

Tolušić se izborio za ribare na EU vijeću

Ministar Tolušić: Ribari ne brinite, nema kvota za ulov male plave ribe ni iduće godine!

Foto: pixabay.com, Monteri
  • 2.955
  • 294
  • 0

Na dvodnevnom Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU, koji je održan 12. i 13. prosinca u Bruxellesu, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dogovorio je da se i iduće godine na Jadranu ulov male prave ribe ne regulira putem kvota.

Do sada je ribolov na Jadranu bio reguliran putem pravila koja se dogovaraju unutar tzv. Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu FAO-a (GFCM), odnosno međunarodne organizacije čije preporuke su bile dužne provoditi i države članice EU.

Podjela plave ribe nije u skladu s jadranskim stokom

Međutim, prijedlog Europske komisije predviđao je određivanje maksimalno dopuštenog ulova (uvođenje kvota) male plave ribe po vrstama i državama na Jadranu, što hrvatska strana nije željela prihvatiti. Radi se o miješanim stokovima za koje bi ograničenje ulova po pojedinom stoku izazvalo niz problema hrvatskim ribarima u sljedećim godinama. Komisija se u izlaganju prijedloga Uredbe pozvala na Preporuku 40/2016/3 Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu za čiju je provedbu potrebno unijeti pravni temelj u europsko zakonodavstvo.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je u raspravi, koja je vođena oba dana, naglašavao kako izvorni tekst spomenute Preporuke ne dijeli stokove niti se spominje ograničenje ulova po državama članicama, već maksimalnu dopuštenu količinu vezuje za ulov u 2014. godini i to na subregionalnoj razini, ne dijeleći pri tome stokove male plave ribe na srdelu i inćun, jer takva podjela nije u skladu s biološkim i ekološkim čimbenicima koji vrijede za jadransku malu plavu ribu.

Uredba nije vrednovala hrvatske ribolovne napore

Ministar Tolušić je naglasio vrijednost interventnih mjera koje primjenjuje Hrvatska te je istaknuo pozitivne učinke režima upravljanja kojeg provodi Republika Hrvatska u dijelu ribolova male plave ribe.

U pauzama dvodnevne rasprave odvijali su se i intenzivni trijalozi, vođeni od strane Slovačkog predsjedništva, te je na koncu, uz podršku još nekih mediteranskih zemalja, postignut politički dogovor u skladu s hrvatskim stajalištem.

"Potpuno smo svjesni potrebe odgovornog i održivog upravljanja stokovima male plave ribe na Jadranu koja za nas predstavlja iznimno vrijedan resurs. Stoga i prednjačimo u primjeni preporuka Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu u suradnji s hrvatskim ribarima i znanstvenom zajednicom. No, ponuđeni tekst Uredbe od strane Europske komisije nije ispravno vrednovao hrvatske ribolovne napore u upravljanju ribolovom male plave ribe niti je prenio izvorni izričaj Preporuke na koju se poziva.

Uspjeh ribarske politike

Da je tekst usvojen u predloženom obliku, negativno bi se odrazio na socioekonomske uvjete ribarskog sektora i izgrađeno povjerenje koje smo uspostavili u procesu održivog upravljanja stokovima malom plavom ribom koja čini oko 90% hrvatskog ulova. Vrlo sam zadovoljan što smo, nakon intenzivnih pregovora i na momente teških rasprava uspjeli promijeniti izvorni tekst Uredbe. Nakon povećanja kvote za plavoperajnu atlantsku tunu, ovo je drugi značajan uspjeh hrvatske ribarske politike u kratkom vremenu", izjavio je ministar Tolušić.

Foto: pixabay.com, Monteri


Tagovi

Tomislav Tolušić Kvote Plava riba


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić