Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 14.03.2014. 12:00
  • Brodsko-posavska

Zaštitite pšenicu i ječam od korova

Obaviještavaju se ratari neka zaštite pšenicu i ječam od korova

  • 138
  • 8
  • 0

Pšenica i ječam se nalaze u fazi završetka busanja. U koliko u jesen nije izvršena zaštita od korova, do kraja busanja mogu se koristiti pripravci: Tena, Dicuran Forte, Herbaflex, Lintur 70WG, Logran 20WG, Grodyl koji se može primijeniti do faze drugog koljenca.

U usjevima gdje su prisutni uskolisni korovi - slakoperka, mišji repak, divlja zob preporučujemo koristiti Axial 50EC, koji se sam može koristiti do pojave zastavice. Ako ga koristimo u kombinaciji sa Logranom 20WG zbog proširenja djelovanja na širokolisne korove primjenjuje se do kraja busanja.

U ječmu zbog blage zime prisutna je bolest mrežasta pjegavost (Pyrenophora terres) i siva pjegavost (Rynchosporium secalis). Za suzbijanje mogu se koristiti pripravci: Duett ultra, Amistar, Amistar Extra, Caramba, Controlan, Falcon 460EC, Folicur EW250, Opera, Prosaro 250 EC, Tilt 250EC i dr.

Sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i dozvolama. Ambalažu zbrinuti na propisani način i ispuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Sve je to propisano Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ječam Slakoperka Mišji repak Divlja zob Mrežasta pjegavost SZB Axial Logran


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo