Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odšteta za uništavanje ribarskih brodova
  • 10.07.2014. 11:25

Poticaji za prestanak bavljenja ribarstvom?

"Scraping", odnosno "struganje" naziv je koji je Unija izabrala za projekt kojem je cilj uništavanje brodova, što bi u konačnici trebalo smanjiti prekomjerni izlov ribe!

Foto: depositphotos.com
  • 611
  • 119
  • 0

Svim hrvatskim ribarima koji se odluče prestati baviti svojom djelatnošću, a budu ispunjavali određene kriterije, bit će omogućeno da za uništavanje plovila dobiju odštetu. Na natječaj koji će objaviti Ministarstvo poljoprivrede, zainteresirani će se moći javiti do kraja godine.

Riječ je, naime, o Operativnom planu za razdoblje od 2007. do 2013. godine, kojem je cilj smanjivanje ribarske flote. Za provedbu plana osigurana su sredstva Europske unije u vrijednosti od 11,6 milijuna eura, od kojih je specijalno za "scraping" namijenjeno 4,7 milijuna eura. "Scraping", odnosno "struganje" naziv je koji je Unija izabrala za projekt kojem je cilj uništavanje brodova, što bi u konačnici trebalo smanjiti prekomjerni izlov ribe, budući da je neke članice, prekomjerno izlovljavanje dovelo do ogromnih gubitaka od čak 80 posto ribljeg fonda. Hrvatska pak navedeni iznos sredstava namijenjen "scraping"-u mora iskoristiti do kraja 2015. godine.

U Ministarstvu poljoprivrede u tijeku je izrada i usuglašavanje kriterija po kojima će se, u skladu s pravilima natječaja, vlasnici brodova moći ostvariti odštetu za njihovo uništavanje.

Preporuka je Unije da se domaća ribolovna flota smanji za 5 posto pa se trenutno pretpostavlja da će novčana naknada moći biti osigurana za 40-tak vlasnika brodova, javlja tportal.hr. Prema sadašnjim podacima, odšteta za brod od 35 BRT (bruto tona) iznosila bi 240 tisuća eura. No, dok se još uvijek sve temelji na nagađanjima, do nekih su ribara došle informacije da će prosječna cijena iznositi jednu bruto tonu, uz dodatak povlastice, čime ribari nikako nisu zadovoljni. Navode da su drugim članicama Unije ribarima osigurani veći iznosi, primjerice u Italiji je to 11 tisuća, a u Sloveniji 7 tisuća po bruto toni.

Vladan Bojić, predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori smatra da je sredstava malo, a stanje u ribarstvu sve gore te predviđa velik interes za najavljivane mjere, navodi radio.hrt.hr. Stručnjaci pak ističu da naša flota, zbog svoje veličine, ne može ugroziti riblji fond Jadranskog mora i da je ovo samo način skretanja pažnje sa stvarnih problema.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Ribarstvo Operativni plan Uprava za ribarstvo Ministarstvo poljoprivrede Smanjivanje ribarske flote Scraping Struganje Prekomjerni izlov ribe Europska unija Riblji fond Vlasnici brodova Naknada Kriteriji Robolovna flota Vladan Bojić Ceh tib


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]