Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holcim
  • 20.12.2016. 09:00

Važnost kalcizacije u zimskom periodu

Mnogima će se činiti da kalcizacija u zimskom periodu nema efekt ili da ju je bolje napraviti pred sjetvu ili sadnju u proljeće, međutim zimska kalcizacija ima mnoge prednosti!

Foto: Stockr/bigstockphoto.com
  • 4.883
  • 241
  • 0

Nakon produženog vremena berbe usjeva, ušli smo u period gnojidbe i obrade tla. U nekim krajevima se intenzivno radi na dubokoj obradi tla, oranju zimske brazde za jare usjeve. Međutim, sada je i odličan period za provedbu kalcizacije tla. Iako provedba kalcizacije Holcim Agrocalom nije vezana nekim vremenskim periodom, može se obaviti kad god je površina slobodna.

Stoga, kalcizaciju je najbolje napraviti nakon berbe ili žetve te prije obrade tla jer se treba dobro pomiješati sa dubljim slojevima - kiselost tla uvijek je izraženija u dubljim slojevima pogotovo na nizinskim područjima, odnosno tlima teže propusnosti tla. Zbog otežane mehaničke obrade kalcizaciju je idealno obaviti po suhom vremenu (u ljetnim mjesecima) i po smrznutom tlu (kalcizacija zimi).

Iskoristite popust na Agrocal prah za kalcizaciju koji traje do kraja prosinca 2016. godine!

Zašto je kalcizacija važna u zimskom periodu?

Mnogima će se činiti da kalcizacija u zimskom periodu nema efekt ili da ju je bolje napraviti pred sjetvu ili sadnju u proljeće, međutim zimska kalcizacija ima mnoge prednosti:

  • ako se obavi prije jesenskog oranja, neutralizirat će kiselost tla u dubljim slojevima
  • ako se napravi po smrznutom tlu, bit će lakša mehanička obrada tla
  • kalciziranjem u ovom periodu (šest mjeseci prije sjetve ili sadnje) bit će veći efekt kod naredne kulture jer će se pH podići
  • nadomještaju se hraniva (Ca i Mg) iznešena prinosom
Holcim Agrocal prah (Ca+Mg)

Ova godina je pokazala promjenjivost prirode, klimatskih uvjeta pa se neki zahvati koji nisu u skladu s tradicijom u ovom periodu godine moraju obavljati, među njima je i kalcizacija. Jedan od važnih čimbenika provedbe kalcizacije u zimskom periodu je i taj da su prinosi ove godine bili visoki. Iako to donosi zadovoljstvo na lica proizvođača, visokim prinosima iznijelo se i mnogo hraniva iz tla. Naravno, kao i kod nas ljudi, ono što nam je organizam potrošio moramo i nadomjestiti, tako je i kod tla.

Upotrebom Holcim Agrocala nadomjestit će se količina iznesenog kalcija i magnezija iz tla. A ono što je vjerojatno i bitnije održat će se ili podići pH vrijednost tla. Zna se da pri niskim pH vrijednostima dolazi do blokade makroelemenata (kalija, fosfora, kalcija, magnezija...) te nedostatka prinosa. Nedostatak prinosa najvidljiviji je na povrtnim i voćnim kulturama. U ratarstvu niski pH je okom teže primjetljiv jer su i glavne kulture u Hrvatskoj (kukuruz,pšenica) tolerantniji na niži pH (5,2), međutim niski pH može se uvidjeti po razvijenosti korijenovog sustava.

Nizak pH utječe na prinos i kvalitetu uroda

Kod žitarica najosjetljiviji na niski pH je ječam. Ukoliko je pH ispod 5 makroelementi će biti blokirani i izostat će prinos i kvaliteta ječma. Ukoliko je ječam posijan na zemljište sa niskom pH vrijednošću to se djelomično može popraviti zimskom kalcizacijom. Površinskom aplikacijom u količini od 500 kg/ha Agrocal će polako migrirati prema korijenovom sustavu i djelomično popraviti kemijsko stanje tla, odnosno ublažiti kiselost. Isto se može primijeniti i kod trajnih pašnjaka.

Zimskom kalcizacijom može se ispraviti zaboravljeni korak, popraviti i pripremiti tlo za uspješnu sljedeću sezonu jer konstantnim zasijavanjem na kiselo tlo povećavat će se ulaganja, a izostajat će prinosi. Da bi sljedeća godina bila uspješnija, Holcim je napravio akciju i daje popust na Holcim Agrocal (Ca+Mg) prah do kraja prosinca 2016. Popis naših distributera možete pronaći ovdje.

Za više informacija o Agrocal prahu za kalcizaciju, obratite se tvrtki Holcim na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: Stockr/bigstockphoto.com


Tagovi

Holcim Kalcizacija Zima Obrada Agrocal Prinos


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]