Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eu birokracija
  • 08.05.2014. 09:00

Hrvatska će dobiti milijune odrekne li se ribarstva?

Iz EU hrvatskim ribarima također poručuju da će dobiti značajnu financijsku odštetu ukoliko smanje izlov ribe u Jadranskom moru

Foto: freedigitalphotos.net
  • 299
  • 25
  • 0

Ulaskom u Europsku uniju trebali smo višestruko profitirati. No brojna ugašena gospodarstva i propisi koji ne idu na ruku poljoprivrednim proizvođačima svjedoče lošoj situaciji u Lijepoj našoj. Umjesto mogućih 800 milijuna eura koje smo imali priliku povući dobrim projektima i pravovremenim pripremama za njih, povukli smo bijednih 200-tinjak milijun. Sitnica, zar ne?

Naime, Hrvatska se pridružuje globalnom projektu EU birokracije u spašavanju života u morima diljem Europe (od sjevera do juga). Cilj projekta je spašavanje života u moru, no postavlja se pitanje kako su hrvatski ribari mogli prouzročiti nestašicu ribe kada je poznato da rapolažemo malom ribarskom flotom, dok susjedi Talijani, s kojima dijelimo Jadran, imaju puno veće ribarske kapacitete i sredstva.

Iz EU hrvatskim ribarima također poručuju da će dobiti značajnu financijsku odštetu ukoliko smanje izlov ribe u Jadranskom moru. Prema riječima saborskog zastupnika Baranović Petra, predsjednika Savjetodavnog vijeća za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Hrvatska treba i podržat će ovaj projekt, jer je to jedini način da se spriječi prekomjeran izlov ribe u Jadranu.

Svijetla točka cijele priče je da će EU hrvatskim ribarima isplatiti zaista značajnu odštetu, iznos u cjelosti za ribarske brodove, opremu i alate. Jedan od prijedloga je i uzgoj ribe. Za Slobodnu Dalmaciju, Alen Soldo, stručnjak za ribarstvo Sveučilišta u Splitu, navodi kako je EU još 2011. godine objavila da je 62% stokova riba u europskom moru Atlantika previše izlovljeno. Ujedno dvije trećine flote EU predstavlja višak, a ovaj projekt je uprvo namjera da se uravnoteži količina ulova ribe s ribolovnom flotom. No Hrvtaska ne bi smjela dopustiti smanjenje svoje flote dok god Talijani višestruko prednjače sa količinom svoje.

Hoće li se hrvatski ribar izgubiti u moru birokracije koja nas kači kao članicu EU, preostaje nam vidjeti i nadati se najboljem ishodu za malog ribara.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Europska unija EU birokracija Bruxelles Ribarstvo Petar Baranović Alen Soldo


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)