Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 06.07.2016. 13:30

Žetva pšenice isplativa samo uz cijenu iznad kune

Da bi seljacima ovogodišnja žetva bila isplativa otkupna cijena ne bi smjela biti ispod kune, kaže upravitelj Poljoprivredne zadruge Napredak iz Županje Marko Bačić.

Foto: Allexxandar/Bigstockphoto
  • 4.526
  • 630
  • 0

Žetva pšenice u punom je jeku na slavonskim i baranjskim poljima, a kombajni neumorno rade gotovo 24 sata ne bi li iskoristili lijepo i suho vrijeme i žetvu priveli što prije kraju. Poljoprivredni proizvođači koji su prošle jeseni zasijali tu najvažniju krušaricu, ove godine barem kada je riječ o prinosima, imaju razloga za zadovoljstvo.

Prinosi su, naime, više nego dobri (takvi su i očekivani), ali kada se govori o otkupnoj cijeni, tu stvari po seljake za sada, ne stoje najbolje. Kalkulira se na sve strane ali sve govori kako u konačnici više od kune po kilogramu pšnice seljaci ove godine dobiti neće.

Otkupljivači nude 90 do 95 lipa za kilogram

Prema mišljenju upravitelja Poljoprivredne zadruge Napredak iz Županje Marka Bačića, čija zadruga surađuje s 600 kooperanata s županjskog područja, da bi seljacima ovogodišnja žetva bila isplativa otkupna cijena ne bi smjela biti ispod kune.

"Žetva je počela i već sada se može vidjeti kako će prinosi biti najmanje 30% veći nego prošle godine, a ovisno o ulaganjima i tipologiji zemljišta, prinosi pšenice kod pojedinih kooperanata kreću se od 5 do 9 tona po hektaru dok prosječni prinos, u dosadašnjem tijeku žetve, iznosi 6,1 tonu po hektaru", navodi Bačić.

Po njegovim riječima, za sada se u svim pregovorima između otkupljivača i proizvođača najčešće spominje otkupna cijena od 90 do 95 lipa po kilogramu ovisno o kvaliteti, a glavni parametri bit će sadržaj proteina i glutena u zrnu.

"Međutim, da bi seljacima ovogodišnja žetva pšenice bila isplativa, otkupna cijena bi trebala biti oko kune po kilogramu pšenice. Za sada se nažalost ne ide u pravcu te cijene. Pšenice ima dosta još iz prošle godine, a ima je i u okruženju tako da će teško biti postići cijenu veću od kune", mišljenja je Marko Bačić.

Foto: Allexxandar/Bigstockphoto


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkupna Cijena Žetva Lipa Kuna Pojoprivredni Proizvođači Seljaci Otkupljivači Napredak Zadruga Marko Bačić Rod Kooperanti Kombajni


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo