Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogonsko gorivo
  • 07.01.2016. 16:30

Ribarima povrat trošarine za gorivo

Ministarstvo financija propisalo je način povrata plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za pogon ribarskih plovila.

  • 436
  • 41
  • 0

Ministarstvo financija objavilo je Pravilnik o primjeni Zakona o trošarinama koji se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu, ribogojstvu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin namijenjen ribolovu.

Njime se, između ostalog, propisuje način povrata plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za pogon ribarskih plovila. Godišnju kvotu potrošnje određuje Ministarstvo poljoprivrede, temeljem podataka iz očevidnika o gospodarskom ribolovu na moru, izvješća o ulovu te registra ribarske flote, prema propisanim kriterijima.

Zahtjevi se podnose najbližem carinskom uredu

Pravo na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za pogon ribarskih plovila u ribolovu, korisnici ostvaruju temeljem podnošenja zahtjeva na Obrascu ZRB, koji je sastavni dio pravilnika. Zahtjev se podnosi carinskom uredu, nadležnom prema sjedištu, odnosno prebivalištu korisnika prava.

Uz propisani obrazac zahtjeva potrebno je dostaviti:

  • presliku rješenja ministarstva nadležnog za ribarstvo kojim se utvrđuje godišnja kvota potrošnje bezolovnog motornog benzina,
  • evidenciju nabave bezolovnog motornog benzina za obavljanje registrirane djelatnosti ribolova s pripadajućim računima o nabavljenom bezolovnom motornom benzinu, izdanim prema propisima o porezu na dodanu vrijednost i drugim poreznim propisima.
  • potvrdu Porezne uprave da korisnik nema nenamirenih dospjelih obveza,koja ne smije biti starija od 30 dana.

Zahtjevi svaka 4 mjeseca

Zahtjevi se podnose odvojeno za svako četveromjesečno razdoblje u kalendarskoj godini i to najkasnije do:

  • zadnjeg dana mjeseca svibnja za četveromjesečno razdoblje siječanj - travanj tekuće kalendarske godine,
  • zadnjeg dana mjeseca rujna za četveromjesečno razdoblje svibanj - kolovoz tekuće kalendarske godine i
  • zadnjeg dana mjeseca siječnja sljedeće kalendarske godine za četveromjesečno razdoblje od rujna do prosinca prethodne kalendarske godine.

Pravo na povrat trošarine mogu ostvariti korisnici koji imaju važeću povlasticu za gospodarski ribolov i koji su upisani u registar korisnika prava na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin koji se koristi u ribolovu, a koji vodi Carinska uprava. Procjenjuje se da će pravo na povrat plaćene trošarine ostvariti između 500 i 700 aktivnih ribara, korisnika bezolovnog motornog benzina.


Tagovi

Plinsko ulje Ministarstvo financija Povrat trošarine Ribolov Ribarska plovila Povlastica Gospodarski ribolov Motorni benzin


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić