Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DEKALB
  • 18.01.2017. 10:30

Visok prinos uz pravovremene agrotehničke mjere

U proizvodnji kukuruza treba primjenjivati metode koje će omogućiti postizanje proizvodnog potencijala prinosa i s kojima se najlakše mogu izbjeći skupe greške.

  • 3.036
  • 138
  • 0

Moderna poljoprivredna proizvodnja je povezana sa visokim ulaganjima, a rast cijena repromaterijala i energenata nameće poljoprivrednim proizvođačima potrebu za postizanjem maksimalnih prinosa na ograničenim zemljišnim resursima za sve ratarske kulture. Svaka greška u tehnološkom procesu koja dovodi do smanjenja prinosa može biti pogubna za poljoprivredno gospodarstvo u cjelini.

Agroekološki uvjeti često imaju presudan utjecaj na prinos. Moguće je, međutim, primjenom agrotehničkih mjera u odgovarajućem trenutku, na neki način smanjiti negativne efekte nepovoljnih uvjeta na rast i razvoj biljaka kukuruza i na taj način približiti prinose proizvodnom potencijalu za prinos u datim agroekološkim uvjetima.

Cilj je visok prinos i ostvarivanje dobiti

Proizvođač koji poznaje rast i razvoj biljaka lako može razumjeti svu važnost pravovremene primjene agrotehničkih mjera i na taj način ostvariti visok prinos i svrhu proizvodnje - profit. Stoga u proizvodnji kukuruza treba primjenjivati metode koje će omogućiti postizanje proizvodnog potencijala prinosa i s kojima se najlakše mogu izbjeći skupe greške.

Primjenom agrotehničkih mjera u odgovarajućem trenutku moguće je na neki način smanjiti negativne efekte nepovoljnih uvjeta na rast i razvoj biljaka kukuruza.

Tijekom vegetacije biljka kukuruza prolazi kroz faze razvoja koje se najčešće dijele na vegetativne i generativne. Razdoblje života biljke od nicanja do pojave metlice se naziva vegetativnim, a period nakon pojave metlice generativnim. Tijekom vegetativnog perioda generativni organi biljke prolaze kroz oku nevidljive faze razvoja te se potencijalni prinos formira tjednima prije nego što metlica i klip postanu vidljivi. Važno je napomenuti da faze organogeneze nisu kod svih hibrida praćene identičnim fenološkim fazama - raniji hibridi će ranije prolaziti kroz faze organogeneze od kasnijih hibrida, preporuke koje slijede se odnose na većinu hibrida kukuruza koji se siju u Republici Hrvatskoj (FAO 300 do FAO 600).

Za određivanje stadija razvoja kukuruza mogu se koristiti različiti sustavi brojanja listova, u SAD-u se sve više koristi Iowa State metoda brojanja listova koja kao razvijen list prepoznaje onaj koji ima potpuno vidljiv vrh lisnog rukavca. Ova metoda pri utvrđivanju faze razvoja kukuruza može biti vrlo opasna, jer prepoznaje 2 do 3 lista manje u odnosu na BBCH (Bayer, BASF, Ciba-Geigy i Hoechst) ljestvicu koja novi list uzima u obzir kad mu je vidljiva ligula (jezičak), ili kada je vidljiv vrh slijedećeg lista.

Tablica: Sustav brojanja listova

Vidljivi završetci lisnih rukavaca (kragne)

Vidljivih vrhova listova

BBCH

1

3

12

3

5-6

14-15

4-5

7-8

16-17

5-6

9-10

18-19

8

12

31

10

14-15

32-33

Postoji nekoliko kritičnih faza u toku života biljke kukuruza gdje agronomskim mjerama, primjenom klasičnih strojeva niskog klirensa u suhom ratarenju, možemo utjecati na visinu konačnog prinosa i na taj način povećati uspjeh u proizvodnji.

Klijanje i nicanje

Faza klijanja i nicanja kukuruza

Faza 00-12 BBCH, VE - Određuje potencijalni broj klipova na parceli. Ovu fazu karakterizira izbijanje koleoptila i prvog lista iznad površine zemljišta. Ispod zemlje je završeno formiranje klicinog korijena, a biljka raste izduživanjem mezokotila.

Za klijanje sjemena kukuruza su neophodna dva osnovna uvjeta - temperatura i vlaga. Ukoliko je zemljište suviše hladno - ispod 10°C, klijanje i nicanje se usporavaju i zaustavljaju, što može dovesti do neujednačenog nicanja, a u ekstremnim uvjetima i do propadanja sjemena.

Obzirom da je točka rasta ispod površine zemljišta, kratkotrajni mrazevi i do -2°C ili tuča neće imati veći utjecaj na budući prinos, ali ga potapanje ili poplavljivanje može potpuno uništiti.

U ovom razdoblju je važno obratiti pažnju na insekte koji mogu povrijediti mladu biljku - siva kukuruzna pipa, ali i različiti zemljišni štetnici. Također je izuzetno dobra praksa dodati startno gnojivo u sjetvi da bi mladi i slabo razvijen klicin korijen imao u svojoj blizini dovoljnu količinu hranjivih tvari za ishranu biljke.

Rani vegetativni porast

To je faza 2 do 6 listova, 12-16 BBCH, V1-V4 - Prelazak na autotrofnu ishranu. U ovoj fazi dolazi do ubrzanog rasta biljke; u povoljnim vremenskim uvjetima novi list se može razvijati na svaka 3 dana. U ovoj fazi je određen konačni sklop, a ishranu biljaka vodom i hranjivim tvarima preuzimaju i do kraja vegetacije nosi sekundarno korjenje. DEKALB hibridi su karakteristični po izvrsnoj energiji i sjajnom početnom porastu. Tijekom ove faze se određuje ukupan broj listova, a kod većine hibrida sa pojavom šestog lista vrh rasta počinje sa preobražajem u mikroskopski malu metlicu. Do kraja ove faze je određen i broj klipova na biljci.

