Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otočni sabor
  • 24.01.2017. 16:30

Dodatni harač na ribolov

"Mi želimo da se u zakon uvrste i tradicijske ribolovne vještine, običaji i vjerovanja na Jadranu. Tradicijski ribolov na otocima i priobalju ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra", kaže predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
  • 1.638
  • 179
  • 0

Svi ribolovni alati u sportsko-rekreacijskom ribolovu će se naplaćivati, reakcija je Otočnog sabora na prijedlog izmjena Zakona o morskom ribarstvu.

Javna rasprava o izmjenama Zakona o morskom ribarstvu je u tijeku i traje do 5. veljače. Do sada se, što se tiče rekreacijskih dozvola, samo parangal plaćao dodatno, a sad se predlaže dodatna naplata za upotrebu vrše, ferala i još nekih alata.

Otočni sabor: Alati trebaju biti besplatni!

Svi oni koji su se rekreativno bavili ribolovom do sada su mogli za otprilike 500-injak kuna kupiti godišnju dozvolu, a sada, ako prođu izmjene, to će se izmijeniti, kako kaže predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

U Zakon se također ne da iščitati što je s vlasnicima povlastice za mali ribolov, koji su dobili dozvolu za rekreacijski ribolov plus parangal besplatno, kako kaže Barić. On dodaje da su se javili u raspravu sa zahtjevom da svi vlasnici rekreacijske dozvole, koju su dobili temeljem povlastica za mali ribolov, i dalje imaju besplatno sve alate koji spadaju pod rekreacijski ribolov.

Tradicijski ribolov treba zaštititi

"Otočni sabor je također zatražio i da se nadopuni članak 27. kojim se uređuje sportsko-rekreacijski ribolov. Mi želimo da se u zakon uvrste i tradicijske ribolovne vještine, običaji i vjerovanja na Jadranu. Tradicijski ribolov na otocima i priobalju ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Stoga smatramo da ga kao takvog treba uvrstiti u Zakon o morskom ribarstvu kako bi ga se zaštitilo.

Ministar bi trebao, uz konzultacije s ministarstvom kulture, donijeti posebni pravilnik o načinu ribolova pod tom kategorijom. Smatramo da je ovo nova kategorija koju bi trebalo omogućiti", zaključio je Barić.

Barić dodaje da su od Vlade RH i resornog ministarstva tražili da se u ministarstvu oformi uprava za otoke, jer su sada otoci bili na razini sektora. Kazao je da su nedavno dobili potvrdu ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije da se formira uprava za otoke te njen ustroj kako bi se na višoj razini vodila briga o otocima. Podsjetimo kako je to dogovoreno još s bivšim ministrom i predsjednicom Grabar Kitarović kad je bila u Zadru.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL


Tagovi

Denis Barič Otočni sabor Zakon o morskom ribarstvu Parangal Vrše


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.