Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarski propisi
  • 20.05.2015. 19:00

EU traži hitno zaustavljanje pada fonda brancina

Hitno se mora zaustaviti pad fonda brancina u Keltskom, Irskom i Sjevernom moru.

Foto: depositphoto.com
  • 315
  • 27
  • 0

Europska komisija danas je najavila još jedan prijedlog koji za cilj ima zaustaviti pad fonda brancina u Keltskom, Irskom i Sjevernom moru te Kanalu.

Prijedlog Europske komisije je treći u nizu prijedloga na ovu temu ove godine. Upućen je Vijeću ministara ribarstva i omogućit će ministrima da odluče o ograničenju ulova pojedinim ribolovnim alatima u svrhu zaštite brancina. Ovaj će prijedlog također omogućiti širu zabranu, koja se trenutno primjenjuje na irskim ribarskim brodovima, na sve države članice, čija su plovila u susjednim vodama Irske.

Ulov ove vrste mora se drastično smanjiti

Brancin ima visoku vrijednost i kultna je vrsta za rekreacijske i komercijalne ribare pa je potrebno hitno djelovati po pitanju zaustavljanja pada fonda kako bi se dugoročno zaštitila radna mjesta i egzistencija. Ukoliko EU sada ne bi djelovala odlučno, došlo bi do povećanja rizika većih i dugoročnih gubitaka ovog vrijednog ribljeg fonda. Nakon ustanovljene smanjene reprodukcije i povećanog ribarskog pritiska, jasno je da se izlov ove vrste mora drastično smanjiti.

Prethodno je Komisija provodila kratkoročnu zabranu koćarenja u dubokim morima, koja je trajala do 30. travnja, sprečavajući izlov ove vrste tijekom mrijesta. Prethodna izmjena propisa o ribolovnim mogućnostima već je uključivala ograničenje od tri riblje vreće za ribolovce rekreativce. Ovaj najnoviji prijedlog predviđa maksimalni ulov mjesečno, ograničavajući ciljani izlov ovog kritičnog fonda, ali ipak dopuštajući slučajne i pojedinačne ulove.

Irska je 1990-ih uvela zabranu gospodarskog ribolova za plovila pod njenom zastavom. Ovim se prijedlogom predlaže proširenje te zabrane na druge države članice, Irske susjede, 12 nm izvan Velike Britanije. Na Vijeću ministara je sada da donese odluku o prijedlogu Komisije.

Foto: depositphoto.com; victoo79


Tagovi

Vijeće ministara Brancin Zabrana Gubitak Gospodarski ribolov Ograničenje ulova Sjeverno more Izlov Europska komisija Ribarski propisi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]