Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva 2014
  • 18.07.2014. 17:15

Žetva u Podravini privodi se kraju

Mrak se već poprilično spustio nad Koprivnicu, dok svoje viđenje ovogodišnje žetve, čakajući u koloni ispred Podravkinih silosa, izmjenjuju Mirko iz Torčeca i Ivica iz Sigeca. "Ovo je zadnja prikolica koju sam dovezao, ukupno sam predao 40 tona. Urod je puno manji od očekivanog...", zaključuje Mirko

Foto: Sandra Špoljar
  • 742
  • 90
  • 0

Osim korova, ekipi kukolja u ovogodišnjoj žetvi u Podravini, svoj su popriličan doprinos dali bolest žuta hrđa koja se pojavila početkom travnja, iznimno loši vremenski uvjeti, ponajprije kišno razdoblje koje je počelo taman kad se žetva trebala zahuktati. I sve to umanjilo je i kvalitetu i količinu pšenice. Da ne spominjemo da su prvih žetvenih dana samo rijetki otkupljivači objavili otkupnu cijenu i uvjete otkupa. Ipak, kombajni su odlazili u polja, poljoprivrednici su pšenicu prodavali, jer posao je to koji ne trpi previše odgode.

Ovogodišnji prinos

Prema procjenama na podravskim poljima još se nalazi oko 15% ovogodišnjega uroda, jer oni koji žetvu nisu obavili prije prošlotjednih kišnih dana, čekaju da je sunce malo ogrije i smanji količinu vlage, kako ipak ne bi završili u minisu, barem ne tako velikom.

Kilometarske kolone za predaju uroda

Iako, uz cijenu od 1,15 kn za kilogram, koliko plaćaju manje više svi veći otkupljivači na ovome području, žetvenom plusu nadati se mogu samo rijetki. I u koprivničkoj "Podravki" ovoga su ljeta izostale kilometarske kolone, kao i cjelonoćna čekanja poljoprivrednika na predaju uroda u tvrtkine silose, koje su godinama bili obilježje žetve na koprivničkom području. Istina, proteklih su se godina pojavile i nove tvrtke sa svojim otkupnim mjestima, no prema prvim rezultatima, nitko ne krije, pšenice je puno manje, no što se očekivalo. U "Podravki" naglašavaju da pšenicu otkupljuju isključivo za svoje potrebe i da se ne bave njezinom preprodajom.

Kolona za predaju uroda

"Do sada je otkupljeno više od 4.700 tona pšenice, što je manje nego prošlih godina, no s obzirom na vremenske prilike, otkup još nije završen i trajat će onoliko dugo, koliko će je poljoprivrednici dovoziti. Pšenica se kupuje po cijeni 1,15 kn/kg, uz to se može dogovoriti dodatak za kvalitetu, kojeg prema sadašnjim pokazateljima, na žalost, neće biti puno, a isplata je u roku 6 do7 dana. "Podravka" kupuje pšenicu samo za sebe i ne trguje dalje njome, no obzirom na kapacitete silosa vršimo i uslužno skladištenje za druge poslovne subjekte s kojima taj posao dogovorimo. Vlaga je na razini očekivanoga, s tim da trenutne vremenske prilike ne idu u korist poljoprivrednika. Ne znamo kako će biti u danima koji predstoje, no prema sadašnjim pokazateljima hektolitarska je masa manja nego prošlih godina, a uzrok su, već spomenuti loši vremenski uvjeti te bolest pšenice", ističu u najvećem podravskom prehrambenom poduzeću.

Uvjeti otkupa

Samo dva kilometra dalje nalaze se i silosi tvrtke "Ameropa - Žitni terminal" d.o.o. iz Vranjica nedaleko Splita, u kojima je također završio dio ovogodišnjega uroda podravske pšenice. Ni tu ne kriju da su do sada otkupnjene količine manje od planiranih. "Do sada je otkupljeno nešto više od 3.000 tona merkantilne pšenice. Otkupna cijena je 1,15 kn/kg. Pravo je svakog proizvođača da kontrolira vaganje brutto i tara mase.

Bale "rastu" i u Podravini

Na svu predanu pšenicu obračunat će se 1 % ulazni kalo. Također, na našem silosu se ne odbija bijela primjesa koje u ovakvim godinama ima poprilično, a isplata je u roku 3 radna dana na tekući ili žiro račun. Obzirom na postotak proteina bit će odobren bonus na otkupnu cijenu u iznosu od 0,03 kn/kg za pšenicu sa sadržajem iznad 13% proteina. Ukoliko izmjerena vlaga prijeđe 14,5% pšenica se neće preuzeti. Ukoliko crna primjesa pšenice prelazi 2%, predana količina će se svesti na standard od 2%. Ukoliko bijela primjesa (šturo zrno, lom pšenice) ne prelazi 7% neće biti dodatnih odbitaka na količinu. Naši kooperanti u proizvodnji pšenice imaju pravo na dodatni bonus na otkupnu cijenu u iznosu od 0,02 kn/kg. Ukoliko pšenica sadrži ispod 11% proteina, a hektolitarska masa pšenice je ispod 75 kg/hl otkupit će se kao stočna pšenica po cijeni od 1,0 kn/kg.

