Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 12.11.2015. 12:15

Zimska zaštita i očuvanje poljomehanizacije

Zajedničko svim strojevima i priključnoj mehanizaciji je potreba da budu očišćeni, podmazani i uskladišteni na suhom i tamnom prostoru za vrijeme zimskog perioda mirovanja. Međutim, svaki stroj i priključno sredstvo traži specifičan tretman.

Foto: depositphotos.com
  • 1.100
  • 136
  • 0

Ovogodišnja poljoprivredna sezona gotovo da je završena, jesenska berba, oranje i gnojidba oranica su gotovi, a iznadprosječno toplo i sunčano vrijeme proteklih dana izmamilo je tek poneke farmere na polja sa svojim strojevima. Strojevi i mnogi poljoprivredni mehanizirana priključci poput plugova, prskalica, sijačica, kosačica i balirki, već su pospremljeni i čeka ih zimska pauza do ponovnog izlaska na polja i oranice u proljeće.

Također i ostala sredstva poput pumpi, dozatora, crijeva za navodnjavanje i spremnika za vodu, našli su svoje mjesto u podrumima, ispod nadstrešnica ili improviziranim garažama i šupama gdje će čekati svoju ponovnu upotrebu. Međutim, jesu li sva poljoprivredna sredstva, strojevi i priključna mehanizacija pravilno uskladišteni i zaštićeni?

Pravilnim skladištenjem izbjeći kvarove i troškove popravaka

U toku uobičajnih eksploatacijskih radova sa poljoprivrednim strojevima, konstantno se troše pojedini dijelovi izloženi trenju ili međusobnom dodiru. Tijekom sezone poljoprivrednici vode brigu o mehanizaciji i njenom održavanju te zamjeni dijelova nakon kvara, ali često zaboravljaju na jako bitno očuvanje i održavanje tijekom zimske pauze.

Vlaga, prljavština, direktno UV zračenje, samo su neki od bitnih elemenata na koje moraju obratiti pažnju tijekom zime, ukoliko žele izbjeći kvarove i neispravne uređaje u proljeće, kada počnu radovi. Nije dovoljno parkirati traktor, kombajn ili bilo koji priključni stroj pod nadstrešnicu ili u garažu, a mnogi poljoprivrednici, što je najgora varijanta, ih ostavljaju pod "vedrim nebom" do proljeća. Slika traktora u dvorištu, prekrivenih ceradom ili ostavljenih spreminka i tankova za vodu pod vedrim nebom je uobičajna slika kod naših farmera. Paradoks je u tome što su troškovi popravaka koji nastaju zbog nebrige puno veći od izdatka za izgradnju garaže, ili prostorije za ostavu pomoćnih poljoprivrednih sredstava. Očito da je problem u lošim navikama farmera, jer opravdanje da se nema novca za izgradnju, nakon što se za popravke uvijek "namaknu" sredstva, nema smisla.

Savjeti sa pravilno zimsko čuvanje

Uloženi novac za izgradnju garaže ili šupe brzo i višestruko se vraća kroz trajnost i manje troškove održavanja strojeva i mehanizacije. Stoga je neophodno imati prostor kao spremište kompletne poljoprivredne opreme i strojeva. Prvi korak je svakako pranje strojeva i mašina, po mogućnosti mlazom vode pod jakim tlakom, a zatim sušenje istih i podmazivanje. Ove radnje osiguravaju zaštitu od vlage i korozije koja može stvoriti oštećenja na pojedinim vitalnim dijelovima strojeva. Tijekom cijele zime potrebno je osigurati suh prostor za strojeve i što je najbitnije, parkirane u garažu ili uskladištene priključke na suhom mjestu bez vlage i direktnog sunčevog svjetla.

Prethodno se podrazumijeva da su svi dozatori ispražnjeni, ispuštena voda iz svih sustava da ne bi došlo do smrzavanja i pucanja i da su spremnici za zrna ispražnjeni i očišćeni. Druga, manje osjetljiva sredstva, poput plužnih daski i uklopnih ležajeva, potrebno je premazati prerađenim uljem, a važnije sklopove premazati specijalnim namjenskim sredstvima. Zajedničko svim strojevima i priključnoj mehanizaciji je da budu očišćeni, podmazani i uskladišteni na suhom i tamnom mjestu. Međutim, svaki stroj i priključno sredstvo traži različit tretman i specifične radnje zimskog čuvanja.