S obzirom da se točka rasta i dalje nalazi ispod površine zemljišta, niske temperature u ovoj fazi mogu smanjiti prinos ali će rijetko dovesti do propadanja biljke - isto važi i za oštećenja od tuče. Većina herbicida koje koristimo u kukuruzu se primjenjuje do 6. lista i vrlo je važno da se herbicidi regulatori rasta primjene do početka diferencijacije metlice da bi se izbjegle deformacije generativnih organa. Ukoliko je ova faza razvoja biljke praćena hladnim i vlažnim vremenom može doći do simptoma nedostatka fosfora. U ovakvim uvjetima primjena startnih gnojiva može značajno povećati prinos.

Vegetativni porast

Označava fazu od 6 do 8 listova, 16-18 BBCH, V4-V6 - Početak formiranja prinosa. Pojavom osmog lista vrh rasta biljke kukuruza izlazi iznad površine zemljišta tako da su biljke od kraja ove faze osjetljivije na niske temperature i tuču. Ova faza je i posljednja šansa za primjenu herbicida u kukuruzu; na našem tržištu ne postoji herbicid kojeg proizvođači preporučuju za suzbijanje korova nakon faze 18 BBCH Ljestvice. Razlog za izbjegavanje tretmana kada biljka kukuruza ima više od osam listova je što osmi list najčešće označava početak određivanja broja redova zrna na klipu. Svaki kemijski tretman nakon ove faze može smanjiti broj redova zrna u klipu, a samim time i prinos.

Faza 6 do 8 listova

Nepravovremeno uklanjanje korova, nakon ove faze, može značajno smanjiti prinos kukuruza. Provedena istraživanja pokazuju da smanjenje prinosa na zakorovljenoj njivi može biti i po 180 kg/ha za svaki dan kašnjenja s primjenom herbicida. S druge strane, kasnija primjena herbicida može dovesti do oštećenja biljaka i potpunog gubitka prinosa. Stoga se za održavanje njive u čistom stanju preporuča primjena osnovne zaštite od korova: pre-em (prije nicanja) kojom se usjev štiti u ranim fazama, tek ukoliko se u kasnijoj fazi pojave korovi koji se "provuku" ili na teško zakorovljenim parcelama krenu sa nicanjem kada je zemljišni herbicid prestao sa djelovanjem treba reagirati post-em herbicidima strogo vodeći računa o fazi razvoja kukuruza, ali i o vremenu primjene te o meteorološkim uvjetima koje očekujemo 5 do 7 dana nakon tretmana. Napominjemo da tretiranje herbicidima treba primjeniti u kasnim popodnevnim/večernjim satima da bi biljka kukuruza tijekom noći usvojila aktivnu tvar herbicida i na taj način smanjila depresivno djelovanje i eventualno smanjenje prinosa.

Utjecaj stresa na prinos kukuruza

Nastavak porasta

Faza 8 do 12 listova, 18-32 BBCH, V6 - V8 - Nastavak formiranja prinosa. Tijekom ove faze biljke nastavljaju formirati broj redova zrna na klipu i počinju formirati broj zrna u redu. Stres izazvan sušom ili kasnom primjenom herbicida u ovoj fazi razvoja biljaka kukuruza može biti odlučujući na konačan prinos.

Faza 8 do 12 listova kukuruza

Broj redova zrna na klipu se može formirati i do 15 listova, a da se broj zrna u redu formira do početka metličanja. U ovako kasnim fazama razvoja biljke kukuruza mogu biti veće od 1,5 m te se u usjev u cilju zaštite od prve generacije kukuruznog plamenca i drugih štetnika klasičnom mehanizacijom, može ulaziti samo u kasnim poslijepodnevnim/predvečernjim satima kada biljke gube vigor i mogu se savijati ispod mehanizacije.

Daljnje agrotehničke mjere u kukuruzu se svode na navodnjavanje - pri čemu bi bilo izuzetno važno "natopiti" njivu nekoliko dana pred metličanje da bi se stvorili uvjeti vlažnosti neophodni za oplodnju - kao i na zaštitu od bolesti i štetnika korištenjem prskalica visokog klirensa koje su zbog učestalih i sve većih šteta koje nanosi druga generacija kukuruzne zlatice sve prisutnije na našim njivama.

Ekonomska opravdanost primjene insekticida u usjevu merkantilnog kukuruza u fazama poslije metličanja je određena intenzitetom napada štetnika.

Imajući u vidu sve navedeno, iz agronomske perspektive gledanja, sve mjere njege usjeva koje se provode tijekom uzgoja kukuruza moraju se završiti do osmog lista. Izborom DEKALB hibrida i preciznom sjetvom, kao i pravilnom zaštitom mladog usjeva od korova i štetnika stvaramo preduvjete za ostvarenje cilja proizvodnje kukuruza - visok prinos i ekonomsku dobit.

Za više informacija o DKC hibridima i uzgoju kukuruza, obratite se DEKALB predstavnicima: Danko Žakula, Zapadna Hrvatska, 099/3459-646 i Slaven Suk, Istočna Hrvatska, 099/2092-220.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

DEKALB Kukuruz Uzgoj Zaštita Korov Sjetva Gnojidba Štetnici Hibridi Prinos


Partner

DEKALB Hrvatska

Ozaljska 136, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info.croatia@monsanto.com web: http://www.dekalb.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.