Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 04.02.2016. 11:35

Većina zastupnika protiv GMO sjemena soje

Državama članicama EU treba odobriti samostalno odlučivanje o uzgoju i uporabi GMO-a na njihovom teritoriju.

Foto: pixabay.com
  • 287
  • 47
  • 0

Tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta zastupnici su većinom glasova podržali tri rezolucije kojima se ulažu prigovori na prijedloge provedbenih akata Europske komisije o odobravanju stavljanja na tržište proizvoda koji sadržavaju genetski modificiranu soju MON-87708 × MON-89788, MON-87705 × MON-89788 te FG72 te se sastoje ili su proizvedeni od njih.

Eurozastupnici su protiv prilično otvorenog zakonodavstva prema GMO-u

Ovo ulaganje prigovora, nakon onoga u prosincu prošle godine, izglasano je natpolovičnom većinom svih zastupnika uz nemali broj suzdržanih, što dokazuje kako zastupnici i dalje smatraju da odluka Europske komisije prekoračuje provedbene ovlasti. Zastupnici drže, kao što je navedeno u usvojenim rezolucijama, da postupak odobravanja GMO-a nije u skladu s ciljevima postojećeg zakonodavstva koje traži pružanje visoke razine zaštite ljudskog života i zdravlja, zdravlja i dobrobiti životinja, okoliša i interesa potrošača u odnosu na genetski modificiranu hranu i hranu za životinje, a da pritom jamči i djelotvorno funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

Europska komisija ne vidi značajniji rizik u korištenju GMO sjemena

"Nakon slične situacije u prosincu prošle godine i ove rezolucije, zaključujemo da Europski parlament nema povjerenja u postojeći sustav procjene rizika te da smatra kako trenutno važeće zakonodavstvo Europske unije u pogledu autorizacije GMO-a ne odgovara u punoj mjeri današnjim potrebama, što već duže vremena ističem", kazala je naša eurozastupnica Marijana Petir te dodala kako upravo zato već duže traži da se državama članicama omogući samostalno odlučivanje o mogućnosti uzgoja i uporabe GMO proizvoda na njihovom državnom teritoriju, kako bi one zemlje koje to ne žele, mogle odbiti GMO bez posljedica ili straha od tužbi multinacionalnih kompanija.

Sva EU država trebala bi sama odlučiti želi li GMO na svom području

Ponavljanje ove situacije gotovo iz mjeseca u mjesec nije dobro niti za vjerodostojnost europskih institucija. Preostaje nam vjerovati da će Europska komisija shvatiti poruku koju joj šalje Europski parlament te u vrlo skorom vremenu iznijeti novi prijedlog izmijenjene Uredbe o mogućnosti država članica da ograniče uporabu GMO za hranu i hranu za životinje. Također, bilo bi dobro razmisliti i o reviziji postojećeg zakonodavstva odobravanja GMO-a, pogotovo u onome dijelu koji bi trebao dati državama članicama punu slobodu odlučivanja.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

GMO MON-87708 MON-89788 MON-87705 MON-89788 FG72 Soja


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]