Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 12.03.2014. 13:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštitite ozimi ječam u fazi vlatanja

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primjenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom

Foto: rgbstock.com Foto
  • 179
  • 11
  • 0

Nadprosječno topla zima pogodovala je vrlo ranoj pojavi bolesti na ječmu pa smo već u siječnju nalazili usjeve zaražene mrežastom pjegavosti (Pyrenophora terres) i sivom pjegavosti (Rynchosporium secalis).

Velika količina oborina tijekom veljače i dugotrajno zadržavanje vlage na parcelama omogućili su snažan razvoj bolesti te je na većini parcela zaraza toliko jaka da je u fazi vlatanja ječma potrebno izvršiti zaštitu.

U Hrvatskoj se za suzbijanje mrežaste i sive pjegavosti mogu koristiti fungicidi: Amistar, Amistar Opti, Amistar Extra, Caramba, Controlan, Duett Ultra, Falcon 460 EC, Foliar 250, Folicur EW 250, Mirage 45 EC, Opera, Opus Team, Prosaro 250 EC, Respect 250 EC, Sphere 535 SC, Tilt 250 EC, Archer Max.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom.

Foto: rgbstock.com

Foto: rgbstock.com


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ječam Mrežasta pjegavost Siva pjegavost Fungicid


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]