Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt biogradske LOSTUR-e
  • 28.11.2016. 18:00

Odzvonilo prodaji ribe iz prtljažnika!?

Riba se prodaje na neadekvatnim mjestima, na bancima smještena u kašetama, danas se po selima ona još uvijek prodaje iz prtljažnika auta. Mi ćemo našim sredstvima sufinancirati projekte izrade fiksnih, montažnih i mobilnih ribarnica, kaže voditelj LAGUR-a Lostura iz Biograda na Moru Ivan Čupić

Foto: bigstockphoto.com, Finelai
  • 2.329
  • 228
  • 0

LAGUR Lostura iz Biograda na Moru jedan je od pet hrvatskih lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu koji očekuju skoru pozitivnu odluku o dodjeli 2,2 milijuna eura za provedbu projekata vezanih na lokalnu razvojnu strategiju u ribarstvu. Pet najboljih hrvatskih LAGUR-a dobit će 11 milijuna eura iz Programa ruralnog razvoja u razdoblju do 2020. godine.

"Pozitivna rješenja očekujemo do kraja ove godine. Svemu je prethodila polugodišnja izrada strategija tijekom koje smo napravili analizu stanja na terenu i na temelju nje odredili naše prioritete", kaže voditelj LAGUR-a Lostura Ivan Čupić te otkriva koji će biti prioritet LAGUR-a Lostura.

Montažne i mobilne ribarnice

"Mi smo našom analizom vidjeli da imamo problem s trženjem ribe, konkretno da nema adekvatnih ribljih prodajnih mjesta. Riba se prodaje na bancima smještena u kašetama, danas se po selima ona još uvijek prodaje iz prtljažnika auta. Mi ćemo našim sredstvima sufinancirati projekte izrade fiksnih, montažnih i mobilnih ribarnica."

Priča s LAGUR-ima je ista kao i s LAG-ovima. Nakon što im se odobre sredstva, oni ista preusmjeravaju u lokalne projekte čiji su nositelji bilo javni ili privatni sektor, a koji su u skladu s njihovom strategijom. U Losturi su svojom strategijom predvidjeli cijelu paletu mogućnosti.

Sufinanciranje lokalnih projekata

Uz već spomenuta projekte, EU novcem sufinancirat će se marketinške aktivnosti, ulaganja u ne-ribolovnu opremu na ribarskim plovilima za potrebe ribolovnog turizma, izgradnja i/ili rekonstrukcija i/ili adaptacija i/ili opremanje (akvarijima i sl.) ribarskih muzeja, izgradnja i/ili rekonstrukcija i/ili opremanje objekata koji se smatraju javnom turističkom infrastrukturom, poput: staza (tematskih i poučnih), vidikovaca, stuba, ljestvi, nadstrešnica, edukacijskih i informativnih ploča i smjerokaza, odmorišta i slično, podrška sektora ribarstva promociji kulturnih i edukativnih manifestacija (prodaja proizvoda ribarstva, prikaz običaja, natjecanja u pripremi jela od proizvoda ribarstva i akvakulture i sl.), osmišljavanje i organiziranje ribarskih manifestacija, nabavka opreme za sanaciju ekološke katastrofe (brane) za skupljanje onečišćenja uzrokovanih brodskim havarijama, nabavka kontejnera/boksova/ nadstrešnice/montažnih objekata za skladištenje ribarskih mreža.

LAGUR Lostura je prva hrvatska lokalna akcijska grupa u ribarstvu. Na njegovom području nalazi pet jedinica lokalne samouprave - grad Biograd na Moru te općine Sv. Filip i Jakov, Pakoštane, Tkon i Pašman.

Foto: bigstockphoto.com, Finelai


Tagovi

LAGUR Lostura Ivan Čupić Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Program ruralnog razvoja Mobilne apliakcije


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo