Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mala plava riba
  • 25.02.2015. 13:25

Revizija Ugovora o uvjetima malog ribolova?

Upućeni kažu kako ukidanje malog ribolova u hrvatskom Jadranu nije počelo samo protekle niti godinu dana prije, nego se o tome pregovaralo, dogovaralo u Briselu još tamo negdje 2008., 2009. i 2010.- o čuvenom Poglavlju 13

  • 889
  • 74
  • 0

Upućeni kažu kako ukidanje malog ribolova u hrvatskom Jadranu nije počelo samo protekle, niti godinu dana prije, nego se to kuhalo znatno dulje, a o tome se pregovaralo, dogovaralo godinama u Bruxellesu, još tamo negdje 2008., 2009. i 2010. - o čuvenom Poglavlju 13.

Ujedno podsjećaju i na činjenicu kako je u hrvatskom timu tada bio državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić koji je prije te funkcije u tri mandata bio i predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, pomoćnik ministra za ribarstvo. Kako je riječ o životnoj aktualnoj temi koja i dalje muči ne samo 10-ak tisuća ribara na našim otocima i njihove obitelji, odnosno oko 40.000 stanovnika te još mnogo njih koji se prehranjuju ribom tvrdeći kako im je morski ribolov desetljećima, mnogima i mnogo više, temeljni izvor godišnjeg prihoda i življenja. Čini se kako je mali obalni ribolov sada pravi hit razgovora i lobiranja, kada se pregovaralo za Božanićeva mandata, dakako i još neki znanstvenici.

Ukidanje malog ribolova u hrvatskom Jadranu nije počelo samo protekle godine

"Od svih poglavlja o koji su bili na pregovorima i razgovorima o ribolovnoj dozvoli, među kojima je bilo i naše Poglavlje 13, na moju inicijativu i inzistiranje, tada se pregovaralo s predstavnicima ribarskog sektora među kojima su bili i pokojni Miro Kučić, predstavnik Hrvatske gospodarske komore i Vladan Bojić, predsjednik Ceha hrvatskih ribara, a prije njega i gospodin Fabijanić, znanstvenici među kojima i prof. dr. sc. Alen Soldo.

Hrvatski mladi ribari - kako dalje?

Dakle, dok je sve ostalo pregovarala administracija Ministarstva za ribarstvo s dobro ekipiranim stručnjacima. Moram reći da ti pregovori nikako nisu bili lagani te da je Hrvatska tada imala užasno krute kriterije nakon Bugarske i Rumunjske koje su bile više površne, dok je Hrvatska koja je doista morala biti temeljita, odlikaš što se ono kaže", u šali će Tonči Božanić tvrdeći:

"Imali smo iznimno teške pregovore, a vezano za mali ribolov naše su pozicije su bile takve da nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, nije bilo niti jednog malog ribara. Mreže stajaćice su ušle u gospodarski ribolov te je hrvatskim ribarima poručilo: Gospodo Hrvati, ako želite u Europsku uniju mreže stajaćice ne mogu biti izvan gospodarskog ribolova! Onda smo mi pregovarali tražeći 5.000 malih ribara i na kraju došli na njih 3.500, ali smo to sve odgodili za godinu i pol dana. Kada ste izvan kluba, kao što je bila naša zemlja, situacija je doista teška. Sada je stanje posve drukčije jer smo članica Europske unije pa ako politika želi, možemo otvoriti i pokrenuti to pitanje te revidirati uvjete vezane za prijašnji ugovor. Hrvatska može tražiti lobiranje od drugih država članica EU-a sa svrhom da i mi njima pomognemo. Dakle, postojeće stanje nije takvo da se ne izmijeni kada ste unutar kluba EU."

Kada i kako će se revidirati uvjeti o malom ribolovu vezani za prijašnji ugovor

No, čini se kako se upućuju zamjerke na tradicijski ribolov u Hrvatskoj koji nije poštovan tijekom pregovora i donošenja odluke, koji stoljećima njeguju mnoge europske države, njih 11 prema neslužbenim podacima. Netko opet kaže kako one nemaju veze s Mediteranom, nego je riječ o sjevernim zemljama.

Scraping

"U negospodarskom dijelu ribolova nema te kategorije, Svi koji se bave ribolovom, imaju ovakav ili onakav oblik samo gospodarskog ribolova. Prema tome, ja se ne bi složio s time kako neke zemlje imaju, a neke nemaju mali ribolov. Naime, mi smo uspjeli onoliko koliko smo mogli. Ali sam siguran kada bi se sada ponovo išlo u inicijativu, zatražiti pomoć u tom dijelu od država članica EU-a. Zasigurno bi nam pomogle u tom dijelu ako bismo to željeli, i ako je to procjena kako bismo to sigurno mogli postići, odnosno iznaći dodatna prava rješenja za veći broj malih ribara. Dakako i u lakšim uvjetima, no to je sada stvar politike i procjene da se upuštamo u to. Ali kao članica EU-a Hrvatska bi to sigurno mogla ostvariti", ocjenjuje Božanić.

