Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peškarije u turističkoj sezoni
  • 25.08.2016. 16:30

Očito ne volimo domaće ribare

U vrijeme turizma i naši ribari i ulovljena riba moraju do turista. A uostalom, ako u svakom malom mjestu svih 12 mjeseci, a posebno ta dva ljetna, imamo 10 dobrih ribara, imamo i živo selo.

  • 1.904
  • 285
  • 0

Naša morska riba prisutna je na jelovnicima turista na Jadranu upravo onako kakvo nam je i ribarstvo, ali i kako mi sami cijenimo ovaj naš brand, posao, tradiciju ili kako već to možemo nazvati.

Hoteli serviraju uvoznu ribu. Uzgoj ribe nam je u samom začetku, profesionalne ribare smo totalno uništili, gledali samo kako bismo ih smanjili, onemogućili im život. A onih malih još uvijek ima, ali i njih izvlačeći se na nekakva pravila EU, guramo u zapečak.

A onda i sami svojim stavovima i odnosom prema ribarstvu dodatno uništimo te ljude. Već odavno smo u apsolutno svakom turističkom mjestu morali održavati naše ribarnice i peškarije. I dok ima svjetlih primjera, ima nažalost i mnogo onih ružnih.

Ribare guramo po ćoškovima

Ribare i turiste kao kupce guramo po nekim ćoškovima, pod šatre, nadstrešnice. Još i ona prodaja iz broda se čini na kraju i najbolja. Lijepo je ta dva, možda i tri mjeseca sve okrenuti turizmu. No, u vrijeme turizma i naši ribari i ulovljena riba moraju do turista. A uostalom, ako u svakom malom mjestu svih 12 mjeseci, a posebno ta dva ljetna imamo 10 dobrih ribara, imamo i živo selo. Življa je i područna škola, i trgovina, ima tu mjesta i za neki caffe bar koji radi cijelu godinu.

I u turističkoj sezoni riba mora do turista

Svaki taj ribar ima obitelj, ima radnike iz drugih obitelji a to znači da to selo živi. Donekle smo krenuli u razvoj uzgajališta pa taj dio očekujemo da se i dalje razvija. Međutim, ribara koji love sve je manje.

Peškarije na Hvaru

Moramo svaki dan u ljetnim mjesecima turiste iz apartmana i kampova naviknuti da dolaze kupovati ribu, isključivo od ribara, u peškarije i ribarnice. Hvar primjerice ima prekrasne stare ribarnice, koje oni nazivaju tradicionalnim nazivom, Peškarija. Međutim, domaće vlasti očito nisu ni svjesni tih prednosti. U Jelsi možete godinama prolaziti gradom nećete ni znati da se u centru, iza jednog ugla nalazi prekrasna stara Peškarija.

Odnos prema malim ribarima, a time i prema njihovim prodajnim mjestima je loš

U Vrboskoj ona radi u ranim jutarnjim satima, a nakon toga služi kao garaža za bicikle. A u Starom Gradu? U gradu starom 2.400 godina, ima i stara peškarija. No, već nekoliko godina ona je zatvorena. I stalno netko govori da je to grad zabranio. Pa ajde ako je već bilo nekih građevinskih nedostataka, moglo se to u roku od nekoliko tjedana, ili mjeseci sanirati. Kažu srušiti će se na glavu nekome. No, zatvorena nekih dvije godine još uvijek se nije srušila, a bez problema u drugoj polovici radi ugostiteljski objekt. A za razliku od one u Jelsi, pa i u gradu Hvaru, ta peškarija starogradska je na oku i mogla je služiti svrsi i biti i turistička atrakcija.

Trilje, morune, morski psi, lokarde, sardine i druga riba fantastičnih hvarskih ribara prodaju se u jednom šatoru na samom placu, tržnici.

Gdje su stare ribarnice?

Na plus 50 stupnjeva vjerojatno će netko i reći da su to pravi uvjeti, a ne u onoj tradicionalnoj peškariji koja ima sve potrebne uvjete. No, očito domaće vlasti u Dalmaciji ne smatra ribarstvo više ničim važnim i prema njemu se odnose kao prema ćoravoj kokoški. Tako je jer im od turističkog novca svima dobro ide. To je samo primjer. Ovako se odnosimo prema ribarima i ribarstvu u cijeloj zemlji. Od Savudrije do Cavtata.

Jedan hvarski ribar smatra i da bi riješenje bilo da se u pravilnike o ugostiteljstvu doda mogućnost da restoran pripremi ribu i koju turisti donesu kupljenu na peškariji. Primjerice pokaže račun da je kupio od tog i toga ribara i određeni restoran mu pripremi. Vrlo vjerojatno s kojim ribar ima dogovor. Ili pak da se dozvoli postavljanje roštilja na kojem vam mogu ispeći kupljenu ribu. Čak danas je upitno po našim pravilnicima i da vam očiste ribu na ribarnici. Svašta. Da se na svakoj peškariji može dati riba očistiti, a i ispeći bilo bi i za turiste atraktivnije, a i ribari bi lakše do kupaca.


Fotoprilog


Tagovi

Ribarstvo Peškarija Hvar Stari Grad Jelsa Moruna Trilje


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.