Strojevi sa vlastitim pogonskim motorom zahtjevniji za skladištenje

Traktori, kombajni, kosačice, samohodne prskalice i sl. mnogo su zahtjevniji u pogledu zaštite i spremanja tokom zime u odnosu na oruđa i mehanizaciju koja nema vlastiti pogonski motor. Nakon pranja i čišćenja potrebno je izvršiti sve popravke, zamijeniti pokvarene dijelove i izvršiti potrebna podešavanja po preporuci proizvođača. Prije dodavanja novog ulja u sistem, pregledati sve filtere (zraka, ulja, goriva) i rashladnu tekućinu motora koja je otporna na niske temperature te po potrebi dodati antifriz sredstvo protiv smrzavanja. Provjeriti ima li mehaničkih oštećenja na cjevčicama pumpi, remenima i remenicama. Posebna pažnja treba se posvetiti akumulatoru, skinuti kleme i napuniti ga strujom pomoću punjača, a preporučljivo je i izmjestiti akumulator iz stroja i osigurati da temperatura na tom mjestu ne ide ispod 0°C.

Prije spremanja stroja potrebno je napuniti spremnik za gorivo tako da se zaštiti unutrašnjost spremnika od naleta hladnog vlažnog zraka i stvaranja kapljica vlage koje mogu biti štetne po sistem napajanja motora gorivom. Na novijim modelima strojeva ima jako puno sistema elektronike, tako da je poželjno skinuti komponente elektronike i ostaviti ih na suhom i tamnom mjestu te zaštititi od prašine. Zbog dugotrajnog stajanja svaki četvrti tjedan provjeravati tlak na gumama.

Ovo su samo neke od osnovnih radnji predostrožnosti i smanjenja rizika nastajanja kvarova tokom zimske pauze. Svaki farmer najbolje poznaje svoj stroj ili pomoćno priključno sredstvo, a ako se pridržava svih pravila zimskog skladištenja i zaštite, uz gore navedene savjete, ne bi trebao imati tehničkih problema kada u proljeće započne sezona.

Konzervacija mehanizacije koja nema vlastiti pogon

Prskalice, sijačice, rasipači mineralnih gnojiva, balirke i slična sredstva koja nemaju vlastiti motorni pogon u pogledu održavanja tijekom zime su puno jednostavniji. Princip zaštite i konzervacije tijekom zime zasniva se na osiguranju suhog prostora bez pojave vlage te detaljno očišćeni i ispražnjeni spremnici. Uklopne gležajeve i plužne daske poželjno je premazati prerađenim uljem. Posebnu pažnju treba posvetiti diznama i ispustivačima koji mogu zbog uvjeta rada i trenja biti oštećeni. Potrebno ih je odmah zamijeniti jer neispravni ispustivači sjemna ili oštećene dizne za propust vode, mogu napraviti ogromne i nepotrebne troškove u vidu rasipanja sjemena ili pesticida kojima se tretira biljka.

Što kaže zakonska regulativa?

Farmer ima koristi iz pravilne zimske zaštite strojeva u pogledu manjih troškova održavanja, manje popravaka, nema nepotrebnog rasipanja sjemena koji vode do većeg troška nabavke istog i slično. Međutim, o ispravnosti i pravilnoj upotrebi strojeva i prilključne mehanizacije sve se više vodi računa i u zakonskim okvirima, o tome najbolje govori zakonska regulativa EU, točnije Direktiva 2009/127 koja se odnosi na strojeve koji se koriste za primjenu pesticida. Države članice u skladu sa ovom Direktivom preduzimaju odgovarajuće mjere kako bi osigurale da se strojevi za primjenu fitofarmaceutskih sredstava (FFS) mogu stavljati na tržište i/ili u upotrebu samo ako zadovoljavaju odgovarajuće odredbe ove Direktive i ne ugrožavaju zdravlje i sigurnost korisnika pesticida.

Foto: depositphotos.com; Goodluz


Tagovi

Poljomehanizacija Zimska zaštita Traktori Suhi uvjeti Gorivo


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.