Ameropa - Žitni terminal

Kvaliteta do sada otkupljene pšenice je zbog vremenskih uvjeta dosta lošija u odnosu na prošle godine, ponder vlage je 12,6, a hektolitarska masa 77, za razliku od prethodnih godina kada je u pravilu bila preko 80. Proteini su ispod 12%, dok se postotak glutena kreće oko 22%. Napominjem i da nudimo mogućnost slobodnog skladištenja do 01. kolovoza tj. do toga je datuma moguće besplatno pričekati moguće korekcije u cijeni na tržištu. Otkup će se nastaviti sve do kraja žetve, a kada će to biti, uz ove nepovoljne vremenske uvjete vrlo nam je teško prognozirati", doznajemo od Dejana Šisla iz koprivničke podružnice "Amerope - Žitni terminal" d.o.o.

Cjelonoćno čekanje u društvu s poljoprivrednicima...

Prošlu smo večer proveli u razgovoru s poljoprivrednicima koji ispred silosa spomenutih tvrtki čekaju na predaju žita. Nebo je oblačno, čuje se grmljavina, no svi se nadaju da će pšenicu isporučiti prije kiše, koja će, gotovo je sigurno, pasti i ove noći. Kao što se već popriličan broj dana i noći u koprivničkom dijelu Podravine izmjenjuju razdoblja bez kiše s iznenadnim pljuskovima.

Predaja uroda

I po noći i po danu. Hirovitu prirodu, koja uz sve druge probleme, stvara dodatno nezadovoljstvo kod poljoprivrednika osjetio je i Vlado iz Đelekovca. "Otišao sam na polje i počeo kombajnirati po lijepom vremenu i baš pred kraj posla, grom je, doslovno kao iz vedra neba udario u drvo obližnjeg šumarka, a potom je uslijedio iznenadni jaki pljusak, da nisam stigao na vrijeme baciti ni ceradu preko prikolice. To stvarno još nisam doživio, a poljoprivredom se bavim dosta dugo". Pšenici Mirka iz Đelekovca, na otkupnom je mjestu upravo izmjerena vlaga od 12,5%. "Čak i ne mogu reći da je jako loše. Puno bolje nego na početku žetve. Danas bi žetvu konačno priveo krao, ali pokvario mi se kombajn i nema druge, najprije ga popraviti, a onda pričekati prvi lijepi dan i završiti posao. O cijeni radije ne bih, kaj se tu više ima reći, premala je i stvar je jasna ko dan."

U ugodnom razgovoru vrijeme brže prolazi

Mrak se već poprilično spustio nad Koprivnicu, dok svoje viđenje ovogodišnje žetve, čakajući u koloni ispred Podravkinih silosa, izmjenjuju Mirko iz Torčeca i Ivica iz Sigeca. "Ovo je zadnja prikolica koju sam dovezao, ukupno sam predao 40 tona. Urod je puno manji od očekivanog. Istina je i da nisam poštivao sve agrotehničke mjere, dakle nisam ulagao u pšenicu onoliko koliko je možda trebalo, no znam ljude koji su se stvarno držali svih pravila i urod im je opet manji i do 20%. Jednostavno kad nejde, nejde", zaključuje Mirko. Ivica je svu svoju pšenicu već predao, a večeras je dovezao urod starijega susjeda. "Srećom, svoju sam pokupio s polja prije dva tjedna, dakle prije no što su počele ove kiše, vlaga je bila između 12,3 i 12,6 %. Imao sam srpanjku. Svejedno, urod je 20 % manji od prošlogodišnjega i da bi koliko toliko pokrili troškove, cijena bi trebala biti barem 1,40 kn. Ovako je to sve gubitak", kaže Ivica, gledajući u oblačno, noćno nebo i nadajući se, da će susjedova pšenica biti u silosu prije kiše. Pokrivena je ceradom, no nije to stopostotna zaštita, kaže. Istom se nada i Mirko iz Štaglinca. "Prinos je slab. Hrđa i kiša napravili su svoje. Imam još 2 hektra za kombajnirati. A ova cijena od 1,15 kn... Jadno je to. Da je barem 1,30, još bi nekako bilo. A ovako, mala cijena, mali prinosi, neznam kaj bi rekao" ističe Mirko, dok sa Stjepanom iz Draganovca, razgovara o tome, hoće li ikad dočekati "normalnu" žetvu, koju neće karakterizirati (pre)niska cijena, loš urod i jednako tako loši vremenski uvjeti. A to isto, sigurno smo, pitaju se i svi drugi. I oni koji su žetvu završili i oni koji će, osim ove, još poneku večer provesti čekajući na predaju ovogodišnjeg slabog i malo plaćenog uroda ove najvažnije krušarice.

Foto: Sandra Špoljar


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Žetva 2014 Pšenica Podravina Ameropa Cijena pšenice Žuta hrđa Predaja uroda Silos Žitni terminal Dejan Šisl Koprivnica Žetveni dan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]