Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarsko-znanstveni skup
  • 23.07.2016. 12:00

Jadran dobiva 10 ribarskih luka do 2020. godine

Uz dvije luke u Zadarskoj županiji planira se luka u Rogoznici u šibenskom akvatoriju koja je vrlo značajna za kočarski ribolov. Na jugu se još planiraju luke u Brižinama, Veloj Luci, Komiži, a od Kali prema sjeveru u Novalji, Puli, Santa Marini, na otoku Krku za koju već postoji građevinska dozvola. Gdje će se nalaziti luka u Rijeci?

  • 1.061
  • 106
  • 0

Ulaganje u ribarsku infrastrukturu i održivi pristup raspolaganju ribolovnim resursima Jadranskog mora, glavne su poruke i najave s četrnaestog po redu ribarskoga savjetovanja koje je održano danas u najribarskijem mjestu na Jadranu, Kalima na otoku Ugljanu.

Ovaj pravac ribarstva argumentirali su i najavili eminentni domaći znanstvenici predvođeni ministrom poljoprivrede i doktorom znanosti Davorom Romićem te prvim čovjekom ribarstva u resornom ministarstvu magistrom znanosti Antom Mišurom.

Ulaganja u ribarsku infrastrukturu

Općina Kali dobit će ribarsku luku. U uvali Vela lamjana igradit će se dodatnih 162 metara obale, zasebnih 120 metara obale, operativni gat od 50 metara. Nova ribarska infrastruktura jako će značiti ovom ribarskom mjestu koje lovi više od 40% od ukupnog hrvatskog ulova sitne plave ribe.

Kaljska ribarska flota broji preko 40 velikih brodova s više od 400 profesionalnih ribara, a mjesto je i poznato kao po počecima i kontinuitetu razvoja uzgoja bijele ribe i kaveznog uzgoja tuna. Dodatnu infrastrukturu očekuje i luka Gaženica u Zadru gdje će se raditi novi skladišni i rashladni kapaciteti. Takvi projekti su potrebni gradu i županiji uz koju se veže više od 70% uzgoja orade i brancina te više od 80% uzgoja plavorepe tune. Ante Mišura najavljuje izgradnju luka na cijelom Jadranu, a one će se graditi sredstvima iz EU fondova do 2020. godine.

Iskrcajne luke su prioritet

"Iskrcajne luke su prioritet broj jedan za hrvatsko ribarstvo i mi ćemo njih riješiti kroz europski fond za pomorstvo i ribarstvo. Za tu namjenu imamo osigurano preko 45 milijuna eura. Mi želimo ispostaviti luke na cijelom Jadranu. Plivaričarska flota migrira od Umaga do Dubrovnika.

Uz dvije luke u Zadarskoj županiji planira se luka u Rogoznici u šibenskom akvatoriju koja je vrlo značajna za kočarski ribolov. Na jugu se još planiraju luke u Brižinama, Veloj Luci, Komiži, a od Kali prema sjeveru u Novalji, Puli, Santa Marini, na otoku Krku za koju već postoji građevinska dozvola. Gdje će se nalaziti luka u Rijeci, moramo vidjeti s tamošnjom županijom", kaže Mišura.

Zaštita prirodnih resursa

Paralelno s podizanjem infrastrukture, nastavlja se sa zaštitom i očuvanjem ribolovnog fonda u našem dijelu Jadrana. Ono se provodi lovostajima i zaštitom pojedinih zona. Za Hrvatsku je neprihvatljiv model ribolovnih kvota pa su se naši pregovarači izborili za naš model koji će se provoditi do 2019. godine. Novost iz Kali jest da se nastavlja sa zaštitom Jabučne kotline u suradnji sa talijanskim susjedima.

"Jabučna kotlina je iznimno važan resurs u Jadranu. Znanost je intenzivno proučava 15 godina. Uspjela se zaštititi u prošloj godini. Kad znanost nešto istražuje, godina dana je iznimno kratko vrijeme, tako da je hrvatski stav bio da se zaštita produlji", rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić.


Tagovi

Ribarstvo Kali Jabučna kotlina Davor Romić Ante Mišura


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.