Mali obalni ribar

Međutim euro-parlamentarci su pokušali, no i dalje pokušavaju, ali ne znamo je li to pravi put. Vjerojatno bi bio itekako zanimljiv odgovor na upit bi li to trebalo pokrenuti resorno ministarstvo ili Vlada RH, ili ribarske udruge ili Otočki sabor? "Trebalo bi to pitanje pokrenuti na razini resornih ministarstava RH, posebice Ministarstvo vanjskih poslova, a imamo i naše euro-parlamentarce koji moraju lobirati kod svojih kolega. Jer ako imate potporu drugih, a ako se njima obeća neka potpora, uvijek je lakše postići neki cilj. Mi smo o ribarstvu najintenzivnije pregovarali 2010. i 2011. godini", ističe Tonči Božanić.

Dodaje kako su ribari imali lovostaj za malu, sitnu plavu ribu. Rekli bismo kako plivaričri zadovoljno trljaju ruke jer su dobili i naknadu za onih 15 dana lovostaja, a očekuju kako će imati još jedan novi lovostaj tijekom ove godine, najvjerojatnije u svibnju. Čini se kako je lovostaj pao u pravo vrijeme za ribare i zato što je ionako bilo loše vrijeme za ribariti tijekom onih 15 dana kada se nije moglo ići na more.

Koliko hrvatski euro-parlamentarci lobiraju o revidiranju odluke o malom ribolovu?

"Otprilike je tako. Naime, lovostaj već ustaljenih nekoliko proteklih godina dijelom je bio u prosincu, zatim dijelom u siječnju, koji je ove godine produljen za 15-ak dana za što su se dobila novčana sredstva za tzv. privremenu obustavu ribolova, a sada isključivo za plivaričarski ribolov koji se poklopio s dosta neprikladnim i lošim vremenom te je ribarima u biti dobro došao. Naime, kontinuitet obustave ribolova uslijedio u kroz prosinac protekle godine jer je bilo kišno vrijeme pa je to ljudima dobro došlo", objašnjava Mato Oberan, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore.

Ribarica

No, doznali smo od nekih ribara kako su najvećim dijelom za tih 15-ak dana, kada nisu radili, dobili su za nerad po 10-12 tisuća eura? "U Ministarstvu poljoprivrede odnosno ribarstva moguće je pogledati listu kako su određeni kriteriji; isplanirana isplata toga novca. Ako su imali veće ribarske brodove, imali su i veće mogućnosti zarade nego su radili kad bi bilo lijepo vrijeme. Prema tim postulatima je i određeno da ti ribari dobivaju i veću nagradu što se primjenjuje i u ostalim državama Europske unije", ocjenjuje Mato Oberan. Govori se kako će tijekom svibnja, odnosno svih dana toga mjeseca ove godine, biti lovostaj za plavu ribu, a posebice za inćune, te da će i za to biti plaćeno ribarima. Bude li tako, dodaje kako je to nešto novo što se uvodi u morsko ribarstvo u ovoj 2015. godini, ali se ujedno ide i na zaštitu inćuna. Kako je masa nedjeljiva, mnogima nije poznato kako će to sve izgledati.

Obustava plivaričarskog ribolova u razdoblju od 2014. do2020. godine?

"No, postoji velika sigurnost da će tako i biti te će se vjerojatno u cijelosti obustaviti plivaričarski ribolov u svibnju ove godine, a od novca za razdoblje od 2014. do 2020. godine, novčani iznos koji se dobiva iz europskih fondova, ribarima će biti isplaćeno i obeštećenje za vrijeme lovostaja kada će njihovi brodovi biti privezani. Ribari time itekako trebaju biti zadovoljni jer ako se mora obustaviti ribolov, onda za sada mora biti uključena i novčana naknada u plivaričarskom ribolovu.

Mali ribolov u pratnji galeba

Trenutačno smo također u značajnim razgovorima, dogovorima i o tome kada, kako i što bi se sve radilo za bijelu morsku ribu, primjerice inćune u koćarskom ribolovu koji bi se također morao zaštititi na temelju znanstvene podloge. Kako bi se novac povlačio iz Europske unije, za to mora biti znanstvena podloga i dokazi te koje su, kako i zašto ciljane riblje morske vrste ugrožene. Na temelju te znanstvene podloge, donose se privremene mjere o privremenoj obustavi ribolova, odnosno provodi se lovostaj, što talijanski ribari imaju odavno. Oni to imaju tijekom kolovoza i rujna u godini. Vjerojatno će se poklopi onaj znanstveni dio s htjenjem ribara", kaže Mato Oberan.

Misli kako će lovostaj za bijelu ribu biti dijelom tijekom rujna i listopada ove godine, ali će se o tome još razgovarati, jer za to još ima vremena. Kaže kako su na početku ove godine imali ribari imali muke uslijed olujnih bura, orkanskog juga na moru, a 2014. godine doživjeli su dosta neprikladnih dana. Uslijed nevremena nisu mogli ići na more i ribariti. No, također je zanimljivo čuti i odgovor na upit ocjenjuje li se vremenska nepogoda, pod elementarnu?

Mali dalmatinski ribar

"Ne! Posve zanimljivo. U svim drugim gospodarskim djelatnostima o tome se nešto poduzima i ponešto obešteti. Vjerojatno će se to promijeniti i u morskom ribarstvu nabolje kako bi se i u toj poljoprivrednoj kategoriji bar nadoknadila neka šteta prouzročena ribarima neverom odnosno orkanskim jugom i olujnim burama. Rekli bi kod nas kako kiša više ne pada, nego se prolije. Naime, orkansko jugo i olujne bure nama ribarima nikako ne idu u prilog, jednostavno živimo s tim, svjesni kako ćemo se ipak nekako snaći i u tim uvjetima ribarenja. A što se pak tiče akcije scraping prema neformalnoj informaciji, 2. ožujka ove godine je zadnji dan za prijavu te ima prilično zainteresiranih ribara prilično. Dakle, prema neslužbenoj informaciji prijava ima dosta, a nakon toga vjerojatno će i sama Uprava za ribarstvo održati konferenciju za novinare pa će se javnost i kroz medije bolje upoznati o tom pitanju", kaže Mato Oberan naglašavajući:

Osim orkanskog juga i olujnih bura dalmatinske ribare pogodile i obilne kiše

"Tu su i nova pravila vezana uz novi mali obalni ribolov. Sada je nezahvalno bilo što govoriti o tome u ime malih profesionalnih ribara koji su u jednom dijelu konkurencija gospodarskom ribolovu, jer su motivirani s mogućnošću prodaje ulovljene ribe. Ipak želim podsjetiti još na davno izrečenu stvar: kada bi ribe u moru bilo u izobilju, problema u tome sigurno ne bi ni bilo.

Mali ribari

No, problem je sigurno i tome što je kontrola manjkava pa se ne može provesti u djelo, odnosno uspostaviti ono što je propisano. Nikako ne smijemo zaboraviti kako je ribe i u hrvatskom Jadranu sve manje i manje pa zato ne možemo izraziti neko zadovoljstvo. Ali što je, tu je! Tu smo i svi ćemo raditi u skladu zakonskih propisa. I tako će biti!"

Prema neslužbenim podacima, ribari su lani ulovili oko 62 tone plave ribe. Vole reći kako će im dobro doći privremena obustava ribolova odnosno lovostaja na malu plavu ribu, tvrdeći kako je to dobra stvar. Kažu kako vrijeme lovostaja koriste u krpanju svojih mreža te kako bi u red doveli ribarske brodove, čamce te na njima izvršiti remont negdje u zavjetrini. Očekuju kako će biti plaćeni svih 15 zimskih dana lovostaja, ali još ne znaju sigurno reći po kojim kriterijima. Što prije uslijede konstruktivni razgovori i dogovori, to će svima biti bolje. Također očekuju kako će imati lovostaj na malu plavu ribu tijekom proljeća, u razdoblju od 1. svibnja do 1. lipnja 2015. Što se tiče scrapinga, dodaju kako je objavljen Pravilnik o tome te da zainteresirani trebaju dostaviti svoje zahtjeve najdalje do 2. ožujka ove godine.

Svoje zahtjeve za scraping zainteresirani ribari trebaju dostaviti do 2. ožujka 2015.

Mjerodavni kažu kako još nije poznato koliko će se javiti vlasnika plovila, ribara i koliko će prijaviti plovila - veća ili manja. No, mnogi ribari nikako nisu za to da se uništi velik broj njihovih plovila jer bi tako automatski smanjili svoju ribarsku flotu. Doduše, ribare nitko ne tjera da idu u scraping, ali je pravilo kako ribarsko plovilo ne smije biti starije od 15 godina, najviše. Tvrde kako bi bilo najbolje kada bi u funkciji bili isključivo mlađi i manji brodovi kojima bi upravljali mlađi ljudi, ribari, jer bi i plovila bila sigurnija na moru posebice za organskog juga i olujnih bura, odnosno svih mogućih na nevera.


Fotoprilog


Tagovi

Mala plava riba Ribari Inćuni Poglavlje 13 Mali obalni ribolov Miro Kučić Ukidanje malog ribolova Alen Soldo Vladan Bojić Gospodarski ribolov Revizija uvjeta Mreže stajaćice Tradicijski ribolov Lovostaj Elementarna nepogoda Oluj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]