Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silaža kukuruza
  • 30.08.2016. 10:30

Zbog niske cijene kukuruza navala na siliranje

Silaža je glavna hrana za krave mnogim stočarima. No, mnogi ratari se okreću siliranju kukuruza uslijed niske cijene za tu žitaricu.

  • 6.676
  • 639
  • 0

Silaža je sitno isjeckana masa pojedinih vrsta biljaka, bogata hranjivim tvarima i po iskustvima mnogih stočara, riječ je o najboljoj i zasigurno, cjenovno najpovoljnijoj hrani za ishranu stoke.

Hranjive tvari su u silaži konzervirane djelovanjem bakterija mliječno-kiselog vrenja, koje su nastale kada je svježe pokošena i usitnjena masa uvezena u silos i kada je iz nje nagazivanjem i pokrivanjem istisnut zrak, čime su nastali povoljni uvjeti za brz razvoj bakterija koje proizvode mliječnu kiselinu. Silažu je najbolje obaviti po suhom vremenu. Optimalna temperatura je od 20-25 stupnjeva Celzijevih. Ako je temperatura suviše visoka, doći će do brzog isušivanja zelene mase.

Gotovo savršen izvor energije u prehrani preživača

"Kada se siječe, bolje je što brže sve napraviti, što brže zatvoriti silažu i prekriti je folijom i to jako dobro kako ne bi zrak ušao unutra", kaže iskusni babogredski poljoprivrednik vlasnik OPG-a Nenad Iljezić.

Kukuruz u zrnu

Dok pokazuje svježe napravljenu silažu, navodi kako ima zidani silos u koji prikolicama dovozi siječiku i onda ju sabija traktorom, ali može za silažu poslužiti bilo koja jama ili neki drugi prihvatljiv prostor.

Silaža najjeftinija, ali i najbolja hrana za stoku

Silaža je, svi se slažu, najjeftiniji izbor hrane za krave izuzev možda sjenaže ljulja, a zna se pokvariti samo onda ako dobije zraka dok traje vrenje koje iznosi minimalno 21 dan ili ako je kukuruz prezreo.

Kukuruz u jednoj trećini mliječne faze

"Kukuruz stoga mora biti u fazi kada je zrno u jednoj trećini mliječne faze, odnosno kada je jedna trećina zrna mliječna, a dvije trećine u voštanoj zriobi. Kada se klip prelomi, to izgleda ovako. Ovaj donji dio je još uvijek mliječan, a gornji je u voštanoj zriobi.

Zašto je bitno da je ovaj dio mliječni? Zato da kada zrno dođe u stroj da ga ono salomi i rastvori kako bi došlo do oslobađanja škroba i šećera i onda dođe do vrenja koje sačuva kvalitetu silaže. Inače, ukoliko bi zrno bilo prezrelo ono bi samo prošlo kroz stroj kao i kroz probavni trakt krave i od njega krava ne bi imala nikakve koristi", pojašnjava naš domaćin.

Otkupna cijena kukuruza nešto više od kune

Silaža je glavna hrana za krave mnogim stočarima i po mišljenu mnogih to je i najbolja hrana za mliječne krave. Nakon što prođe 21 dan, silos se može otvoriti i početi koristiti silažu s tim da se mora predvidjeti da se troši u dubinu silosa bar 10 centimetara zimi, ljeti i dvadesetak, odnosno da se stalno ide u dubinu da ne bi došlo do ulaska zraka i kvarenja. Inače, po hektaru bude oko 50 tona zelene mase koja je veliki izvor energije u ishrani preživača.

Tržišno-informacijski sustav u poljoprivredi, koji djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, navodi u svom izvješću kako prosječna otkupna cijena kukuruza u kolovozu iznosi tek nešto više od kune, a pšenice 0,92 lipe, dok je cijena stočnog ječma 0,96 kuna po kilogramu. Inače, po našim selima kukuruz u zrnu prodaje se po cijeni do 1,20 do 1,60 za kilogram.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Silaža Kukuruz Sječika Izvor Najjeftinija Krave Mlijeko Opg Stoka Mliječna Faza Cijena Traktor Vrenje Temperatura Zrak Ljulj Sijenaža


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]