Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tune
  • 16.10.2013. 12:14

Ante Gotovina pokrenuo vlastiti uzgoj tune

Za svoju je tvrtku, pod nazivom Pelagos Net Farma, Gotovina od HAMAG-a dobio jamstvo, a od Hrvatske banke za obnovu i razvoj, dobio je i kredit

Foto: free-picture.net
  • 1.779
  • 84
  • 0

Ante Gotovina bavit će se uzgojem tune, a kako doznajemo iz Globusa, od Hrvatske banke za obnovu i razvoj, dobio je kredit u iznosu od 7,998.511,00 kuna, a Hrvatska agencija za malo gospo­darstvo i investicije, za polovicu tog kredita dala je i jamstvo. Više od polovice novca iz kredita, utrošeno je na dio kvote za izlov tune od 22 tone koju je Gotovina otkupio od privatnika, a oko 40% preostalog kredita, uložit će u opremu i kupnju broda. Gotovina inače ima pravo na kvotu od 40 tona tune, a preostalih 18 tona dobio je na natječaju Ministarstva poljoprivrede.

Za svoju tvrtku pod nazivom Pelagos Net Farma, Gotovina je od HAMAG-a dobio jamstvo u iznosu od 3,999.255,50 kuna. Riječ je o jednom od osam HAMAG jamstvenih programa potpore malih poduzetnika, a Gotovina se prijavio za jamstveni program “Rast”. Nakon jamstva kojeg je dobio početkom lipnja, Gotovina je stekao sve uvjete za dobivanje HBOR-ova kredita, koji je ubrzo i realiziran. Prema navodima Slobodne Dalmacije, riječ je o Programu za malo i srednje poduzetništvo, pa je Gotovina pod uvjetima tog Programa dobio kredit na 10 godina, a prve dvije godine su poček. Prema kreditnom kalkulatoru HBOR-a, Gotovina će u prve dvije godine počeka mjesečno plaćati oko 20 tisuća kuna, a sljedećih osam godina otplate kredita mjesečno će ratu plaćati oko 86 tisuća kuna.

Ante danas ima vojnu mirovinu i prima mjesečno 5700 kuna tisuća kuna. Mogao je tražiti i invalidsku i tako povećati primanja na iznos od 9200 do 14.000 kuna, ali nije htio. Odlučio je pokrenuti biznis i danas njegova tvrtka zapošljava 12 ljudi”, otkriva za Slobodnu Dalmaciju njegov prijatelj.

Pelagos Net Farmu, koja je osnovana u siječnju ove godine, Zadarska županija je izabrala na Natječaju za koncesiju na pomorskom dobru za uzgoj tuna. Riječ je o koncesiji za površinu od 60 000 m2, na kojoj se u kavezima može uzgojiti 450 tona tune godišnje. Suosnivač Gotovinine tvrtke je i poduzetnik Milan Mandić iz Biograda, koji se preko svoje tvrtke Jadran tuna, već desetak godina bavi marikulturom. Lokacija na kojoj će Gotovina uzgajati tunu inače je u neposrednoj blizini uzgajališta Jadran tune, koje je puno veće i ima 140 000 m2, a na njemu se može uzgojiti 1050 tona ribe godišnje. Gotovina i Mandić, po tim bi procjenama, u svojim uzgajalištima zajedno mogli uzgojiti do 1500 tona tune godišnje.

Foto: free-picture.net


Tagovi

Uzgoj tune Pelagos Net Farma Milan Mandić HAMAG HBOR Ante Gotovina Kredit

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]