Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezistencija usjeva
  • 04.09.2015. 07:15

Varijeteti pšenice sve osjetljiviji na žutu hrđu!

Uzgajivači se savjetuju biti na oprezu sljedeće sezone te odabrati varijetete s najvećom mogućom rezistencijom i biti spremni tretirati usjeve s fungicidima.

  • 311
  • 31
  • 0

Neki varijeteti pšenice u Engleskoj postaju puno osjetljiviji na žutu hrđu nego što na to ukazuju službeni podaci, kako se bolest širi izvan tradicionalnog istočnoengleskog žarišta. Stručnjaci vjeruju da se bolest prilagođava na različite uvjete i tako dolazi u područje Yorkshire-a i Škotske te zapadne i jugozapadne Engleske.

Uzgajivači se savjetuju biti na oprezu sljedeće sezone te odabrati varijetete s najvećom mogućom rezistencijom i biti spremni tretirati usjeve s fungicidima.

"Ove sezone vidjeli smo više varijeteta koji su imali visoku rezistenciju na hrđu, što je prilično dobro", govore proizvođači u Engleskoj. Savjetuje se za sljedeću sezonu

  • odabir varijeteta sa jakom rezistencijom temeljeno na prošloj sezoni
  • tretiranje sjemena s upitnom rezistencijom
  • nadziranje razina žute hrđe, uključujući proljetnu pšenicu
  • uposliti T0 prskalicu protiv žute hrđe tamo gdje su razine visoke u rano proljeće
  • uključiti dodatni strobilurin fungicid u glavni program prskanja

Sve ranija pojava žute hrđe

Žuta hrđa se javlja mnogo ranije od drugih bolesti na pšenici i zato ranije i treba početi sa zaštitom. Prošle vegetacije mnogi su hrvatski poljoprivrednici ostali zatečeni ranom pojavom žute hrđe. Većina ih je krenula u zaštitu kasno i nisu uspjeli postići zadovoljavajući prinos zbog bolesti.

Neki poljoprivrednici proveli su tri zaštite protiv žute hrđe. Trend integrirane zaštite je postići zadovoljavajuću zaštitu uz najmanji utrošak sredstva za zaštitu bilja. To se može postići uvođenjem prognoze i pragova odluke o primjeni sredstava za zaštitu bilja. Za praćenje temperature i vlage na našem tržištu postoje aparati za prognozu (Pinova Meteo i Pesll Instrument) koji su dobar pomagač pri donošenju odluke o potrebi zaštite. Međutim, to nije dovoljno. Aparati će pokazati uvjete za infekcije i onda kada nema izvora infekcije u polju, zato prag odluke treba donijeti poljoprivrednik na terenu. U nekim zemljama postoje pragovi odluke od kojih navodimo dvije mogućnosti donošenja odluke o potrebi provođenju zaštite, govori za Gospodarski list Bogdan Cvjetković.

Žuta hrđa bi se povremeno javljala krajem zime i početkom proljeća, pa nestajala čim bi se podigle temperature. Za suzbijanje uzročnika bolesti neophodno je kvalificirano prepoznavanje bolesti o čemu ovisi i pravilan izbor fungicida i uspješnost zaštite.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Žuta hrđa Škotska Yorkshire Varijeteti Prskalica Strobilurin Fungicid Pšenica Tretiranje usjeva Rezistencija Tretiranje sjemena Engleska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]