Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavo gospodarstvo
  • 26.01.2017. 15:00

Novi uspjeh Zadrana u financiranju akvakulture

Sveučilištu u Zadru odobren je EU projekt vrijednosti tri milijuna kuna za obrazovanje u plavom sektoru. Cilj projekta je stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva i povećanje zapošljivosti.

Foto: pixabay.com
  • 1.514
  • 205
  • 0

Sveučilištu u Zadru odobren je EU projekt vrijednosti tri milijuna kuna za obrazovanje u plavom sektoru.

Riječ je o multisektorskom projektu koji oko sebe veže više sektora s cilljem stvaranja obrazovnog kadra koji će svoj posao naći u realnom sektoru. Nositelj projekta je Sveučilište u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu), a partneri su: Cromaris d.d., WWF Adria te Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA.

Njima je za projekt "Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources - BLUE SMART" odobreno sufinanciranje EU iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (European Maritime and Fisheries Fund) EMFF na natječaju: "Blue Careers in Europe". Ukupna vrijednost projekta je 399.493,00 eura, a odobrena EU sredstva iznose 319.593,00 eura, odnosno 80%.

Projekt je započeo s provedbom 01.01.2017. te će trajati do 31.12.2018. godine.

Nova generacija stručnjaka

Cilj projekta je stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva i povećanje zapošljivosti sadašnjih i budućih radnika ovog sektora u Zadarskoj županiji. Za postizanje spomenutog cilja tijekom prve godine projekta izradit će se program te pokrenuti novi diplomski studij "Održivo upravljanje vodenim ekosustavima" na Sveučilištu u Zadru.

Kroz drugu godinu projekta će se izraditi otvoreni online tečaj iz područja uzgoja i prerade ribe, odnosno dobre proizvođačke prakse u ribarstvu i akvakulturi, kako doznajemo od doc. dr. sc. Bosiljke Mustać s Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.

Prvaci u sektoru marikulture

Kroz projektne aktivnosti stvorit će se uvjeti za osposobljavanje novih generacija studenata i stručnjaka s odgovarajućim vještinama, te pružiti ljudima koji su već zaposleni nove potrebne vještine, koje odgovaraju realnim potrebama sektora ribarstva kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana Zadarske županije.

Zadarska županija je prvak u Hrvatskoj u sektoru marikulture. U Zadar su još u prošlom stoljeću dolazili strani stručnjaci kako bi savladali tehnologiju uzgoja bijele ribe. Dobru tradiciju nekadašnjeg Cenmara danas nasatvlja hrvatski gigant Cromaris koji se nalazi u sastavu Adris grupe. Zadarska županija je prva u svijetu gdje se počel s kaveznim uzgojem tuna.

Sve navedeno prepoznali su i EU odlukom da financiraju projekt Sveučilišta u Zadru. Konkurencija na projektu nije bila mala i na natječaj su se javila i eminentna europska visoka učilišta.

Raste potrošnja ribe

Tržišni trendovi također pokazuju potrebu za educiranjem strične radne snage u ovom sektoru. Novo istraživanje Eurobarometra o potrošačkim navikama u pogledu ribarstva i akvakulture otkriva da ljudi u EU jedu morske plodove prilično redovito. Većina Europljana kaže da jede ribu jer je zdrava. Potrošnja ribe je u porastu, 42% Europljana jede ribu riblje proizvode barem jednom tjedno kod kuće. To naglašava potrebu da se osigura održiva opskrbu ribe na tržištu EU.

Za morske plodove, postoji jaka sklonost odabira regionalnog, nacionalnog i europskog podrijetla (80%). Većina potrošača pokazuju da su htjeli isprobati nove proizvode i vrsta, što ukazuje na potencijal u diversifikaciji proizvoda. Smanjenje uvozne ovisnosti u razvoju održivog ribolova i akvakulture u EU ponovno je naglašena. 68% potrošača nagovijestilo je da će jesti više ribe, ako cijene budu niže.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Plave karijere Sveučilište u Zadru Cromaris Bosiljka Mustač


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.