Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tune
  • 27.10.2015. 08:30

Sardina ostaje bez koncesije za uzgoj tune?

Sardina bi mogla izgubiti koncesiju za uzgoj tune jer se daje na rok od 30 godina.

Foto: Sardina
  • 192
  • 10
  • 0

Sardina ne odustaje od uzgoja tune, piše Božica Babić na portalu poslovni.hr. Mislav Bezmalinović, predsjednik Uprave Sardine, nije puno komentirao odluku Vlade o namjeri davanja koncesije u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi godišnjeg uzgoja 900 tona tune u akvatoriju Vela Grška na Braču. Istekla im je koncesija, a po aktualnom zakonu nije moguće automatizmom obnoviti ugovor, već se mora objaviti natječaj. Natječaj koji bi mogao dobiti netko drugi.

Dozvole vrijedne milijune kuna

Sardinu karakterizira diversifikacija proizvodnje koja obuhvaća čitav niz proizvoda konzervirane ribe, riblju paštetu, smrznutu ribu, svježe proizvode marikulture te riblje brašno i riblje ulje. Proizvodnja tvornice zasniva se na ulovu srdele i drugih vrsta sitne i krupne plave ribe vlastitom ribolovnom flotom, a njezini kapaciteti iznose 40.000.000 ribljih konzervi i pašteta, 500 t ribljeg brašna, 100 t ribljeg ulja, kao i 1.500 t visokokvalitetne ribe iz uzgoja.

Sardina je 2013. investirala golem novac u najmoderniju tvornicu u Europi, na otoku zapošljava više od 300 radnika. Da bi zadržala vodeću poziciju na tržištu regije, inestirala je više od milijun kuna za trošak nove lokacijske dozvole za uzgajalište koju je dobila tek 8. rujna. Međutim, sada bi ju mogla i izgubiti jer koncesija se daje na rok od 30 godina. Sardini sada ostaje državi platiti cijenu od dva milijuna kuna za koncesiju i tako možda izboriti prednost.

Foto: Sardina


Tagovi

Sardina Diversifikacija Plava riba Lokacijska dozvola Koncesija Mislav Bezmalinović Pomorsko dobro Uzgoj tune


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."