Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 05.05.2015. 13:05

Zadnji tren za sjetvu kukuruza? Imamo rješenje!

Uslijedilo je pretjerano isušivanje proizvodnih površina za jare kulture što ponovno usporava i otežava proljetnu sjetvu.

  • 865
  • 40
  • 0

2015. godina u mnogočemu je klimatski specifična te je nakon produljenog hladnog i kišnog perioda već sad naglo uslijedilo pretjerano isušivanje proizvodnih površina za jare kulture - što ponovno usporava i otežava proljetnu sjetvu. U takvim okolnostima u narednom periodu sve više će biti traženo sjeme ranijih hibrida kukuruza iz FAO grupe 200 i FAO grupe 300.

KWS u tom segmentu može ponuditi široku paletu hibrida kukuruza ranijeg dozrijevanja pa valja izdvojiti:

KLADDUS (FAO 280)

KLADDUS (FAO 280) - Visok i stabilan prinos bez kompromisa

Rani dvolinijski hibrid visokog potencijala i stabilnosti prinosa zrna. Zuban kod kojeg je u selekciji glavni kriterij, odnosno cilj, bio objediniti kvalitetu zrna s brzim otpuštanjem vlage. Kladdus zbog visoke tolerantnosti na niže temperature u proljeće ima zamjetno brži početni porast u usporedbi s drugim hibridima pripadajuće FAO grupe. Formira potpuno završen klip za što je zaslužna visoka tolerantnost svile i polena na nepovoljan utjecaj visokih temperatura. U hibrid se nastojalo ugraditi što jači stay green efekt koji je neizravan pokazatelj visoke tolerantnosti na sušu.

KRABAS (FAO 300) - Simfonija prinosa, ranog dozrijevanja i stabilnosti

Odlikuje se atraktivnim i za pripadajuću FAO grupu 300 krupnim klipom. Crveno žuta boja čini ga zanimljivim za prodaju svima kojima je potreban kvalitetan kukuruz u stočarskoj proizvodnji. Pogodan je za uzgoj na različitim tipovima tla, a kratka vegetacija i dobro otpuštanje vlage omogućuju postrnu sjetvu Krabasa namijenjenog za proizvodnju silaže. Najbolje prinose donosi u gustom sklopu, ali i u rjeđem sklopu nadoknađuje dio prinosa povećanim izduživanjem klipova (Spiga flex).

KWS 2376

KWS 2376 (FAO 350) - Genetika za povećane klimatske stresove

Genetika visoke tolerantnosti na sušu je razlog što ga najviše preporučamo upravo na lakšim, odnosno pjeskovitim tlima. Hibrid s najbržim zabilježenim ranim proljetnim porastom u grupi KWS hibrida, izbjegava kasnije sušne uvjete. Dodatnu prednost KWS 2376 ima zahvaljujući kopljastoj arhitekturi široke plojke lista koji efektivno nakuplja i usmjerava vodu na korijen. Zbog navedenih prednosti biljne građe, hibrid se preporuča za uzgoj u gustom sklopu te pravilnoj i potpunoj agrotehnici.

KORNELIUS (FAO 370) - Naglašena stabilnost prinosa zrna i silaže

KORNELIUS (FAO 370)

Hibrid visokog potencijala rodnosti i stabilnosti prinosa. Ponajprije je namijenjen proizvodnji zrna, ali i u proizvodnji silaže može ostvariti zavidne rezultate. Odlikuje se izvrsnim početnim porastom te u konačnici daje robusnu i bujnu biljku s jakim „stay green“ efektom. Izuzetno je tolerantan na sušne uvjete kao i visoke temperature u oplodnji, usprkos kojima redovito daje završen klip u potpunosti popunjen zrnom. Klip je velik sa 14 do 16 redova zrna, a zrno je srednje krupno do krupno i gusto uklopljeno na oklasku. Hibrid se odlikuje brzim otpuštanjem vlage iz zrna dok u hranidbenom smislu zrno obiluje sadržajem kvalitetnih proteina koji je postignut ciljanim izborom roditeljskih linija kod križanja. Kornelius je zbog izvrsne adaptabilnosti pogodan za sve vrste tla, a također vrlo dobre prinose daje i u nešto skromnijoj agrotehnici.

KINEMAS (FAO 390)

KINEMAS (FAO 390) - Hibrid perspektivne budućnosti

Zbog brzog i homogenog razvoja usjeva hibrid si osigurava predispoziciju za iznimno visoku tolerantnost na sušu koja je u kasnijim fazama vegetacije pogonjena moćno razvijenim i razgranatim korjenovim sustavom koji ima vrhunsku efikasnost iskorištenja minimalnih zaliha vode kao i manje pristupačnih hranjivih rezervi u tlu. Od nepovoljnog utjecaja visokih ljetnih temperatura efikasno brani dugotrajnom prijemljivošću svile za polen kao i produženim periodom i visokom produktivnošću polinacije, a što u konačnici utječe na kvalitetno formiranje u potpunosti završenog svakog pojedinog klipa.

Za više informacija o KWS hibridima kontaktirajte KWS stručne savjetnike na Vašem području ili potražite informacije na novoj web stranici www.kws.hr.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Hibrid Hibridi Proljetna sjetva Sjeme KWS Suša Klimatski uvjeti Prinos kukuruza Viskoke temperature Tolerantnost na sušu


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]