Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva šećerne repe
  • 17.04.2016. 18:00

Završena sjetva šećerne repe, slijedi zaštita!

Završena je sjetva šećerne repe. Izvršeni su i tretmani protiv korova prije nicanja. U Sladorani zadovoljni sjetvom, a ove godine došli su na 6.700 hektara. Preporuča se i zaštita protiv repine pipe!

Foto: Hrvoje Čvangić
  • 627
  • 29
  • 0

Počelo je idealno, samo da tako okonča kada se krene u vađenje šećerne repe. Nikada ovako rekordno i brzo kao ove godine nije zasijan slatki korijen.

No, isto tako, ova godina je za razliku od prijašnjih, poljoprivrednicima podarila u kontinuitetu veći broj sunčanih dana. U sjetvu šećerne repe krenulo se s početkom agrotehničkih rokova.

Ivo Rešić, izvršni direktor Sirovinske službe: "Počeli smo sa sjetvom već 18.03., i da nije bilo onih prekida par dana zbog kiše, vjerojatno bi sjetva bila već gotova. Početkom travnja idealni su uvjeti za nicanje šećerne repe, zbog visokih temperatura i prisutnosti vode u tlu, možemo reći da je već za šest do sedam dana repa vani. Izvršeni su prvi tretmani protiv korova, prije nicanja šećerne repe, da omogući prostor repi i dođe nesmetano u fazu rasta i razvoja."

Tretirati usjev protiv korova

"Postoji više načina zaštite šećerne repe od korova, jedan od načina je nakon nicanja repe, gdje se sredstva primjenjuju prema samom spektru korova. No, s obzirom na visoku temperaturu i da su korovi vrlo brzo izašli, čak prije šećerne repe, koristi se jeftinija metoda upotrebom total herbicida koji uništavaju sve prisutne korove na površini. U te kombinacije dodaju se i herbicidi koji se mogu koristiti i nakon nicanja šećerne repe", ističe Rešić.

Problem predstavlja i repina pipa. Neke površine, iako zanemarivo malene, ipak su presijane. S jedne strane, vrijeme je pomoglo da se sjetva obavi u rokovima, s druge pak strane visoke temperature omogućile su razvoj repine pipe.

Svakodnevno pregledavati usjev

"Poruka našim proizvođačima da se moramo zaštititi od repine pipe preko svakodnevnog pregleda. Ove visoke temperature omogućavaju repinoj pipi već da leti, tako da je moguće da već u sat vremena repina pipa doleti i u potpunosti uništi šećernu repu", objašnjava nam Rešić.

Djelatnici Sirovinske službe stalno su na terenu i u kontaktu s proizvođačima, kako bi se na vrijeme reagiralo.

"Zadovoljni smo s obzirom na sve okolnosti koje su nas pratile proteklih godina. Imali smo 5.500 hektara, a došli smo na 6.700 hektara. Ono što ćemo osjetiti je ljetni period kad ugovaramo proizvodnju i jedva čekamo skidanje žitarica i da ostvarimo najave naših proizvođača, koji nisu uspjeli izvršiti sjetvu šećerne repe, a namjeravaju ostati u ovoj proizvodnji. Velika je najava za proizvodnju za iduću godinu", otkriva Rešić, te nastavlja:

"Svih ovih prijašnjih godina zbog poznate situacije nepoznavanja cijene šećera, nije se moglo određivati ni cijenu šećerne repe. Međutim, obzirom da dolazi do konsolidacije, cijena je manje-više poznata te zbog toga možemo ići u ranije ugovaranje, što ima brojne prednosti. Jedna od tih je da možemo pri narudžbi repromaterijala već u jesen ostvariti bolje uvjete za naše proizvođače."

Cijena šećerne repe u porastu

Rešić ističe kako je cijena šećerne repe nešto u porastu, zbog čega je povećana proizvodnja. "Međutim, treba reći i da repa koja ima 282 eura posebnog poticaja za sjetvu šećerne repe, to je značajno kada se doda na osnovni poticaj. Iznos će biti za 100 eura veći nego što je bio određen. To je bio jedan od velikih razloga za zadovoljstvo."

Foto: Hrvoje Čvangić


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Sjetva Sirovinska služba Usjev Repina pipa Zaštita


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.