Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sphere 535 EC
  • 03.04.2014. 12:22

Zaštitite žitarice od lisnih bolesti

Zaštitite žitarice od lisnih bolesti uz Sphere 535 EC

  • 590
  • 60
  • 0

Pregledom usjeva pšenice zamiječena je prisutnost hrđe, pjegavosti i pepelnice. Ukoliko već niste obavili zaštitu pšenice od bolesti vrijeme je za primjenu fungicida Sphere.

Zašto je važno suzbijati bolesti lista?

Usjev pšenice

Biljka iscrpljena lisnim bolestima i smanjenom lisnom masom ne daje svoj maksimalni potencijal. U fazi nalijevanja zrna za maksimalan prinos, potrebno je osigurati zdrav list zastavičar, ali i 2-3 lista ispod. Ukoliko uzmemo u obzir da samo štete od smeđe pjegavosti mogu dosegnuti do 40%, fungicidni tretman u fazi vlatanja bi trebao biti obvezatna mjera. Najbolji rezultat postići ćete se s fungicidom Sphere 535 EC u dozi 0,4 l/ha.

Usjevi koji su zaštičeni fungicidom Sphere lakše podnose stresne uvjete, bolje iskorištavaju dušična hranjiva i ostaju duže zeleni.

Najznačajnije bolesti lista pšenice:

  • Septoria tritici (Mycosphaerella graminicola) – smeđa pjegavost lista
    • Smeđa pjegavost lista je sve značajnija bolest pšenice. Zaraza može smanjiti prinos za 40%. Napada plojku i rukavac lista iako u nekim slučajevima napada i stabljiku, klas i perikarp zrna. Utječe na opću kondiciju biljke. Obično se razvija kod uvjeta učestalih kiša i hladnog vremena. Vrlo važno je naglasiti da od infekcije pa do pojave prvih simptoma može proći 14 do 28 dana. Suzbijanje ove bolesti uspješno je jedino preventivno stoga bi se primjenu fungicida trebalo obaviti u vlatanju s fungicidom Sphere 535 EC.
  • Erysiphe graminis - pepelnica
    • Najčešća bolest žitarica i geografski najraširenija. Svaka vrsta žitarica je napadnuta od specifičnog patotipa ove gljive. Štete dolaze od činjenice da pepelnica ometa normalnu funkciju lista i stabljike. Prosječni gubici prinosa pšenice iznose 5-10% dok su kod ječma duplo veći. Kod napada za vrijeme glavnog rasta dolazi do manjeg ulaganja škroba u zrno pa time i smanjenja kvalitete zrna. Pepelnicu nije neophodno suzbijati preventivno no ne smije se dozvoliti da zahvati veću površinu biljke. Fungicid Sphere 535 EC izvrsno suzbija ovu bolest.
  • Drechlera tritici-repentis/Pyrenophora – Sušenje plojke
    • Patogen je rasprostranjen u Europi i svijetu gdje često uzrokuje sušenje lista pšenice. Širenju bolesti pogoduju kiša, dugotrajna magla i rosa. Minimalna obrada tla ima za posljedicu sve veću pojavu ove bolesti na pšenici. Visoke temperature (20 - 28°C ) uz učestalo kišenje idealni su uvjeti za razvoj bolesti. Simptomi su različiti. Male smeđe mrlje se spajaju u svjetlo smeđe ovalne pjege s tamnim centrom. Simptomi si vrlo slični Septoria nodorum pa se za jasnu identifikaciju mora pogledati izgled spora pod mikroskopom. Primjenom fungicida u vrijeme vlatanja osiguravamo zaštitu i od ove bolesti. Izvrsnu zaštitu osigurava fungicidi Sphere 535 EC.
  • Puccinia recondita – smeđa hrđa pšenice
    • Dolazi redovito na usjevima pšenice. Napada list pšenice dok god je zelen jer jedino na takvom listu može opstati. Za klijanje spora optimalne temperature su 15-20° C uz visoku vlagu zraka. Bolest se suzbija preventivno ili pri pojavi prvih simptoma s fungicidima na bazi strobilurina (Sphere 535 EC) ili novom generacijom triazola (Prosaro).
  • Puccinia striiformis – žuta hrđa (crtičasta)
    • Ova bolest je mutacijom s trava prešla na žitarice. Najjači napad je na plojki lista i pljevama no zabilježena je i zaraza perikarpa sjemena. Znakovi bolesti su male okrugle nakupine spora narančastožute boje koje se spajaju u linije (crtice) po cijeloj plojki u nekoliko redova. Razvija se pri niskim temperaturama i vlazi tijekom travnja i svibnja. Bolest se suzbija preventivno ili pri pojavi prvih simptoma s fungicidom Sphere 535 EC.

Tagovi

Žitarice Bolesti Nalijevanje zrna Maksimalan prinos Smeđa pjegavost lista Pepelnica Stabljika


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od kiwija mi je napala neka bolest. Na jednoj grani lišće žuti i vene, a preostale dvije grane su u punoj (zdravoj) kondiciji. Ostali kiwiji su zdravi. Što bi to moglo biti i kako spasiti situaciju?