Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 20.04.2015. 15:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita kukuruza

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 70
  • 3
  • 0

Budući da je u Sisačko-moslavačkoj županiji započela sjetva kukuruza podsjećamo poljoprivrednike na mogućnost suzbijanja korova u pre-em roku, odnosno nakon sjetve, a prije nicanja. Tada se primjenjuju tzv.zemljišni herbicidi koji djeluju preko tla, a efikasnost im ovisi o kakvoći pripreme tla i količini oborina nakon primjene. Naime, kiša je potrebna kako bi ih „unijela“ u tlo odnosno zonu klijanja korova. Zemljišni herbicidi suzbijaju jednogodišnje, travne (koštan, muhari, svračica) i jednogodišnje, širokolisne korove, kao što su ambrozija, loboda, štir i dvornici. Na višegodišnje korove ne djeluju, pa je njih potrebno suzbijati nakon nicanja sredstvima koja djeluju preko lista korova.

Za suzbijanje jednogodišnjih travnih (i nekih širokolisnih) korova prije nicanja mogu se upotrijebiti herbicidi: Dual gold 960 EC, Frontier X2, Koban 600, Stomp 330 E, Pendigan 330 EC i dr.

Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova koriste se herbicidi: Click 50 FL, Linurex 50 SC, Racer 25 SC, Racer 25 EC, Merlin, Callisto 480 SC, Pledge 50 WP i dr.

Budući da navedena sredstva djeluju samo na jednu skupinu korova (ili jednogodišnje travne ili jednogodišnje širokolisne), potrebno ih je kombinirati kako bi se postigao potpuni učinak. No, možete koristiti i već gotove kombinacije za suzbijanje jednogodišnjih travnih i širokolisnih korova, čime uvelike pojednostavljujete primjenu. Od gotovih (tvorničkih) kombinacija na tržištu možete naći: Primextra TZ Gold 500 SC, Lumax, Camix, Akris, Koban T i dr.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS-a), putem internetske tražilice.

Prije upotrebe sredstava, obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni te ih koristite prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju vodite evidenciju, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.
E-mail: Mirta.Krizanic.Bozuric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Loboda

Loboda

Sinonim: jestiva loboda, planinski špinat, francuski špinat | Engleski naziv: Sorrel | Latinski naziv: Atriplex hortensis L. convar. hortensis

Loboda je jednogodišnja zeljasa biljka od koje se za konzumaciju koristi lišće i mladi postrani izboji. Uzgaja se u obiteljskim vrtovima, a u manjoj mjeri prodaje se na lokalnim... Više [+]

Tagovi

Ambrozija Kiša Loboda Savjeti Širokolisni Savjetodavna služba Sjetva kukuruza Preporuke Koštan Travni korovi Pendigan 330 EC Racer 25 EC Mirta Križanić Božurić Svračica Frontier X2 Sisačko - moslavačka županija Štir Click 50 FL Primextra


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer