Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena goriva
  • 11.06.2016. 13:30

Koćari traže cijenu goriva od 4 kune po litri

Ribari tvrde kako gorivo u koćarskom segmentu čini 70 posto ukupnih troškova te da im je od iznimne važnosti da ovaj trošak mogu planirati!

  • 1.313
  • 146
  • 0

Ribari će od države tražiti da im subvencionira troškove cijene goriva iznad 4 kune, jedan je od zaključaka donesenih na skupštini Udruge Koordinacije koćara Hrvatske koja je nedavno održana u Biogradu na Moru. Ribari ističu kako su u prethodnom razdoblju održali glavu nad vodom zbog neočekivano niskih cijena goriva, ali kako ne mogu očekivati da se taj trend nastavi u budućnosti.

Ribarima uskoro ističe prijelazno razdoblje prilagodbe Hrvatse prema EU u sektoru ribarstva, nakon čega ostaju bez značajnih subvencija iz državnog proračuna te će se morati isključivo osloniti na sredstva iz operativnog programa.

Zahtjev Ministarstvu poljoprivrede

U struci ocjenjuju kako će sektor opstati jer se radi o proizvodnji hrane, početku lanca na koji se veže jedna cijela prerađivačka, trgovačka i ugostiteljska inudstrija. Budućnost je osigurana, ali treba izdržati iduće razdoblje od par godina. Zbog toga će se u novoj situaciji ići sa zahtjevom prema Ministarstvu poljoprivrede od subvencioniranju troškova cijene goriva iznad četiri kune.

Ribari tvrde kako gorivo u koćarskom segmentu čini 70% ukupnih troškova te da im je od iznimne važnosti da ovaj trošak mogu planirati.

Ne lovi se riba nego se love kune

"Treba biti realan. Ne lovi se riba nego se love kune. Cijena ribe je zacementirana i na nju se malo može utjecati. S druge strane cijene goriva znaju varirati i do 50%. U takvim uvjetima ne možemo predvidjeti budućnost našeg poslovanja", kažu ribari.

Ribaru očekuju pozitivne signale iz resornog ministartva. Prema njima dostupnim ifnormacijama, nadležne u Ministarstvu je iznenadio preveliki broj zahtjeva za mjeru trajnu obustavu ribolova, popularno zvanom scraping. Očito je kako su i u Zagrebu shvatili da ribarima odavno prošlo pet do 12.

"Ne očekujemo da ćemo dobiti subvencije do 4 kune, ali mislim kako ćemo se naći vrlo blizu te cijene", prognozira tijek budućih pregovora jedan od ribara sa skupštine.


Tagovi

Ribarstvo Kočari Subvencija cijena goriva


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]