Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Susret gospodarstvenika
  • 28.11.2015. 15:10

RH spremna za korištenje EU fonda u akvakulturi

Ovaj tradicionalni Vukovarski skup o ribarstvu organizira se s ciljem iznošenja novih znanstvenih i stručnih spoznaja u akvakulturi kao i povezivanja znanosti, gospodarstva i pripadajućeg dijela Državne uprave.

  • 157
  • 19
  • 0

U Vukovaru je, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, 27. studenog, održan 11. Susret gospodarstvenika u akvakulturi Republike Hrvatske na temu: Hrvatska akvakultura i prerada ribe u Europskoj uniji - korištenje Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo namijenjenog razvoju akvakulture za razdoblje 2014. - 2020.

Skup je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je govorio o dobroj suradnji sektora i nadležnog ministarstva u proteklom razdoblju istaknuvši pritom važnost što boljeg iskorištavanja sredstava iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo. Također, naglasio je zadovoljstvo nedavnim odobrenjem hrvatskog Operativnog programa za EFPR u programskom razdoblju između 2014. i 2020. od strane Europske komisije.

Osiguranje dobrog tržišnog položaja

"Želim podsjetiti na važnost povezivanja i institucijskog djelovanja trgovačkih društava kao što je naša strukovna asocijacija ribarstva i akvakulture koja je, koristeći kvalitetnu infrastrukturu HGK i posebno njene stručne kadrove, postigla značajne uspjehe u dijalogu sa državnom upravom i osiguranju dobrog tržnog položaja djelatnosti.

To se odnosi na unapređenje zakonske regulative (Strateški i Operativni program razvoja), primjerice rješavanje vlasničkog statusa ribnjaka i koncesija u akvakulturi, subvencije, međunarodno djelovanje i afirmiranje, općenito, uređenje sektora odnosno uvjeta u kojima on djeluje. Zbog toga očekujemo da će se moguće promjene odvijati postupno i na način da ne djeluju negativno na pozitivne učinke rada naše asocijacije", rekao je direktor tvrtke Ribnjačarstvo poljana i predsjednik Udruženja ribarstva Hrvatske gospodarske komore Milan Božić koji je rekao:

Sufinanciranje investicija u akvakulturi

"Ovaj tradicionalni Vukovarski skup o ribarstvu organizira se s ciljem iznošenja novih znanstvenih i stručnih spoznaja u akvakulturi kao i povezivanja znanosti, gospodarstva i pripadajućeg dijela Državne uprave, a ove je godine posvećen raspravi o mogućnostima korištenja bespovratnih EU sredstava za sufinanciranje investicija u akvakulturi i preradi ribe, odnosno jedinstvenoj mogućnosti realizacije novog razvojnog ciklusa Sektora."

Također, istaknuto je da je na nacionalnoj razini pripremljena potrebna dokumentacija (Strateški i Operativni program te Pravilnici za njihovo korištenje) i da se nalazimo pred početkom korištenja sredstava te će se uskoro moći predavati aplikacije za sredstva, pa je ovaj skup prilika za još bolje upoznavanje sa složenom problematikom korištenja Fondova.

Znanstvena predavanja, okrugli stolovi, razgovori sa resornim ministarstvima i međusobni susreti, doprinose boljem poznavanju i lakšem rješavanju uočenih problema, odnosno unapređenju i poboljšanju tržnog položaja ribarske gospodarske djelatnosti. Vukovarski susreti akvakulture najveći su događaj takve vrste u Hrvatskoj, a organizira ga Hrvatska gospodarska komora uz podršku resornog ministarstva, znanosti i lokalne samouprave.


Tagovi

Tihomir Jakovina EPFR HGK Milan Božić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije