Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Scraping
  • 01.10.2015. 09:55

Prepuštamo more susjedima?

Od 18, u prvome krugu prijavljenih istarskih ribara, novac za uništenje starih brodova dobilo ih je samo četvero. Neki smatraju da se biralo po političkoj liniji, a neki da su prednost imali vlasnici većih brodova.

  • 151
  • 10
  • 0

Samo 18 ribarskih obrta, tvrtki i pojedinaca od 92 prijavljena, dobilo je potporu za trajnu obustavu ribolovnih aktivnosti, takozvani scraping. Među sretnicima su i četiri istarska ribara, čije će koće završiti u nekom od rezališta i biti uništene.

Najzvučnije ime među istarskim ribarima s dobivenom potporom je ono IDS-ovog potpredsjednika, načelnika Općine Tar Vabriga i ribara Nivija Stojnića. On će za svoju koćaricu izgrađenu 1972. godine dobiti 1.249.304,25 kuna, što otprilike odgovara vrijednosti koju je za nju naveo u svojoj imovinskoj kartici. Za Glas Istre je izjavio da mu je brod postao neisplativ, prije svega njegovo održavanje, kao i radna snaga.

Istarski pogled na rezultate scrapinga

Iako se prijavio na natječaj, smatra da scraping sam po sebi nije opravdan, jer time još više prepuštamo more drugim, jačim ribarskim flotama naših susjeda. Naša je flota zastarjela, a ovime, smatra, uništavamo i ono malo što smo imali. Među istarskim ribarima tako se već priča, piše Glas Istre, da su na natječaju prošli oni s političkim vezama. Stojnić na to kaže da će se uvijek naći netko tko će se žaliti, a što je i ovdje bilo moguće, te dodaje da je imao brod i prije no što je zaplivao političkim vodama.

Osim Stojnića, potpore su dobili i Zlatko Pižeta, iz Zambratije i to 1.146.672,06 kuna, Dominik Kovač iz Umaga 316.713,58 kuna te Nenad Cvijanović iz Plomina kojem je pripalo 1.322.530,57 kuna. Prvi ispod crte našao se obrt Poseidon, vlasnik kojega je bivši predsjednik istarskog Ceha ribara Michaela Tasića, no nije želio ništa komentirati. Zato njegov kolega, bivši predsjednik Ceha ribara Hrvatske, Vladan Bojić, ima gotovo tri milijuna razloga za zadovoljstvo. Naime, za povlačenje svojega broda iz ribarstva dobit će 2.963.194,40 kuna.


Izvori

Glas Istre


Tagovi

Ribarski obrti Obustava aktivnosti Scraping Istarski ribari Rezališta IDS Općina Tar Vabriga Nivijo Stojnić Koćarica Imovinska kartica Neisplativo održavanje Ribarske flote Političke veze Političke vode Zlatko Pižeta Zambratija Dominik Kov


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.